•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kasım ayını son cumartesi günü olan 26 Kasım 2022 tarihinde saat 16.45’te Ankara Kızılırmak Mahallesi Ufuk Üniversitesi Caddesi No:12’de Ukrayna Parkı’nda düzenlenecek olan anma programında Holodomor kurbanları saygı duruşu ile anılacak.

    Holodomor anıtı mum yak görsel

    Ukrayna, her yıl olduğu gibi, Kasım ayının son cumartesi günü Holodomor kurbanlarını anmaktadır. 1932-1933 yılları arasında Ukrayna’da 4,5 milyon insan, Moskova’nın bölgeyi zapt etmek maksadıyla uyguladığı insanlık dışı uygulamalar neticesinde oluşan açlık sebebiyle hayatlarını kaybetmiştir.

    Bu facia sırasında Ukraynalıların yanı sıra Kırım Tatar halkı, 1921-1922 açlığında olduğu gibi, çok sayıda insanını kaybetmiştir. “Açlıkla öldürmek” anlamına gelen Holodomor, Sovyet zihniyetinin ideolojik yanılsamalarına ve hedeflerine erişmek için nasıl araçlar kullandığını gözler önüne seren, trajik bir örnektir.

    Holodomor anıtı yakın görsel

    Ukrayna’da 2006 senesinde kabul edilen kanun sayesinde, 1932-1933 yılları arasında yaşanan açlık felaketi, yani Holodomor, bir soykırım olarak tanınmıştır. Bu bağlamda anılmaya devam edilen bu facia, Ukrayna’nın ve halkımızın tarihinde korkunç bir hatıra olarak ilelebet hatırlanacaktır.

    Ukrayna topraklarında hukuksuz bir işgal ve savaşın sürmekte olduğu bu günlerde Holodomor kurbanlarının anılması ayrı bir önem taşımakta.

    Holodomor sebebiyle hayatlarını kaybetmiş tüm masum insanların hatıralarını bir kez daha saygıyla yâd ediyoruz.

     

     

     

    Pin It