• Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun 26 Ekim 2019 tarihindeki istişare toplantısı, Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasından pek çok teşkilat başkanı ve temsilcinin katılımıyla Ankara’da Büyük Anadolu Otelinde yapıldı.

saygidurusu1

Türkiye’de 43 dernek ve 3 vakıfla faaliyetlerini sürdüren Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun, 26 Ekim 2019’daki toplantısı, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen temsilcilerin karşılıklı iştişareler ve görüş alışverişlerine sahne oldu. Kırım’daki Rus işgalinin meşrulaştırılması girişimlerine ve Türkiye’de ile uluslararası platformlarda sürdürülen Rus propaganda mekanizmalarına karşı atılacak adımların gündem başlıkları olduğu toplantıda, işgal altındaki Vatan Kırım’da ve Kırım Tatarlarının yaşadığı tüm bölgelerde meydana gelen sorunlarla bunlara yönelik çözüm önerileri sunuldu.

72446543 2448545415263098 765042844896329728 n

Toplantı Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinasyon Kurulu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit’in takdim konuşmasıyla başladı. Ardından, oturum başkanı olarak belirlenen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı, yapımcı ve yönetmen Zafer Karatay, gündem başlıklarını ve oturumla ilgili katılımcıların tekliflerini istedi.

73150074 2448549878595985 2245898137778520064 n

Toplantıda, en önemli iki gündem başlığı olarak; Vatan Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin Türkiye ve uluslararası kamuoyunda sürekli gündemde tutulması ve Türkiye’yi hedef alan artan Rus propagandasını bertaraf etmek adına atılacak adımlar şeklinde belirlendi.

73460676 2448543895263250 2975876508893052928 n

Toplantının birinci oturumunda temsilciler, Vatan Kırım’daki işgalin gündemde tutulması ve Türkiye’de Kremlin’in Kırım’daki işgali meşrulaştırmak için hamleleri ile Rus propagandasına karşı atılacak adımlar noktasında görüşlerini açıkladılar.

Toplantı kapsamında sunulan tekliflerin bir sonuç bildirgesi haline getirilmesi kararı oy birliğiyle kabul edildi. Toplantının ilk oturumunun sonunda, oturum başkanı Zafer Karatay, dernek ve teşkilat temsilcilerine söz vererek, geçmiş dönemde ve ilerisi için teşkilatların gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve projelerini anlatmalarını istedi.

giris1

İkinci oturum saat 14.00’te başladı. Toplantı başında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Skype ile toplantıya bağlanarak toplantının güzel sonuçlar vermesini temenni etti. Çakırözer, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) yeni kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyonunda yaptığı konuşmayı aktardı.

utku cakiroz

Eskişehir Milletvekili Çakırözer, komisyonda Kırım Tatarlarının güncel sorunlarına dikkat çektiğini ifade etti. Ayrıca NATO Parlamenterler Asemblesinde Kırım Tatarlarıyla ilgili raporun hazırlandığını da dile getirdi.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Kırım Tatar teşkilatlarının temsilcileri, ikinci oturumda da gündem başlıklarına dair görüşlerini paylaştı.

banner1

Toplantı sonucunda bağlantıda açıklanan sonuç bildirgesi oybirliği ile kabul edildi.

Kaynak: QHA

Foto: Nedim Ergüm Kırımlı