• İstanbul’da 15 Şubat 2020 tarihinde Suriye Türkmen Dernekler Federasyonunun geleneksel Cumartesi sohbetlerinin konuğu Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay oldu.

85098051 3178526242176775 1429353545466904576 n

Tarihsel gelişimi içinde Kırım tarihi ve Kırım’da Türk varlığı, 1783’teki ilk işgalinden, günümüzdeki son Rusya işgaline ve sonrasındaki sürece, Kırım Türklerinin var olma ve milli mücadelelerinin anlatıldığı konferansın açılış konuşmasını Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Tarık Cevizci yaptı. Emel Kırım Vakfı Başkanı Karatay, Suriye Türkmenlerini selamlayarak başladığı konferansta ilk olarak Kırımın jeopolitik önemini ve coğrafi konumunu anlattı. Karatay, “Harita üzerinde bakıldığında tüm bu bölge Deşti Kıpçak ovasıydı. Buralarda hiç Rus varlığı yoktu. Ruslar yukarıda Moskova ötesinde varlıklarına devam ediyorlardı. Zamanla yayılarak bölgeye geldiler. Türkler başta Altın Orda Devleti olmak üzere Kırım Tatar Hanlığına kadar devletler kurdular” diyerek Kırım’daki Türk medeniyetinin tarihsel sürecini anlattı.

85078817 3178526232176776 8492101550599045120 n

Karatay 1989 sonrasındaki süreçte, bilhassa 1991’de Sovyetlerin dağılmasından sonra Kırım’da yaşanan olayları katılımcılara anlatarak Rusların bölgede kurduğu baskıyı, Şubat 2014’te Rusların Kırım’ı işgal etmesini masaya yatırdı. Kırım Tatarlarının Milli Lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Vatan Kırım yolundaki 303 gün süren açlık grevi mücadelesini katılımcılara anlatan Karatay, “1987 Temmuz ayında Moskova’da Kızıl Meydan’da Mustafa Aga öncülüğünde Kırım Tatarları büyük bir miting gerçekleştirdi. Dünya ve Türkiye medyası Sovyetler idaresi altındaki bu mitinge büyük ilgi gösterince dünyada gündem oluştu” diyerek o tarihte yaşanan gelişmeleri anlattı.

Zafer Karatay Rusya’nın tarihsel gelişmesi içinde dikta ve baskıcı politikalarını, ayrıca bölgede yaptığı uygulamaları tarihsel belgeler ışığında konferansa katılanlara aktardı. Karatay, Rusya’nın Suriye’de yaptığı zulümleri Kırım Tatarlarının yakından takip ettiklerini belirterek Suriye’deki Türkmen soydaşların durumunu iyi anladıklarını ve Putin Rusya’sının nasıl bir zihniyet olduğunu Türk ve Dünya kamuoyuna anlatmaya çaba gösterdiklerini, Suriye’de  yaşananlardan büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi. Rusya’nın Kırım’ı 2014 yılında işgal etmesi ve Kırım’daki zulümlerini, Kırım Tatar Milli Meclisini (KTMM) ve onun yasaklanmasını anlatan Emel Kırım Vakfı Başkanı, “Rusya Kırım’ı işgal etmeseydi, Suriye’deki savaşı bu kadar kolay destekleyemezdi” dedi. Karatay, İstanbul Boğazından geçen Rus gemilerinin Kırım’dan Sivastopol’deki askeri üslerden aldıkları silahları ve bombaları kolaylıkla ve  hızla Suriye’ye ulaştırdıklarını, bu bombaların Suriye’deki masum halka ölüm olarak yağdığını dile getirdi. Konferansın sonunda Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Tarık Cevizci, katılımından dolayı Emel Kırım Vakfı Başkanı Karatay’a teşekkür etti.

Konferans sonunda zafer Karatay ve Emel Kırım vakfı yönetim Kurulu üyesi Bülent Tanatar, Rusya propagandasına karşı aktif mücadele eden H. Mert Hatipoğlu, Başkan Tarık Cevizci, dernek üyeleri Türkmenlerden ve İdlip’ten  ayağının tozuyla gelen gazeteci Güngör Yavuzarslan’dan Suriye’deki son durum, Türkmenlerin vaziyeti hakkında bilgi aldı ve özellikle Rusya propagandasına karşı ortak mücadele konusunda fikiri alışverişinde bulundular.

Kaynak: Güngör Yavuzarslan / QHA

86488525 3176991012330298 3983790593212940288 n