•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Derneği 2022 Yılı Faaliyet Raporu
      1. Genç Tatar inisiyatifinin organizatörlüğünde Derneğimiz Genel Merkezi’nin desteğiyle düzenlenerek, 1. Kırım Tatar Millî Kurultayı’nın 104. Yıldönümü’ne bağışlanan “Uluslararası Satranç Turnuvası” Sonuçları 2 Ocak 2022 tarihinde açıklandı. 80 kişinin müracaat ettiği turnuvada 14 oyuncu finale kaldı. İlk 3’e girenler aşağıdaki gibi belirlendi.

      2.                   IM Yusuf Atabayev / Türkmenistan – Hak kazandığı ödül: 3.000 TL
              Timur Alihocayev / Özbekistan – Hak kazandığı ödül: 2.000 TL
              IM Cem Kaan Gökerkan / Türkiye – Hak kazandığı ödül: 1.000 TL
      3. Çorum Türk Ocağı tarafından “İşgal Altındaki Vatan: Kırım” konferansı düzenlendi. Çevrimiçi olarak zoom platform üzerinden 3 Ocak 2022 Pazartesi günü Saat 20.00’de düzenlenen konferansa konuşmacı olarak DQTK Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar ile DQTK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan katıldı.
      4. Derneğimizde 4 Ocak 2022 Salı günü “Balköy Kırım Tatar Nakış İşleme Eğitimi Projesi” Sergisi düzenlendi. enel Merkezimiz Dr.Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde küçük bir kokteyl eşliğinde açılışı saat 15.30’da yapılan sergiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Dr. Denıs Zolotarov, Çankaya Kaymakamı Hüdayar Mete Buhara, Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan ve Gölbaşı’na bağlı köylerin muhtarları ile birlikte derneğimiz üyelerinden oluşan misafirler katıldı.
      5. Ukrayna milletvekillerinden oluşan Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti, Mustafa A. Kırımoğlu ile birlikte 12.01.2022 tarihinde Kırım Derneğimiz Genel Merkezini ziyaret etti.
      6. Eskişehir Türk Ocağı tarafından 12.01.2022 tarihinde düzenlenen “Putin’in Yeni Anayasası-Yeni Rusya Çarlığı” konulu konferansa i Genel Başkan Av.Namık Kemal Bayar konuşmacı olarak katıldı.
      7. Gölbaşı Halk Eğitim Merkezi’nce yürütülen Kırım Tatar Nakış İşleme Eğitimi Projesi Sergisi 15.01.2022 tarihinde Ankara Armada Alışveriş Merkezi’nde halkın beğenisine sunuldu. Ayrıca Kırım Derneği’miz Genel Merkezinin halkoyunları ve müzik topluluğu “Cıyın Ansambli” de sergi esnasında geleneksel Kırım Tatar halk danslarını sergiledi. Evelina Kemileva’nın hocalığında Kırım Tatar genç ve çocuklardan oluşan “Cıyın Ansambli”nin dansları da ziyaretçilerin ilgisini çekti.
      8. Türkiye, Romanya, Bulgaristan, İngiltere, Norveç ve ABD'de bulunan Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri 2022 yılında yapılacak faaliyetleri görüşmek üzere Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Meclis azası Bekir Mamut ile 15.01.2022 tarihinde bir ön toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Genel Başkanımız da katıldı.
      9. Faaliyetlerini Konya merkezli olarak sürdürmekte olan “Genç Tatar İnisiyatifi” ile 24 Ocak 2022 tarihinde çevrimiçi bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik.
      10. Litvanya Büyükelçisi Ricardas Degutis 1 Şubat 2022 tarihinde Genel Merkezimizi ziyaret etti.
      11. Konya Şubemizde 5 Şubat 2022 tarihinde yapılan genel kurulda bayrak değişimi oldu.
      12. Kocaeli Şubemiz 6 Şubat 2022 tarihinde genel kurulunu gerçekleştirdi.
      13. Manavgat Şubemiz genel kurulunu 13 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirdi.
      14. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü 17 Şubat 2022 Genel Merkezimizi ziyaret etti.
      15. Bursa Şubemiz genel kurulunu 20 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirdi.
      16. Amasya Şubemiz genel kurulunu 20 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirdi.
      17. Gebze Şubemizde 20 Şubat 2022 tarihinde yapılan genel kurul sonucunda bayrak değişimi oldu.
      18. "Kırım Ahali Cumhuriyeti'nin Başbakanı; Kırım Litvanya, Polonya ve Belarus Baş Müfüsü, Milli Marşımız "Ant Etkenmen"in şairi; milli kahramanımız Noman Çelebi Cihan'ın Bolşevikler tarafından şehir edilişinin 104'ncü sene-i devriyesi münasebetiyle 22 Şubat 2022 tarihinde düzenlenen çevrimiçi etkinlikte Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Hollanda, Litvanya ve Ukrayna'dan hocalarımız dua ettiler.
