• “Geçmişten Geleceğe Kırım: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı panel, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 78. yıl dönümü olan 18 Mayıs 2022 tarihinde Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı tarafından düzenlendi. Kırım ve Kırım Tatarları konusunda sahaya hakim olan uzmanlar ve akademisyenleri bir araya getiren panel iki oturum halinde gerçekleşti.

SETA 18Mayis2

Kırım’ın işgali ile ilgili sahaya hakim aralarında Derneğimiz aktif iştirakçilerinin de bulunduğu uzmanlarca kaleme alınan makalelerin yer aldığı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu’nun editörlüğünde, “Geçmişten Geleceğe Kırım: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı kitap Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı tarafından yayımlanmıştı.

Çevrimiçi olarak düzenlenen panelde; söz konusu kitapta makaleleri yer alan uzmanların ve akademisyenlerin bir bölümü konuşma yaptı. Panel, 09.30-10.30 ve 10.40-11.30 aralarında iki oturum halinde yapıldı.

Panelin programı ve konuşmacılar aşağıdaki şekilde oldu.

09.30-10.30 I. PANEL: ULUSLARARASI İLİŞKİLER PERSPEKTİFİNDEN KIRIM VE UKRAYNA’NIN İŞGALİ

Moderatör :Muhittin Ataman, SETA

• Yuliya Biletska, Ukrayna’nın 2014’teki Kırım’ın İşgali Ve 2022’deki Topyekün Rus İşgaline Karşı Politikasının Karşılaştırılması
    • Sezai Özçelik, Rusya’nın Kırım’a Ve Ukrayna Ana Karasına Yönelik Saldırısının Stratejik Ve Askeri Temelleri
    • Fethi Kurtiy Şahin, Kırım’ın Yasa Dışı İlhakı Odağında Türkiye’nin Karadeniz Politikasına Bakış
    • Gayana Yüksel, Kırım Tatar Milli Meclisinin Rusya’nın 2014’te Kırım’ı Ve 2022’de Topyekün Ukrayna’yı İşgaline Tepkisi

10.40-11.30 II. PANEL: TARİHTEN BUGÜNE KIRIM VE KIRIM TATARLARI

Moderatör: Yücel Acer, SETA

• Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, Kırım Meselesinin Anlamı Ve Kırım Tatarları
    • Kemal Özcan, Kırım Tatar Sürgününün 78. Yılını Anarken
    • İsmail Aydıngün, Rusya’nın Kırım’ı İşgali Ve Ukrayna’ya Saldırısının Kırım Tatarlarının Milli Varlığına Yönelik Tehdidi

SETA'nın “Geçmişten Geleceğe Kırım: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı paneli aşağıdaki linkten de izleyebilirsiniz.