KIRIM DERNEĞİ GENEL MERKEZİ’NDEN

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün Tutuklanması Hakkında

01.02.2015 Ankara

Kırım’ın Rusya tarafından kanunsuzca ve zorbalıkla ilhak edilmesinin üzerinden bir sene geçmek üzere. Daha ilk günden itibaren, bütün hür dünyanın gözleri önünde başlayan baskılar ve saldırılar devam etmekte ve halkımız korkutulmaya çalışılmaktadır. Kırım Tatar milli liderleri ve aktivistleri sindirilmek, halkımız hakaret ve saldırılarla yıldırılmak istenmektedir.

Son olarak Kırım Tatar Milli Meclis Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 29 Ocak 2015 tarihinde gözaltına alınmış ve aynı gün, geçtiğimiz sene işgalden bir gün önce 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Yüksek Şurası önünde olan olaylara sebep olmak, huzuru bozmak ve usulsüz gösteri düzenlemek gibi suçlamalar neticesinde 21 günlük hapis cezasına çarptırılmış olup hakkında 10 yıl hapis istenmektedir. Ahtem Çiygözün evi saatlerce aranarak yerle bir edilmiş ve sözde Kırım hükümetinin sözde hukukuna göre eşyalarına el konulmuştur.

Kırım’ın işgalinin başladığı ilk günden itibaren aktif çalışmayı bırakmayan ve milleti için çalışmalarına devam eden Ahtem Çiygöz’ün tehditler ve baskılar karşısında susmaması ve despot idarenin ilkel metodlarına karşı mücadeleye devam etmesi bu kararın asıl ve gerçek sebebidir. Kırım Tatar Milli Meclisini yok etmek isteklerinin ise açık göstergesidir.

Bilindiği üzere kanunsuz işgal idaresinin çağdışı metodları ile daha evvel Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Refat Çubarov, İsmet Yüksel ve Sinaver Kadirov Vatan Kırım’dan sınır dışı edilmiştir. Kaybolan ve hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın arkalarından gerekli çalışmalar olması gerektiği gibi yürütülmemiş, bu olayların failleri meçhul kalmış ve dahada korkuncu bu failler bu kukla idare tarafından korunmuştur. Bu silsilenin durmayacağı, aksine artarak devam edeceğini tahmin etmek ise hiç zor değildir. Tarihleri boyunca böyle zulümlerle tekrar tekrar karşılaşan Kırım Tatar halkının bu şerefli evladına ve bu yolu takip edenlere karşı baskıların artacağı açıktır.

Kırım Tatar halkının maruz kaldığı baskı ve zulümlerin sonlanması için, Kırım içerisinde bütün uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayarak devam eden komediyi bitirmek için ve Ukrayna’da devam eden Rus saldırganlığını durdurmak için daha net tavır, açık ve somut destek gerekmektedir. Bunu bilen ve yaşayan bizler, tüm uluslararası toplumu göreve davet ediyoruz.

Tutuklanan ve hapse atılan Ahtem Çiygöz’e ve ailesine sabır diler; tüm Kırım Tatar halkının yanlarında olduğunu bilmelerini isteriz. İnsana saygılı prensiplerle hareket eden ve teşkilatlanmasını bilen Kırım Tatar halkı, demokratik olarak seçilen ve Kırım Tatarlarının yegane meşru temsil organları olan Kırım Tatar Milli Meclisi’nin, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın ve onların meşru liderlerinin yolundan ayrılmayacaktır.

Türk ve Dünya kamuoyuna saygı ile duyurulur.