• Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgünü’nün 78. yıldönümü vesilesiyle 21 Mayıs 2022 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’ndan

platformTamga1

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün 78. Yılı Hakkında Basın Bildirisi

Ankara 21 Mayıs 2022

Kırım Tatarları yarattıkları eşsiz kültürleri ve kimlikleri ile Kırım’ın yerli halkıdırlar. Kırım Tatarları olarak bizler, asırlar boyunca vatanımız Kırım’da derin ve güçlü köklere sahip bir medeniyet inşa ettik ve Türk-İslam dünyasına önemli katkılarda bulunduk.

Moskova yönetimi, vatanımız Kırım’ı ve çevresini emperyalist emelleri doğrultusunda elinde tutmak için işgalci ve katliamcı siyasetini durmadan devam ettirmektedir. Moskova yönetimi halkımıza karşı yürüttüğü, bitmek bilmeyen saldırıları bu kültürü ve medeniyeti ortadan kaldırmak amacıyla başlatmıştır ve bu doğrultuda devam etmektedir. Vatanımız Kırım’ın birinci defa işgal edildiği 1783 senesinden bugüne kesintisiz bir şekilde devam eden bu politikalar bir soykırım kampanyasından başka bir şey değildir.

Asırlar boyunca denediği her türlü alçak yönteme rağmen, onurlu mücadelemize karşı başarılı olamayan Moskova yönetimi, soykırım uygulamalarının zirvesine 1944 senesinde ulaşmıştır. 18 Mayıs 1944 tarihinde asılsız suçlamalar ve yalanlarla Kırım’da yaşayan halkımız topyekûn sürgüne tabi tutulmuş ve Ural Dağlarına, Sibirya’ya ve Orta Asya çöllerine gönderilmiştir. Neredeyse 20 gün süren bu sürgün sırasında ve takip eden bir yıl içinde durmayan işkenceler neticesinde, sürgün edilen halkın neredeyse yarısı hayatını kaybetmiştir.

Halkımız, bu şartlar altında vatanlarına dönmek ve tarihin şahitlik ettiği en büyük haksızlıklardan olan bu sürgüne karşı çıkmak için barışçıl ve tüm halkımızı kapsayan bir milli hareket çevresinde örgütlenmiştir. Bu hareket sayesinde haklarımızı tekrar elde etmek için kurulan demokratik öz yönetim organımız Kırım Tatar Milli Kurultayı ve onun icra organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi ise dünya çevresinde saygı ile anılan ve bizlere gurur veren kurumlar olmuşlardır.

Bu kurumlarımızın çalışmaları ile elde ettiğimiz kazanımlar ve başarılar, 2014 senesinde Moskova’nın Kırım’ı tekrar işgal etmesi ile elimizden alınmaya çalışılmıştır. Kırım Tatar halkı Kırım’dan tekrar sürülmek ve insanlarımız korkutularak sindirilmek istenmiştir. Bu saldırılarla yetinmeyen Moskova, Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı saldırı ile gerçek yüzünü tekrar ve hayasızca ortaya koymuştur. Savaşın gerçekten başladığı 2014’ten bu yana öldürülen her bir Kırım Tatar’ının ve her bir Ukraynalının tek suçları, vatanlarını korumak ve Moskova emperyalizmine boyun eğmemektir. Bugün devam eden bu savaşta, bir zafer kazanması halinde Moskova yönetiminin halkımızı ortadan kaldırmak için her şeyi yapacağından ve yeni adımlarla Türkiye’miz de dahil tüm dostlarımıza da saldırmaya devam edeceğinden şüphemiz yoktur.

Bu sebeple, tüm dostlarımızdan, kardeşlerimizden tek bir dileğimiz vardır. Elimizden gelen her yöntem ile bu baskıcı ve soykırımcı rejime direnmek! Hep beraber, asırlar devamında Türk ve Müslüman kemikleri üzerinde yükselen, mazlum milletlerin kanını emen bu rejime bir dur demek!..

Kırım Tatar halkı kendisini yok etmek için yapılmış 18 Mayıs 1944 sürgününü unutmamıştır, unutmayacaktır ve unutturmayacaktır!

Kırım Tatar halkı dün olduğu gibi bugün de haklının ve mazlumun yanında, katilin ve caninin karşısında olmaktan geri durmayacaktır!

Kırım Tatar halkı vatanımızın tekrar barış ve huzur yurdu olması için çalışmaya devam edecektir!

Bütün muhaceret, sürgün, işgal ve savaş şehitlerimizi rahmetle anıyoruz!

Ukrayna’da kahramanca ölen dostlarımızı da unutmuyoruz!

Ve ayrıca, günümüzde Doğu Türkistan’da ve Filistin’de katledilen kardeşlerimize de Allah (c.c.)’tan rahmet diliyor, onların acısını da paylaşıyoruz.

Millet! Vatan! Kırım!

Türk ve Dünya kamuoyuna saygı ile duyurulur.