• Kırım Tatar Millî Meclisi’nin Covid-19 pandemisi tedbirlerini de dikkate alarak 14.05.2020 tarihinde ilan etmiş olduğu “18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 76.Yıldönümü Anma Etkinlikleri” programı çerçevesinde bu yıl Türkiye’de yapılması planlanan ve tavsiye edilen etkinlikler aşağıdaki gibidir:

1-“Genç Tatar” adlı Facebook sayfasında 16 Mayıs 2020 akşamı saat 22.00’dan itibaren Sürgün temalı program yapılacaktır.

2-Kırım Tatar Sürgününün sosyal medya vasıtasıyla kamuoyuna duyurulması maksadı ile 17 Mayıs 2020 Pazar akşamı saat 21.00’dan itibaren Twitter’da #KırımSurgunu etiketi ile etkinlik açılacaktır. Bu etkinliğin görünürlüğünü arttırmak için;

-Twitter kullanıcısı dostlarımızın belirlenen 17 Mayıs 2020 saat 21.00’den önce etiketi kullanmamaları,

-Belirtilen tarih ve saat itibarı ile #KırımSurgunu etiketi ile Twitter’dan mesaj atmaya başlamaları, mesaj atılırken mümkün olduğunca tekil mesaj atılması, retweet özelliğinin az kullanılmasına dikkat edilmesi, atılacak tweetlerin bazılarına takipçi sayısı yüksek sanatçı, siyasetçi, diplomat, bürokrat, gazeteci, yazar ve benzeri kişilerin Twitter adreslerinin ilişkilendirilmesi (mention),

-Tweet atılırken #KırımSurgunu etiketinin doğru yazılmasına özen gösterilmesi,

-Twitter kullanıcısı olmayan dostlarımızın destek için Twitter hesabı açmaları,

-Etkinliğin ses getirebilmesi için Etkinlik programının çevremize duyurulması,

Hususlarını dikkat ve desteğinize sunarız.

3-Vatanımız Kırım’da planlandığı üzere Türkiye’de de 17 Mayıs 2020 akşam saatlerinden itibaren evlerimizin balkon ya da pencerelerine veya uygun yerlerine dışarıdan görülecek şekilde “siyah kurdele” bağlanmış Gökbayraklarımızın ve Albayraklarımızın asılarak, 20 Mayıs 2020 akşamına kadar tutulacaktır. Bu etkinliğe katılanların sosyal medyada görsel paylaşmasını önemle rica ederiz.

4-Sürgün şehitlerimizin hatırasını yad etmek üzere 18 Mayıs 2020 saat 03.00-03.30 arasında Sahur Vakti, Facebook yayını ile “Kırım Dernekleri Genel Merkezi” adlı Facebook sayfasından Yasin-i Şerif tilaveti ve dua yapılacaktır.

5-Türkiye’de Covid-19 tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı ilan edilmeyen il ve ilçelerde bulunan Dernek ve Vakıflarımızın 18 Mayıs 2020 günü başta “Kırım ve Kırım Sürgünü Anıtları” bulunan yerlerde olmak üzere anıtlarımızın ve mahallin uygun yer ve meydanlarında Covid-19 tedbirlerine uygun olarak Sürgün konulu kısa konuşmalar ve dualar şeklinde yapılacak açık hava programları yapması, açık hava programı yapacak Dernek ve Vakıf yöneticilerimizin birbirleri ile irtibat kurarak programları birbiriyle kesişmeyecek saatlere planlaması ve yapılacak etkinliklerin Facebook ve diğer sosyal medya platformlarında canlı yayınlarının yapılarak, görsel paylaşması önem arz etmektedir.

6-Kırım Tatar Millî Meclisi’nin ilan ettiği üzere bu yıl Sürgünü Anma Mitingi internet ortamında gerçekleşecek olup, “Uluslararası Kırım Tatar Sürgünü Anma Mitingi” 18 Mayıs 2020 günü Ukrayna ve Türkiye saati ile 15.00’da başlayarak 16.30’a kadar sürecek, Facebook’tan canlı yayınlanacaktır.

7-Ulusal yayın yapan BengüTürk TV’de yayınlanan “Maziden Atiye” programının 18 Mayıs 2020 günü saat 21.30’da ekranlara gelecek bölümünde “18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü” anlatılacaktır.

Saygılı dostlarımız,

Covid-19 pandemisi sebebiyle bu yıl internet ortamından yapılma zorunluluğu doğan programlarımızın izlenme ve katılım oranlarının arttırılarak etkin bir şekilde verim alınabilmesi sizlerin desteklerine bağlıdır. Bu bağlamda yukarıda saymış olduğumuz sosyal medya etkinlikleri ile ilgili olarak;

-Facebook canlı yayınlarının duyurulması için mutlaka Facebook’ta paylaşılması, ilgili duyuruların Whatsapp, Messenger, Twitter ve diğer sosyal ağlarda mesaj olarak paylaşılması ve duyurulması,

-Katılımcı sayılarının arttırılmasını teminen Facebook canlı yayını başladığında canlı yayın ekranının altında bulunan “PAYLAŞ” düğmesi tıklanarak “Video İzleme Partisi Başlat” seçeneğinin kullanılması ve böylelikle yayının takipçilerinize ulaştırılması, ilaveten yine “PAYLAŞ” düğmesi tıklanarak yayının üye olunan gruplarda paylaşılması, Messenger’dan özel mesaj olarak arkadaşlarınıza davet gönderilmesi,

-Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bulunan Dernek ve Vakıflarımızın 18 Mayıs 1944 Sürgününü anma gayesiyle yapacakları etkinliklere ait duyurular, görseller ve videoların paylaşılarak duyurulması,

Hususlarını saygı ile duyururuz.

18 Mayıs 1944 Sürgünü şehitlerimizi unutmadık, unutmayacağız.