      19. Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Rusya'nın başlattığı işgale karşı Ukrayna'nın yanında olduğumuzu göstermek amacıyla24 Şubat 2022 tarihinde Ankara'daki Ukrayna Büyükelçiliği'ne moral ziyaretinde bulundu ve Kırım Tatarlarının duruşları ile ilgili açıklama yaptı. Genel başkanımızın konuşmasında "Bu saldırı öyle kolay olmayacak, Ukrayna çökmeyecek, bu uzun bir mücadele olacak, Ukrayna kazanacak" ifadedesi de yer aldı
      20. Manavgat Şubemiz tarafından Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini protesto için 25 Şubat 2022 tarihinde bir açık hava toplantısı düzenlendi.
      21. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından 25 Şubat 2022 tarihinde düzenlenen "Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü" kapsamından Ankara Milli Kütüphane'de düzenlenen programa Genel Merkezimiz de katıldı. Programın açılış konuşmasını Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ve Genel Başkanımız Mükremin Şahin gerçekleştirdi. Ardından düzenlenen panelde, Emekli Büyükelçi Fatih Ceylan ve Gazeteci Gönül Şamilkızı, Kırım’ın işgalinin 8. yıldönümü ve Rusya’nın Ukrayna’ya topyekün savaş başlatmasını değerlendirdi.
      22. Balıkesir Şubemiz genel kurulunu 26 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirdi.
      23. Bandırma Şubemiz genel kurulunu 26 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirdi.
      24. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini protesto etmek amacıyla Ulus'taki Atatürk Heykeli Meydanı'nda 26 Şubat 2022 tarihinde bir açık hava toplantısı düzenlendi. Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar ile Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar’ın birer konuşma yaptığı toplantıda basın açıklamasını Ukrayna Derneği Başkanı Dr. Yuliya Biletska tarafından okundu.
      25. İstanbul Şubemiz tarafından 27 Şubat 2022 tarihinde Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 8’inci yıldönümü münasebetiyle Beyazıt Meydanında protesto mitingi gerçekleştirildi.
      26. Kırıkkale Şubemiz tarafından 28 Şubat 2022 tarihinde Kırım işgalinin 8’inci yıldönümü vesilesiyle Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini protesto etmek için Hüseyin Kahya Parkı'nda bir basın açıklaması toplantısı düzenlendi. Basın bildirisi Kırıkkale Şube Başkanımız Av. Uğur Yaşar Uygun tarafından okundu.
      27. Genel Merkezimiz tarafından 5 Mart 2022 Cumartesi günü saat 14.00’te Ankara Ulus Meydanı’nda Ukrayna ile dayanışma örneği sergilemek için Atatürk Heykeli önünde bir toplantı düzenlendi. Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar’ın konuşmalarının ardından Ukrayna Derneği’nin bası açıklaması Yuliya Biletska, Derneğimizin basın açıklaması ise Tuncer Kalkay tarafından okundu.
      28. Kocaeli Şubemiz tarafından 5 Mart 2022 tarihinde Kırım işgalinin 8’inci yıldönümü vesilesiyle Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini protesto etmek için Derince Kent Meydanında bir basın açıklaması toplantısı düzenlendi. Kırım ve savaş mağdurları ile tüm şehitler için dua edildikten sonra; Derince Belediye Başkanı Sayın Zeki Aygün bir konuşma yaptı. Basın bildirisi Kocaeli Şube Başkanımız Şengül Talgır tarafından okundu.
      29. Konya Şubemiz, Ukraynalılar Derneği ile birlikte Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini protesto amacıyla 5 Mart 2022 tarihinde Konya’da açık hava toplantısı düzenledi. basın açıklamalarını Konya Şube Başkanımız Mustafa Sırrı Demirel ile Konya Ukraynalılar Derneği Başkanı Alina Göçer okudu.
      30. Genel Merkez Heyetimiz, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sebebiyle, ülkelerinde ayrılmak zorunda kalan Edirne ve Kırklareli'ndeki sığınmacıları 8 Mart 2022 tarihinde ziyaret etti.
      31. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle bağış toplanmak üzere 9 Mart 2022 tarihinde alınan yönetim kurulumuzun kararı ile hesap numaraları kamuoyuna iletildi.
      32. Rusya’nın Ukrayna’yı İşgalinin 17. Gününde Ukrayna Derneği’nin organizasyonunda, Derneğimizin destekleriyle 12 Mart 2022 tarihinde Ankara’da Ulus Atatürk Heykeli Meydanında bir açık hava toplantısı düzenlendi. Toplantıda Ukrayna Derneği Başkanı Yulia Biletska ve Yönetim Kurulu Üyemiz ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay birer konuşma yaptı.
