•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Derneğimiz Genel Merkezi’nde, 6 Ekim 2017 Cuma günü “Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin 100. Yılı” konulu bir seminer düzenlendi.

    ufuk aykol

    Kırım hakkında araştırma ve inceleme yazıları bulunan, QHA'nın da yazarlarından biri olan Ufuk Aykol seminere konuşmacı olarak katıldı. Seminerin açılış konuşmasını Dünya Kırım Tatar Kongresi (Dünya Qırım Tatar Kongresi, DQTK) Genel Sekreteri ve Kırım Derneği Genel Başkan Vekili Avukat Namık Kemal Bayar yaptı. Seminere katılan konuklara teşekkürlerinin ardından bu tür etkinliklerin önemini vurgulayan Bayar, "Bugünkü durumla, 1917'deki durum arasında çok büyük fark yok. Bolşevik zulmü hala devam ediyor." şeklinde konuştu.

    haber iyi ayarl 2

    Daha sonra sunumunu yapmak için söz alan Ufuk Aykol 1917 Kırım Tatar Milli Kurultayı Hükümetini anlattı. Sunumunda Noman Çelebi Cihan, Cafer Seydahmet Kırımer, Hasan Sabri Ayvaz, Abdürreşid Mehdi, Ahmet Şükrü, İbrahim Özenbaşlı, Seytcelil Hattat ve İsmail Bey Gaspıralı gibi Kırım Tatar tarihi için çok önemli isimlerin Kurultaya etkisinden bahseden Aykol, "Bolşevik vahşeti ile Putin vahşeti arasında hiçbir fark yok."  dedi.

    İslam dünyasında demokratik usullerle yapılan ilk genel seçim olma özelliğini taşıyan Kurultay seçimleri sonucunda seçilen 76 milletvekilinden 5'i kadın milletvekiliydi. 9 Aralık 1917 yılında Bahçesaray Hansaray’da açılan Kurultay’da tarak tamgalı gökbayraklar asılmış, Han Camiinde kılınan öğle namazından sonra Hanların Divanına tören halinde geçilirken Noman Çelebi Cihan’ın “Ant Etkenmen” adlı şiiri marş halinde söylenmişti. 26 Aralık 1917 tarihinde ilan edilen Kırım Ahali Cumhuriyeti Anayasası ile birlikte Kurultay Hükümeti de seçilmişti. Kurultay Hükümetinde Başbakanlığa Noman Çelebi Cihan, Dışişleri ve Savunma Bakanlığına Cafer Seydahmet Kırımer, Maliye ve Vakıf İşleri  Bakanlığına Seyitcelil Hattat, Eğitim Bakanlığına Ahmet Özenbaşlı, Diyanet İşleri Bakanlığına Ahmet Şükri seçilmişti.

    DJttLrbXcAEQ9Rj

    Seminer, gerçekleştirilen soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

    Pin It