•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatarlarının Millî Lideri, Türk Dünyasının Aksakalı Mustafa Abdülcemil KIRIMOĞLU’nun zorlu hayat mücadelesini anlatan “MUSTAFA” filmi Türkiye'de ilk kez vizyonda.

    Ukrayna’da 2017’de  çekilen "MUSTAFA” filmi, "2. ON5SIFIR7 Film Haftası" etkinlikleri çerçevesinde 3 Temmuz 2022 Pazar günü Beyoğlu İstiklal caddesindeki Atlas Sineması’nda gösterime sunulacak.

    Yönetmenliğini Ahmed Sarykhalil’in, Görüntü Yönetmenliğini Vakhtang Kipiani’nin yaptığı filmin müziği Efim Chupakhin imzasını taşıyor. Yapımcılığını Tamila Tasheva ile ATR Televizyonu’nun üstlendiği “Mustafa” belgeseli 1991-2013 yılları arasında KTMM Başkanı olan ve aynı dönemde Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi görevini sürdüren insan hakları aktivisti-Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun zorlu hayat mücadelesini anlatıyor.


    Musta afiş

     

    Bilindiği gibi İkinci Dünya savaşı yıllarında Alman İşgali altındaki Kırım’da dünyaya gelen Kırımoğlu savaşın bitmesiyle birlikte 18 Mayıs 1944’te tüm halkıyla birlikte henüz bebekken vatanından sürgün edilmişti.

    Filmde doğumundan itibaren hayatı hep zorluklarla geçen Kırımoğlu’nun önce sürgün yıllarında yaşadıkları, daha sonra da halkının vatanına dönmesi için verdiği mücadele anlatılıyor. Bu yolda yaşadığı tutuklamalar, işkenceler, hapishane yılları ve açlık grevleri filmin en can alıcı noktaları olarak göze çarpmakta. Sovyetler Birliği döneminde siyasi faaliyetleri nedeniyle  Kırımoğlu üniversiteden atıldı, yedi kez yargılandı, on beş yıldan fazla hapis yattı, tarihte en uzun süren açlık grevine (306 gün) dayandı. 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımadı, şiddetle karşı çıktı.

    Belgeselde dünyanın farklı bölgelerinden siyasi muhalifler, insan hakları savunucuları ve Kırım tatar Millî Meclisi üyeleri ile yapılan röportajlara yer veriliyor.

    Filmin içerisinde yer alan canlandırma sahnelerinde Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu Maxim Pasichnyk oynuyor.

    Ukrayna’da 2017’de  çekilen "MUSTAFA” filmi, "2. ON5SIFIR7 Film Haftası" etkinlikleri çerçevesinde 3 Temmuz 2022 Pazar günü saat 16.00 da Beyoğlu İstiklal caddesindeki Atlas Sineması’nda ücretsiz olarak gösterime sunulacak.

     

     

    Pin It