      33. Aksaray Şubemiz 12. Olağan Genel Kurul Toplantısını 13 Mart 2022 tarihinde Hamidiye Alaca Sosyal Tesislerindeki Dernek Ofisimizde gerçekleştirdi.
      34. Genel Merkez Heyetimiz, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında Hayatını kaydeden çocuklar için Ukrayna Büyükelçiliği önünde 19 Mart 2022 tarihinde düzenlenen törene katıldı.
      35. Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürü Erkan Kılıç 23 Mart 2022 tarihinde Genel Merkezimizi ziyaret etti. Sayın Kılıç’ı Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay karşıladı.
      36. Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile beraberinde Mine İmrak ve Fethi Kurtiy Şahin'den oluşan heyet 13 Nisan 2022 tarihinde Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'yü ziyaret etti.
      37. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Ukrayna’dan tahliye edilen çoğunluğu Kırım Ailesi Kültür Merkezinin öğrencileri Kırım Tatar ve Ukrain çocuklara 18 Nisan 2022 tarihinde iftar yemeği verdi. İftar yemeğine Genel Başkanımız Mükremin Şahin de iştirak etti.
      38. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde (ASBÜ) 20 Nisan 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlattığı savaşta insani boyutun ele alındığı “Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısı: Savaşın İnsan Hakları Boyutu” adı ile bir panel düzenlendi. Açılış konuşmalarını Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Kent, ASBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kireççi’nin yaptığı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik, ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) doktora adayı Fethi Kurtiy Şahin, ASBÜ Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın, TRT Muhabiri Gönül Şamilkızı, Ukrayna Ulusal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oleksiy Kresin ve Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yuliya Biletska’nın panelist olduğu, Güvercinlik Salonunda yapılan panele Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz de iştirak etti.
      39. Çankaya Kaymakamımız Hüdayar Mete Buhara 22 Nisan 2022 tarihinde Derneğimizin Kırım Tatar Mutfağı “Qalagay”ın konuğu oldu.
      40. Ramazan ayı vesilesi ile toplanan fitre, zekat ve fidyeler, savaş magduru olan yetimlerimize , hastalarımıza ve sığınmacı çocuklara dağıtıldı.
      41. Türkiye’de faaliyet gösteren 50’den fazla Kırım Tatar teşkilatının yer aldığı Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun istişare toplantısı, Ankara’da 7-8 Mayıs 2022 tarihleri arasında Büyük Anadolu Otel’de gerçekleşti. Genel Başkanımız ile Şube Başkanlarımız da toplantıda yer aldı.
      42. 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgününün 78. yıldönümü vesilesi ile Çatalca Şubemiz tarafından 15 Mayıs 2022 tarihinde Dernek sosyal tesisinde saat 17.00’de “Kırım Tatar Sürgün ve Soykırımı Anma Etkinliği” düzenlendi.
      43. 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgününün 78. yıldönümü vesilesi ile Kocaeli Şubemiz tarafından 16 Mayıs 2022 tarihinde Dernek binasında ikindi namazı sonrasında “Kuran-ı Kerim Tilâveti ve Dua Programı” düzenlendi.
      44. Genel Başkanımız Mükremin Şahin 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit ile birlikte Polatlı Kırım Türkleri Derneği’ni ziyaret etti. Yeni Yönetime başarılar diledi.
      45. Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 78. yıldönümü vesilesiyle 18 Mayıs 2022 tarihinde bir basın bildirisi yayınladı.
      46. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 78. Yıldönümü vesilesiyle, sürgünde hayatlarını kaybeden Kırım Tatarları için Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nu oluşturan teşkilatların temsilcilerinin katıldığı “18 Mayıs Kırım Sürgün Şehitlerini Anma Dua Programı” 17 Mayıs’ı 18 Mayıs’a bağlayan gece saat 20.30’da düzenlendi. Toplantıya Genel Başkanımız ile Şube Başkanlarımız da katıldı.
      47. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı 78’inci yıl dönümünde sürgün kurbanlarının anısına 18 Mayıs 2022 tarihinde saat 17.00’de uluslararası bir çevrimiçi anma toplantısı düzenledi. Toplantıya Genel Başkanımız da katıldı.
      48. 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgününün 78. yıldönümü vesilesi ile Bandırma Şubemiz tarafından 18 Mayıs 2022 tarihinde Sunullah -Dersaadet Camii’nde akşam namazına müteakiben  okutturulan “Mevlid-i Şerif”in ardından basın açıklaması yapıldı.
      49. 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgününün 78. yıldönümü vesilesi ile Konya Şubemiz tarafından 18 Mayıs 2022 tarihinde Konya İhsaniye Camii’nde yatsı namazına müteakiben “Mevlid-i Şerif” okutturuldu.
