• Ukrayna milletvekillerinden oluşan Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti, Mustafa A. Kırımoğlu ile birlikte 12.01.2022 tarihinde Kırım Derneğimiz Genel Merkezini ziyaret etti.

Benner

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov başkanlığındaki Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti, 11-13 Ocak 2022 tarihleri arasında çeşitli resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye çalışma ziyareti düzenledi. Heyette; Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ve diğer Ukrayna milletvekilleri ile Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar’ın yanı sıra şu milletvekilleri yer alıyor:

“Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı, Ukrayna Milletvekili Roman Grışçuk, Ukrayna Milletvekili Oleksandra Ustinova, Ukrayna Parlamentosu Savunma Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Igor Kopıtin, Ukrayna Parlamentosu Savunma Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Oleksandr Kovalov, Ukrayna Parlamentosu İnsani ve Enformasyon Politikaları Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Mıkola Knyajıtskıy, Ukrayna Parlamentosu Milli Güvenlik Komisyonu Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Roman Kostenko, Ukrayna Parlamentosu Çevre Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Sergiy Mandziy, Ukrayna Parlamentosu İfade Özgürlüğü Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Sergiy Şvets.”

5

Ukrayna heyetinin ziyaretine Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu İcra Kurlu Başkanı Ümit Şilit ile Kırım Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri eşlik etti.

2

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, açılış konuşmasında, Ukrayna milletvekillerini Kırım Derneğinde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, Kırım’ın işgaline karşı duruşumuzun keskin ve kararlı bir şekilde devam ettiğini, bu yönde kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla faaliyetlerimizin yoğunlaştırıldığını, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın ilkeleri ve Kırım  Tatar Milli Meclisi’nin kararlarının belirleyici olarak yolumuza ışık tuttuğunu belirtti.

Refat Cubar

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Derneği ile birlikte Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun ve Dünya Kırım Tatar Kongresi yapısını, önemini ve işleyişini anlattığı konuşmasında diasporanın rolüne ve yapılan çalışmaların kapsamına da değindi.

4

Kırım Tatar Halkının lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu heyet ile beraber gerçekleşen toplantılar hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında ziyaret edilen her yerde Ukrayna hakkında destekleyici ve olumlu bilgilerle donatılmış insanlar ile karşılaştıklarını, bunun da Türkiye’deki Kırım Tatar teşkilatlarının etkisi ile açıklanabildiğini, bu bakımdan teşkilatların bu etkisinin daha hızlı sürdürülmesinin gereğini ifade etti. İşgal altındaki Kırım’da zindanlara atılan Kırım  Tatarlarının her geçen gün arttığını, bunlara karşı yapılan kötü muamelelerin ve işkencelerin  sistematik olarak devam ettiğini, Rusya’nın değişik yerlerinden Kırım’a taşınanlarının sayısını en az 600 bin olduğunu, bazı kaynaklarda bu rakamın 1,5 milyona kadar çıktığını belirtti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı  ve Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz de esaret altında tutulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ile birlikte, Kırım’daki Kırım Tatarlarına yönelik baskılara, insan hakları ihlallerine değindi.

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı, Ukrayna Milletvekili Roman Grışçuk da yaptığı konuşmasının ardından Genel Başkanımız Mükremin Şahin’e ve Ankara’daki Ukrayna Derneği’nin temsilcisine hediyelerini takdim etti.

6