•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Araştırmacı Yazar Burak Çalışkan’ın “Jeoopolitik Rekabette Düğüm Noktası” başlığı ile hazırladığı “Kırım Raporu” İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (İNSAMER) tarafından yayınlandı.

    Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından işgaline odaklanan raporda; İşgalden önceki ve işgalden sonraki dönemler de detaylı bir şekilde analize tabi tutuluyor.

    “Kırım’da Tarihi Süreç ile Karadeniz ve Kırım’ın Jeopolitik Önemi” başlıkları adı altında başlanan raporda; “Krize Giden Taşların Döşenmesi ve Gürcistan Müdahalesi, Kırım’ın İşgal Süreci, İşgale Bağlı Gelişmeler başlıklar halinde irdeleniyor. Donbas Savaşı, Kerç Boğazı Sorunu, Ukrayna Ortodoks Kilisesinin Bağımsızlığı” gibi önemli konu başlıklarının işlenmesinin ardından “Kırım Tatar Türkleri, Sürgünler ve Etkileri, İşgal Sonrasında Yeni Yaşam, Kırım’da İnsan Hakları İhlalleri, Kırım’da Sosyo Ekonomik Durum” başlıkları inceleniyor. “Dünyanın İşgale Bakışı, Kırım’ın İşgali Konusunda Türkiye’nin Tutumu, Ankara ve Kiev Arasında Stratejik Ortaklık, İkili İlişkilerde Rusya Faktörü, Ukrayna’da Yeni Dönem ve Zelensky Liderliği” konu başlıkları ile değerlendirilerek rapor sonuca bağlanıyor.Sonnotlar bölümünde de raporun desteklendiği zengin kaynak listesi veriliyor.

    Ocak 2020 yayını olarak A4 ebadında 30 sayfa dergi halinde de basılan rapora, www.insamer.com adresindeki İNSAMER’in internet sitesinden erişim sağlanmakla birlikte, raporun pdf formatında da muhafaza edilebilmesi mümkün kılınmış.

    Kırım konusunda önemli çalışmalardan biri olan, titizlikle ve ciddiyetle hazırlanarak referans kaynak olma özelliğini gösteren bu rapora İNSAMER’in internet sayfasından erişilebileceği gibi sitemizin “Raporlar” bölümünden ulaşılabilecektir.

    Referans için: Çalışkan, Burak. Kırım Raporu: Jeopolitik Rekabette Düğüm Noktası, Araştırma 109, İNSAMER, Ocak 2020.

    Kırım konusuna ilgi duyanlar için çok değerli bir kaynak olacak bu raporu hazırlayan Araştırmacı Yazar Burak Çalışkan’ı ve yayınlayarak istifadelerimize sunan İNSAMER’i tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.

    Pin It