      50. 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgününün 78. yıldönümü vesilesi ile İstanbul Anadolu Yakası  Şubemiz tarafından 18 Mayıs 2022 tarihinde Kadıköy Meydanı Atatürk Heykeli önünde  saat 20.30’da “Anma Toplantısı ve Basın Açıklaması” yapıldı.
      51. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 78. yıldönümü vesilesiyle 18 Mayıs 2022 tarihinde sosyal medya platformlarından Twitter’da Derneğimiz adına açılan sohbet odası ile yapılan yayın yanında bir de TT (Trend Topic) çalışması yapıldı. Hazırlığı ve yönetimi gençlik inisiyatifimiz adına Batuhan Kaynakça tarafından yapılan, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay’ın sunumu ve moderatörlüğünde başlayan programda; 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nü ana tema edinen “Aluştadan Esen Yeller” romanının yazarı Serra Menekay, Azerbaycanlı Gazeteci Ceyhun Aşirov ile Genel Başkan Yardımcımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar konuşmacı olarak katıldı.
      52. 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgününün 78. yıldönümü vesilesi ile  Derneğimiz yanındaTürkiye’deki diğer Kırım Tatar teşkilatları tarafından değişik yerlerde aşağıdaki anma faaliyetleri düzenlendi.

        Faaliyet Adı: Kuran-ı Kerim Tilâveti ve Dua Programı
        Düzenleyen: Sakarya Kırım Derneği
        Yer: Dernek binası
        Tarih: 17 Mayıs 2022
        Saat: 19.00

        Faaliyet Adı: Anma Toplantısı ve Basın Açıklaması
        Düzenleyen: Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şubesi
        Yer:  Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Parkı – Yenimahalle Yıldırım – Bursa
        Tarih: 18 Mayıs 2022
        Saat: 15.00

        Faaliyet Adı: Anma Toplantısı ve Basın Açıklaması
        Düzenleyen: İzmir Kırım Derneği
        Yer: İzmir Konak Devlet Tiyatrosu Bahçesi (Konak Subay Orduevi Yanı)
        Tarih: 18 Mayıs 2022
        Saat: 15.00

        Faaliyet Adı: Anma Toplantısı ve Basın Açıklaması
        Düzenleyen: Sakarya Kırım Derneği
        Yer: Sakarya AKM önü
        Tarih: 18 Mayıs 2022
        Saat: 16.00

        Faaliyet Adı: Anma Toplantısı ve Basın Açıklaması
        Düzenleyen: Eskişehir Kırım Derneği
        Yer: Eskişehir - Kırım Sürgünü Anıtı önü
        Tarih: 18 Mayıs 2022
        Saat: 18.00

        Faaliyet Adı: Kuran-ı Kerim Tilâveti ve Sinevizyon Gösterisi
        Düzenleyen: Adana Kırım Derneği
        Yer: Adana İstasyon Meydanı
        Tarih: 18 Mayıs 2022
        Saat: 19.00 

      53. 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgününün 78. yıldönümü vesilesi ile Gebze Şubemiz tarafından 19 Mayıs 2022 tarihinde Gebze Osman Yılmaz Camii (Tatar Camii) Önü saat 16.00’da “Kırım Tatar Sürgünü Anma – Dua – Lokma Hayrı” etkinliği düzenlendi.
      54. 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgünü’nün 78. Yıldönümü vesilesi ile Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun organizasyonunda ve Genel Merkezimizin ev sahipliğinde 21 Mayıs 2022 tarihinde Ankara’da anma toplantısı ve basın açıklaması yapıldı. Toplantıda; Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin’in konuşmalarının yanında, Ukrayna Derneği adına hazırlanan basın bildirisi Ukrayna Derneği Başkanı Dr. Yuliya Biletska Mimaroğlu tarafından, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu adına hazırlanan basın bildirisi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay tarafından okundu.
      55. 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü’nün 158. Yıldönümü vesilesiyle Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 21 Mayıs 2022 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.
      56. 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgününün 78. yıldönümü vesilesi ile İstanbul Şubemiz tarafından 22 Mayıs 2022 tarihinde Taksim Odakule arkasında saat 16.00’da “Anma Toplantısı ve Basın Açıklaması” yapıldı.
      57. İşgal altında bulunan Kırım’daki evinin önünden 2016 yılında işgalciler tarafından kaçırılan ve bugüne kadar kendisinden haber alınamayan Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu ve Bahçesaray Kırım Tatar Bölge Meclisi üyesi Ervin İbragimov için Derneğimiz Genel Merkezinde 24 Mayıs 2022 tarihinde bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, Türkiye’deki Kırım Tatarları, dünyaya ve Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine seslenerek “Ervin İbragimov nerede?” sorusunun Rusya Federasyonuna sorulması için çağrıda bulundu.
      58. Türkiye’deki görev süresini tamamlayan Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Natalia Lopatina Genel Merkezimiz’e veda ziyaretinde bulundu.
