•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Litvanya Ankara Büyükelçiliği, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ve Genel Merkezimiz işbirliğinde 16 aralık 2021 Perşembe akşamı “2021 Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı: Kutlama ve Konser Programı” düzenlendi.

    protokol

    Ankara Resim ve Heykel Müzesi tarihi Türk Ocağı Salonu’nda gerçekleşen konser ve kutlama programına; Litvanya Ankara Büyükelçisi Ričardas Degutis, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Natalya Lopatina, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus ve Genel Başkanımız Mükremin Şahin katıldı. Üst düzey katılımla gerçekleşen programa ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün ile birlikte Türkiye’den ve Ukrayna’dan önemli sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldılar.

    Gece başlarken programın sunuculuğunu yapan Tuvğan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin slaytlar eşliğinde Litvanya/Lipka Tatarları hakkında bilgi veren bir sunum yaptı.

    Mükremin

    Konser programının açılışında ilk olarak konuşan Genel Başkanımız Mükremin Şahin şunları söyledi: “Bizler aslında aynı kökün insanlarıyız. Bir araya geldiğimiz zaman aynı dili konuşmasak bile anlaşmamız hiç zor olmuyor. Sayın Büyükelçilerin şahsında Litvanya ve Ukrayna devletine teşekkür ediyoruz. 2021 yılını Lipka Tatarları yılı olarak kabul ettiler… Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları, Lipka Tatarlarının kardeşidir. Dost Litvanya’ya Kırım Tatar Milli Hareketi’ne verdiği destekten ötürü teşekkür ediyoruz.”

    Natalia Lopatina

    Babasının vefatı sebebiyle programa katılamayan Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar’ı temsilen programa Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Natalya Lopatina katıldı. Lopatina yaptığı konuşmada Türkiye’nin bağımsız Ukrayna’yı tanıdığı 16 Aralık 1991 tarihinin 30. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, Türkiye-Ukrayna ilişkilerine değindi. Lopatina, Kırım’ın işgalden kurtarılmasına yönelik Litvanya devletinin verdiği desteği anımsattı ve dost Litvanya’ya teşekkür etti.

    Litvanya Büyükelçi

    Litvanya Ankara Büyükelçisi Ričardas Degutis ise konuşmasında Kırım Tatarlarının Litvanya, Türkiye ve Ukrayna arasında oluşturduğu tarihi köprüye dikkat çekti. Büyükelçi Degutis, program kapsamında açılan fotoğraf sergisi sayesinde yurt içi ve yurt dışından davetlilerin, Kırım Tatarları hakkında bilgi sahibi olabileceklerini kaydettikten sonra “Litvanya’nın bağımsızlığını kazanmasına katkısı olan büyük Kırım Tatar topluluğuna teşekkür ederiz” dedi.

    Abdülhadi Turus

    Gecede son olarak konuşan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus, Litvanya Tatarları yılını tebrik ederek, bu adımın Litvanya ve Tatar toplumu için hayırlara vesile olmasını diledi. Turus, sözlerini “Kırım Tatarlarıyla aramızdaki köklü bağlar bilinmektedir. Kırım Tatarlarıyla ilgili sorumluluğumuzun farkındayız. Kırım Tatarları başta olmak üzere tüm soydaş topluluklarımıza destek olmaya devam edeceğiz.” diyerek tamamladı.

    Balaçıqlarımız

    Konuşmaların ardından konser programına geçildi. Cıyın Ansambli ile Kiyev’den gelen Qırım Ailesi dans ve yır takımının Kırım Tatar halk danslarından örnekler sundukları konser programına Elzara Batalova da yırlarıyla katıldı.

    Anife Abdülhadi Turus

    Konser esnasında Qırım Ailesi Koordinatörü Anife Kurtseyitova bir konuşma yaparak hem teşkilatları hakkında bilgi verdi hem de kendilerine en başından beri destek veren Türkiye’ye teşekkür etti.

    Qırım ailesi kızları

    Kurtseyitova daha sonra YTB Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus’a kendilerine destekleri için bir teşekkür belgesi takdim etti. Turus’ta her iki dans topluluğunda yer alan çocuklara hediyeler verdi.

    Batalova

    Konser programı çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.

    Qırım cennet Yeri

     

    Fotoğraflar: qha

    Kaytarma

    Cıyın Ansambli qaytarma

     

     

     

     

    Pin It