•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 24 Ocak 2021 Pazar günü saat 12.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Sovyetlere Muhalefet: Türk Siyasi Muhacirlerinin Bolşevik ve Türk Devrimlerine Bakışı” idi.

    Konferansın konuşmacısı yakın zamanda “Sovyetlere Muhalefet- Türk Siyasi Muhacirlerinin Bolşevik ve Türk Devrimlerine Bakışı (1923-1934)” adlı kitap çalışması yayımlanan, Varşova Üniversitesi Tarih Bölümü Doktora Öğrencisi, Araştırmacı Edige Burak Atmaca oldu.

    WhatsApp Image 2021 01 24 at 15.02.07

    Konferansa katılanlar arasında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov da vardı.  Moderatörlüğünü Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Türkiye Gençlik Koordinatörü Fethi Kurtiy Şahin’in yaptığı konferans Emel Kırım Vakfı adına Başkan Yardımcısı Nurten Bay’ın teşekkür konuşmasıyla başladı.

    WhatsApp Image 2021 01 24 at 15.02.07 1

    Daha sonra Burak Atmaca Osmanlı topraklarındaki ilk siyasi muhacirleri anlatarak başladığı konuşmasında, özellikle Sovyet Rusya rejiminin hedef aldığı aydın, yazar, yayıncı vb. Türk siyasi muhacirlerini ele aldı.

    Ekran Alintisi2 2

    Sovyet baskısının hedefi olan Türk siyasi muhacirlerini anlatırken, önemli isim ve yayınları, fikir akımlarını da listeleyen Atmaca, kimi siyasi muhacirin siyasi gündemle çok ilgilenmediğini ve bu açıdan diğer siyasi muhacirler tarafından eleştirildiklerini vurgularken genelinin memleketlerinden uzaklaştıktan sonra siyasi mücadeleyi sürdürdüğünü ifade etti.

    WhatsApp Image 2021 01 24 at 15.02.08 1

    Türkiye, Romanya, Ukrayna Ana Karası ve Kırım’dan oldukça yoğun ilgi gören konferansta Türk siyasi muhacirlerini Zeki Velidi Togan’dan Noman Çelebicihan’a, Mehmed Emin Resulzade’den Sadri Maksudi Arsal’a isim isim anlatan Atmaca, nasıl konumlandıklarını ve Sovyetlere muhalefetin neresinde olduklarını dile getirerek bu isimlerin önemli yayınlarından da bahsetti.

    Programın tamamı Emel Kırım Vakfının YouTube kanalında izlenebilir.

     

     

    Pin It