      59. -Derneğimizin de mütevelli heyet üyesi olduğu Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (Kırım Vakfı) Olağan Genel Kurul Toplantısını 28 Mayıs 2022 tarihinde Ankara’daki Vakıf binasında gerçekleştirdi. Önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay Kırım Vakfı Başkanı seçildi.
      60. Kırım Tatarlarının efsanevi lideri Mustafa Kırımoğlu 29 Mayıs 2022 tarihinde ziyaret ettiği Derneğimiz Genel Merkezinde bir dizi görüşmelerde bulundu.
      61. Ukrayna Büyükelçiliği’ndeki hanımların Kırım Tatar Fesi yapmak üzere hazırladıkları Vışıvanka Nakışları ile bezenmiş kumaşlar elbirliğiyle 1 Haziran 2022 tarihinde Dernek binamızda biraraya getirildi. Bu anlamlı kültürel etkinlikte Ukrayna Büyükelçiliğinden konuk olan hanımları Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi azaları ağırladı.
      62. Düzce’nin önemli festivalleri arasında yer alan “Geleneksel Düzce Otları Bereket Festivali”nin altıncısı 2 Haziran 2022 tarihinde Anıtpark-Millet Bahçesi’nde başladı. 5 Haziran 2022 tarihine kadar devam eden festivale Düzce Kırım Derneği de katılım sağlar iken Derneğimiz Genel Merkezi Cıyın Ansambli ise Kırım Tatar halk oyunlarını ve Kırım Tatar kültürünü sergiledi.
      63. Rusya’nın işgali sonucu vatanlarını terk etmek zorunda kalarak Türkiye’ye gelen Ukrayna’lı sığınmacıları konu edinen proje hazırlama ve geliştirme çalışmalarına yönelik olarak 2 Haziran 2022 tarihinde Genel Merkez binamızda bir toplantı yapıldı. ASULA Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Derneğimiz ve Ukrayna Derneği’nin paydaş olduğu projenin hazırlığı yönünde yapılan toplantıya Göç İdaresi Başkanlığı yetkilileri ve Kırım Vakfı yöneticileri de iştirak etti.
      64. Ankara Gölbaşı Ballıkpınar köyünde 5 Haziran 2022 tarihinde Ballıkpınar Muhtarlığı ve Genel Merkezimiz tarafından düzenlenen tepreş şenliği coşku ile kutlandı.
      65. Genel Başkanımız Mükremin Şahin 24 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Anadolu Yakası Şubemize bir ziyaret gerçekleştirdi.
      66. İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz tarafından, 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü münasebetiyle 25 Haziran 2022 tarihinde boğaz turu etkinliği düzenlendi.
      67. Derneğimiz Genel Merkez Halkoyunları Ekibi Cıyın Ansambli Gölbaşı'nda Atatürk Sahil Parkı'nda 25 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen etkinlikte sahne aldı.
      68. “Ukrayna Anayasa Günü” vesilesiyle 28 Haziran 2022 tarihinde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde düzenlenen toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin iştirak etti.
      69. Genç Tatar inisiyatifinin organizatörlüğünde Genel Merkezimizin desteğiyle 26 Haziran 2022’de düzenlenen “Kırım Tatar Millî Bayrak Günü Uluslararası Satranç Turnuvası” klasman maçlarının ardından final maçlarının oynanması ile birlikte tamamlandı.
      70. Her yıl olduğu gibi kurbanlarını vekâlet yoluyla, şartlı bağış olarak kestirmek isteyen üyelerimizin kurban bağışlarını vatanımız Kırım’da millî hareket veteranları, babaları cezaevinde olan aileler, ihtiyaç sahibi hastalar ve yaşlılarımız ile işgal güçlerine karşı cephede mücadele eden kahraman kardeşlerimize (Kırım Tatar, Çeçen ve Azerbaycanlı) ulaştırıldı. Bu yıl kurban bedeli 200 ABD Doları karşılığı Türk Lirası olarak belirlendi. İşgalcilere karşı savaşan müslümanlara kurban etlerimiz kavurma yapılarak konserve şeklinde ulaştırıldı. Bu organizasyonu Ukrayna’daki kuruluşumuz Hayat Fondu Temmuz 2022 ayı içerisinde gerçekleştirildi.
      71. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (ETÜ) , 5 Temmuz 2022 tarihinde Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Onursal Doktora Tevcih Töreni gerçekleşti. Üniversitenin Onursal Doktora Komisyonu tarafından uygun görülen Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler unvanı törenle Kırımoğlu’na verildi. Organizasyonunda Derneğimizin de yer aldığı törene Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile yönetim kurulu üyelerimiz de katıldı.
