•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • DÜNYA KIRIM TATAR KONGRESİ’NDEN

     dqtk logo

     “Rusya’nın Ukrayna’yı İşgali Hakkında”

    24 Şubat 2022

    Vatanımız Kırım’ın 1783 yılında Rusya tarafından ilk kez işgalinden sonra dünyanın farklı bölgelerine zorla göç etmek zorunda kalan Kırım Tatar diasporası günümüzde 10 milyona yakın nüfusa ulaşmıştır. Dünyanın en kalabalık diaspora nüfusuna sahip halklardan birisi de bu nedenle Kırım Tatarlarıdır.

    Dünyaya dağılmış 16 ülkeden 183 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek kurduğu Dünya Kırım Tatar Kongresi, vatan Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından işgalini tanımamıştır ve asla tanımayacaktır.

    Bundan 8 yıl önce Kırım’ın işgali ile başlayan süreç bugün bütün Ukrayna’nın işgaline yönelik Rusya saldırısı ile çok daha korkunç bir boyut almıştır. Rusya, tarihinde pek çok kez yaptığı gibi bugün bir kez daha uluslararası hukuku, diplomasiyi ve imzası bulunan antlaşmaları ayaklar altına almıştır.

    Tarihi boyunca defalarca Rusya rejimlerinin yaptığı katliamlar ve soykırımların mağduru olan pek çok halk gibi Kırım Tatarları da Rusya’nın Ukrayna’da yeni katliamlar ve soykırımlar yapması endişesini taşımaktadır. Ne yazık ki Kırım Tatarlarının tarihî tecrübesi bu endişenin gerçekleşmesi ihtimalini çok yüksek bulmaktadır.

    Dünya Kırım Tatar Kongresi olarak başta dünyanın pek çok yerine yayılmış Kırım Tatarlarını ve onların sivil toplum kuruluşlarını, hukuka ve insan haklarına saygılı dünya devletlerini ve bütün insanlığı emperyalist Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı bu yeni saldırıya karşı bütün imkanları ile mücadele etmeye ve işgalleri sona erdirmeye çağırıyoruz.

    Gelecek günler katliam ve soykırım suçlusu Rusya devleti ve yetkililerinin adalet önünde, insanlık vicdanı karşısında yargılanacağı ve hesap vereceği zamanları mutlaka göstermelidir.

    Kırım Tatar halkı boyun eğmeyecektir, Ukrayna teslim olmayacaktır.

    Pin It