•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Dokuzuncu Kırım Tatar Gençlik Kurultayı (Qırımtatar Yaşlıq Qurultayı) 21 Mayıs 2019 tarihinde Ankara’da başladı.

    giris

    21-23 Mayıs 2019 tarihleri arasında devam edecek Kurultay, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgün ve soykırım şehitleri için dua edilerek başladı. Ardından Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşları okundu.

    IMG 9885 715x485

    KURULTAYDA PROJELER VE TASARILAR TARTIŞILACAK

    Açılış konuşmasını kurultayın organizasyon komitesi başkanı, ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Araştırma Görevlisi Fethi Kurtiy Şahin yaptı. Şahin konuşmasında 1783’ten beri devam eden baskıların en tepe noktasının 1944 sürgünü olduğunu söyleyerek, Kırım Tatarlarının çeşitli ülkelere göç etme süreçlerini hatırlattı. İsmail Bey Gaspıralı’nın başlattığı ve Türk dünyasında yankı uyandıran fikirlerine değinen Şahin, Kırım Tatarlarının devletçilik mücadelesini, akabinde Sovyet dönemine tekabül eden baskıları anımsatarak 18 Mayıs 1944’teki “Kırım’ı yok etme” siyasetinin günümüzde de devam ettiğini kaydetti.

    60641333 832573120455577 3725497616583098368 n

    Kurultayın toplantı amacının genç Kırım Tatarlarını bir araya getirmek olduğunu söyleyen Şahin, kurultay esnasında belirli sunumların gerçekleştirileceğini söyleyerek, gelişmek için harekete geçmek gerektiğini, bunun için de belirli projelerin tartışılacağını ifade etti.

    KTMM BAŞKAN YARDIMCISI CELAL: KURULTAYIN AMACI GENÇLERİ BİR ARAYA GETİRMEK

    Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) adına KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal gerçekleştirdiği konuşmada, dünya gündeminin hareketli olduğunu vurgulayarak bu çalkantıda Kırım ve Kırım Tatarları için neler yapılabileceğine değindi. Çeşitli ülkelerde yaşayan genç Kırım Tatarlarının tanışmaları için söz konusu kurultayın gerçekleştirildiğini ifade ederek, bu kurultayın vazifesinin Kırım için neler yapmak gerektiği üzerinde durmak olduğunu kaydetti. Konuşmasının sonunda katılımcılara KTMM’nin selamlarını iletti.

    60772369 1296106633887199 7784320347859320832 n

    BÜYÜKELÇİ SYBIHA’DAN İSMAİL BEY GASPIRALI VURGUSU

    Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Andrii Sybiha yaptığı konuşmasına Ukrayna ve şahsı adına kurultay katılımcılarını selamlayarak başladı. Gençliğin gelecekte oynayacağı role değinen Sybiha, “Her zaman bir arada olun, geleceğimizi yaratan sizsiniz” dedi. Kırım’ın işgalinin 5’inci yıl dönümü ve sürgünün 75’inci yıl dönümüyle ilgili etkinlikler yaptıklarını hatırlatan Sybiha, bu acıların unutulmaması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin stratejik ortaklığının önemine de değinen Büyükelçi Sybiha, Türkiye’ye teşekkürlerini iletti. Günümüz savaşlarının medyada, bilgi alanında gerçekleştiğini söyleyen Sybiha, bu açıdan söz konusu sahalarda da dayanışmanın önemli olduğunu belirtti.

    Kırım Tatarlarının Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerinin derinleşmesini sağlayan bir köprü olduğunu, Ukrayna’nın da bunun farkında olduğunu söyleyen Sybiha, onların haklarını kazanmalarının önemli olduğunu ifade etti. Konuşmasını İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik!” sözünü Türkçe söyleyerek bitirdi.

    61205164 3253125191379764 1564396439763681280 n

    ŞAHİN: “KURULTAY BİR İSTİŞARE VE TARTIŞMA PLATFORMU”

    Kırım Derneği Genel Başkanı ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin konuşmasında

    Kırım Tatar halkının gerçek dostu Büyükelçi Sybiha’yı aralarında görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen şahin, Ukrayna’daki son seçimlerin neticesinin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Kırım Tatar halkının anayasal hakları ve statü konusunda,yeni devlet başkanı Volodımır Zelenskiy’in Kırım Tatarlarına yönelik davranışının olumlu olacağını umduğunu da ifade etti. Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin gelişmesinde Kırım Tatarlarının köprü görevi görmeye devam edeceğini de vurguladı.

    Gençlik kurultayı yapı olarak farklı olduğunu söyleyen Kırım Derneği Genel Başkanı Şahin, “Burada bir seçim yok. Burada seçilecek olan insanlar Kırım Tatar gençlerini temsil etmiyor, burası bir platform. İstişare ortamı. Kurultay karar ve istişare organıdır Türk halklarında.” hatırlatmasında bulundu.

    “SADECE MİLLİ HAREKET OLARAK DEĞİL İNSAN HAKLARI HAREKETİ OLARAK DA YOLBAŞÇI OLDUK”

    “Halkımızın vazifesi ağır” diyen Şahin, Kırım Tatarlarının tarihi derinliği, devleti olan bir halk olduğunu belirtip bu aşamaların ardından şimdi çoğu Kırım Tatarının 15 ülkeye dağılmış vaziyette olduğunu söyledi. En fazla sayıda Kırım Tatarının Türkiye’de yaşadığını belirten Şahin, birleşmenin bir mecburiyet olduğunu ifade etti.

    Şahin, Kırım Tatarlarının sadece milli hareket olarak değil insan hakları hareketi olarak da yolbaşçı olduğunu söyleyerek büyük bir nam kazandıklarını ifade etti.

    Kaynak: QHA

    Pin It