      72. Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 5 Temmuz Salı günü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (ETÜ) kendisine fahri doktora unvanının takdimi için düzenlenen Onursal Doktora Tevcih Töreni’nin ardından saat 15.30’da Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) binasında “Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısı ve Kırım Sorunu” başlıklı programa konuşmacı olarak katılarak büyükelçilere hitap etti. Toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile yönetim kurulu üyelerimiz de katıldı.
      73. Düzce’de 1 Ağustos ile 8 Ağustos 2022 tarihleri arasında tertip edilen Dünya Düzce Günleri’nin beşinci gününde (5 Ağustos 2022) Cıyın Ansambli sahne aldı. Etkinliklerin 5’nci gününde Anıtpark Meydanı’nda gecenin ilk performansı Dünya Düzce Günleri etkinlikleri için Ankara’dan katılan Genel Merkezimiz Kırım Tatar Halk Oyunları Topluluğu “Cıyın Ansambli”nin gösterisi büyük beğeni ile takip edildi.
      74. Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ve Ukrayna Ankara Derneği’nin düzenlediği “24 Ağustos Bağımsızlık Günü” etkinliğine Derneğimiz adına Genel Başkanımız Mükremin Şahin katıldı.
      75. Ankara’da Etimesgut Belediyesinin 24’üncüsünü düzenlediği “Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali”ne katıldık. 31 Ağustos 2022 Çarşamba günü düzenlenen “Kırım Gecesi”nde Derneğimiz “Cıyın Ansambli” hocaları Evelina Kemileva idaresinde sahne alarak Kırım Halk Oyunlarından örnekler sergiledi. Kırım Tatar Dans ve Müzik Topluluğu Cıyın Ansambli'nin gösterisi izleyenlere keyifli anlar yaşattı.
      76. Ankara'nın Çubuk ilçesinde Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali 15'inci kez 8-11 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlendi. Festivale katılan Derneğimiz “Cıyın Ansambli” KIRIM’ı temsil etti. Hocaları Evelina Kemileva yönetiminde Kırım’ın seçkin halk danslarından örnekler sunan “Cıyın Ansambli”ne festivale katılan vatandaşların ilgisi görülmeye değerdi.
      77. Ukrayna Büyükelçiliği ve Ukrayna Derneği tarafından 23 ile 24 Eylül 2022 tarihinde Ankara’da “Dünya Kültürleri Festivali” düzenlendi. “Ankara Cernmodern Kültür Merkezi”nde 30 ülkenin katıldığı festivalde Derneğimiz müzik ve halkoyunları topluluğu “Cıyın Ansambli” 24 Eylül 2022 Cumartesi günü saat 15.45’de sahne aldı.
      78. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaştırmak üzere kısmi seferberlikle asker toplamaya başladığı Kırım’da celblerin %90’ının Kırım Tatarlarına gönderilmesine binaen Kırım'dan ayrılan ve Türkiye'ye gelen Kırım Tatarları konusunda Kırım Tatar Teşkilatları Platformu'nun mektubu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a müracaat edilerek yardım istendi. Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatör Başkanı ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt’tan oluşan Kırım Tatar Teşkilatları Platformu heyeti, 26 Eylül 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’yu Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ziyaret ederek, Rus işgalindeki Kırım’da yaşanan yasa dışı seferberlik konularıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yazılan mektubu teslim etti.
      79. Göç İdaresi Başkanlığı Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Daire Başkanı Mustafa Ünal 28 Eylül 2022 tarihinde Genel Merkezimize bir nezaket ziyaretinde bulundu. Genel Başkanımız Mükremin Şahin’in ev sahipliğinde düzenlenen, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov ve TURKSID Ukrayna Başkanı İsmet Yüksel’de hazır bulunduğu toplantı son derece samimi bir ortamda gerçekleşti.
      80. Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle yerlerinden edilen ve Türkiye’ye gelen Kırım Tatarlarının, Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı bazı haklardan faydalanabilmelerine yönelik detaylı bilgilendirme 28 Eylül 2022 tarihinde internet sitemizde yayınlandı.
      81. Ankara’da Kızılırmak Mahallesi Ufuk Üniversitesi Caddesi’nde yapımı tamamlanan Ukrayna Parkı’nın açılış töreni 1 Ekim 2022 Cumartesi günü yapıldı. Genel Başkanımız Mükremin Şahin’in katıldığı açılışta Derneğimiz “Cıyın Ansambli” de hocası Evelina Kemileva idaresinde sahne aldı.
      82. Kırım Tatarlarına desteğini belirtmek amacıyla 20 Ekim 2022 tarihinde Gelecek Partisi Derneğimiz Genel Merkezine bir ziyaret gerçekleştirdi. Genel Başkan Yardımcıları Ümit Yardım ve Feramuz Üstün ile Ankara İl Başkanı Hakan Tokaç’ın da yer aldığı Gelecek Partisi Heyetine, Genel Başkanımız Mükremin Şahin Derneğimiz faaliyetleri ile Ukrayna Rusya Savaşında Kırım Tatarlarının konumu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
      83. Derneğimiz ve Kırım Vakfı tarafından 20 Ekim 2022 tarihinde son gelişmeler hakkında bilgi alış verişinde bulunulmak üzere Ukrayna Büyükelçiliği’ne bir ziyaret gerçekleştirildi. Kırım Tatarlarına yönelik Kırım’da uygulanan baskılar, Kırım Tatarlarının zorla Rusya ordusuna alınarak cepheye sürülmesi ve Türkiye’ye gelen sığınmacıların durumlarının da görüşüldüğü toplantıya Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar ve Elçilik Müsteşarı Dennis Zolotaryov ile Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay iştirak etti.
      84. Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı ve kıymetli hemşehrimiz Sayın Kazım Kurt Derneğimize bir nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatörü ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit’in de hazır bulunduğu toplantı 27 Ekim 2022 Perşembe günü yapıldı. Son derece samimi bir havada geçen toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ev sahipliği yaptı.
      85. TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik 1 Kasım 2022 tarihinde Genel Merkezimiz ile Kırım Vakfı’na nezaket ziyaretinde bulundu. Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal tesisinde gerçekleşen ziyarette Dr. Mahmut Çevik’e Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay eşlik etti.
      86. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve beraberindeki heyet ile 8 Kasım 2022 tarihinde bir görüşme gerçekleştirdi. TBMM’de gerçekleşen görüşmede KTMM Başkanı Refat Çubarov’a KTMM Başkan Yrd. İlmi Umerov ile Genel Başkanımız Mükremin Şahin eşlik etti.
      87. Ukrayna diaspora kimliği almaya hak kazanan Kırım kökenli vatandaşların Ukrayna diaspora kimlikleri 12 Kasım 2022 tarihinde Ankara’daki Ukrayna Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle takdim edildi. Genel Başkanımız Mükremin Şahin de törende bir konuşma yaptı.
      88. Derneğimiz Genel Merkez Gençlik Komisyonu 2022-2023 dönemi ilk toplantısını 13 Kasım 2022 tarihinde Kırım Tatar Mutfağı Qalaqay’da gerçekleştirdi.
      89. Ahıska Türklerinin vatanlarından topyekün sürgün edilişinin 78. yıldönümü vesilesi ile Derneğimiz Genel Merkezi tarafından 14 Kasım 2022 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.
      90. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu istişare toplantısı 19 Kasım 2022 Cumartesi günü Eskişehir’de yapıldı. Toplantıda Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırı sonrasında yaşanan gelişmeler ve Rusya genelinde ilân edilen seferberlik sonrasında işgal altındaki Vatan Kırım’daki son durumu hakkında görüş alış verişinde bulunuldu. Toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin ile Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay katıldı.
      91. Kırıkkale Üniversitesi’nde 23 Kasım 2022 tarihinde “Kırım’ın İşgalinin Kırım Türklerine ve Türkiye’ye Etkileri” konulu bir panel düzenlendi. Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri ve Verimlilik Topluluğu ile Kırıkkale Şubemizin işbirliğinde gerçekleştirilen panelin konuşmacıları Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve Gazeteci Yazar Gönül Şamilkızı oldu.
      92. Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde “Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu” adını taşıyan parkın açılışı 23 Kasım 2022 tarihinde törenle yapıldı. Törene Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay, Kırıkkale Şube Başkanımız Av. Uğur Yaşar Uygun ve Şube Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit,, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Gazeteci Yazar Gönül Şamilkızı, de iştirak etti.
      93. Muhtelif görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’ya gelen Azerbaycan Yükseliş Partisi heyeti 25 Kasım 2022 tarihinde Derneğimiz Genel Merkezine bir ziyaret gerçekleştirdi. Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay’ın karşıladığı Azerbaycan Yükseliş Partisi heyetinde; uluslararası ilişkilerden sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Vasıf İsmail, Türk Dünyası ve ideolojik işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Aynur Gazanfargızı, insan hakları ile ilişkilerden sorumlu Başkan Yardımcısı Gülşen Hacı, İcra bölümü Başkanı Aqil Dadaşzade yer aldı.
      94. Holodomor Kurbanları, soykırımın 90. yıl dönümünde 26 Kasım 2022 tarihinde Ankara’daki Ukrayna Parkı’nda “Bir Hatıra Mumu Yak” etkinliği ile anıldı. Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatörü ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel de etkinliğe iştirak etti
      95. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 39. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle 28 Kasım 2022 tarihinde Ankara'da kutlama töreni yapıldı. Törene Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Ali Olgun Boydak da katıldı.
      96. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Avrasya Yazarlar Birliği, Bengü Yayıncılık ve Kırım Vakfı’ın katkılarıyla 30 Kasım 2022 tarihinde Ankara’da Kırım Tatar şairi Şakir Selim’in doğumunun 80. yıl dönümüne özel etkinlik düzenlendi. Prof. Dr. Zühal Yüksel, Prof. Dr. Naciye Yıldız, Dr. Işılay Işıktaş Sava’nın konuşmacı olduğu panele Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay da katıldı. Avrasya Yazar Birliği “Bengü Yayınları” tarafından neşredilen, Dr. Işılay Işıktaş Sava’nın hazırladığı “Kırım Tatar Şairi Şakir Selim'in Şiirleri” kitabının tanıtımı da programda yer aldı.
      97. Konya’da faaliyetini sürdüren Kırım Tatar gençlik İnisiyatif grubu olan "Genç Tatar"(Yaş Tatar) üyeleri ile Ankara’da Derneğimiz Genel Merkez konferans salonunda 10 Aralık 2022 tarihinde bir istişare toplantısı gerçekleştirildi. “Genç Tatarlar”ın üyeleri yanında başta Ankara olmak üzere çeşitli illerdeki gençlerin yayında, Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Hayat Vakfı Başkanı İsmet Yüksel, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan da iştirak etti.
      98. Merhum Genel Başkanımız Dr. Ahmed İhsan Kırımlı 11 Aralık 2022 tarihinde, adının verildiği Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde vefatının 11. Yılı vesilesi ile dualar ile anıldı. Anma toplantısında Ali Muradasıl tarafından okunan Yasin-i Şerif’in ardından dualar edildi. Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay’ın Dr. Ahmed İhsan Kırımlı hakkında yaptığı konuşmalar ile anma toplantısı tamamlandı.
      99. Genel Merkezimiz, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, Kırım Vakfı ve Kırım Haber Ajansı tarafından düzenlenen “Güncel Gelişmeler Işığında Kırım’ın İşgali” konulu panel ve resim sergisi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ev sahipliğinde 13 Aralık 2022 tarihinde İİBF’nin 100. Yıl Kültür Merkezinde gerçekleşti. Panelin açılışından önce, Kırım’ın işgaline yönelik fotoğraflar yanında Hansaray’ın tahribatını gösteren fotoğraflar ile Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım’dan çekilen fotoğraflar sergilendi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan’ın oturum başkanlığındaki panelde; Kırım Tatar Milli Meclis Üyesi ve Tavriya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın, Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Kıdemli Analisti Dr. Turgut Kerem Tuncel konuşmacı oldu. Panelin açılışında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Fırat Purtaş, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay birer konuşma yaptı.
      100. “Türkiye'de Kırım Günleri” etkinlikleri 23 Aralık 2022 tarihinde İstanbul’da, 24 - 25 Aralık 2022 tarihleri arasında Eskişehir'de gerçekleştirildi. Kırım Ailesinin koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinliklerin İstanbu bölümüne İstanbul Şubemiz de katkıları ile destek verdi. Açılış konuşmaları, paneller, yazar buluşmaları, kitap tanıtımları, Kırım halkoyunları gösterileri, Kırım yırlarının icra edildiği Eskişehir’deki etkinliklerde Genel Merkezimiz tarafından hazırlanan stantlar ve fotoğraf sergisi de yer aldı.
      101. Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva 27 Aralık 2022 tarihinde genel Merkezimize ziyaret etti. Bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’da bulunan Tamila Taşeva, Ukrayna Büyükelçiliği yetkilileri ile birlikte Genel Merkeimize yaptığı ziyarette Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yrd. İlmi Umerov, Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Gelişi Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, TÜRKSİD Ukrayna Başkanı İsmet Yüksel, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Tuvğan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin de yer aldı.
      102. Genç Tatar inisiyatifinin organizatörlüğünde Derneğimiz Genel Merkezi’nin desteğiyle 31 Aralık 2022-01 Ocak 2023 tarihlerinde “1. Kırım Tatar Millî Kurultayı’nın 105. yıldönümü”ne özel ödüllü satranç turnuvası düzenlendi.
      103. Yıl boyunca Kırım halkoyunları çalışmaları sürdürüldü.
      104. Yıl boyunca müzik çalışmaları sürdürüldü.
      105. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından tedavileri üstlenilen, Ukrayna’dan ve Kırım’dan gelen hastalara Derneğimiz tarafından sağlanan rehberlik hizmetleri yanında temel ve acil ihtiyaçları karşılandı.
      106. Ukrayna Rusya savaşı dolayısıyla Türkiye’ye gelen sığınmacılara hukuki bilgilendirmeler ile gerekli yönlendirmeler yapıldı, tam koruma alamayan sığınmacılardan belirli aralıklarla ve dönüşümlü olarak gelenler arasından 250 kadarına başta barınma olma üzere muhtelif ihtiyaçları için gerekli destekler bizzat Derneğimiz tarafından sağlandı.

     

    Pin It