• Genel Merkezimiz, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği,  Kırım Vakfı ve Kırım Haber Ajansı tarafından düzenlenen “Güncel Gelişmeler Işığında Kırım’ın İşgali” konulu panel ve resim sergisi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ev sahipliğinde 13 Aralık 2022 tarihinde İİBF’nin 100. Yıl Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Sergi

Panelin açılışından önce, Kırım’ın işgaline yönelik fotoğraflar yanında Hansaray’ın tahribatını gösteren fotoğraflar ile Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım’dan çekilen fotoğraflar sergilendi.

e5b4d2bd 12d0 4edc 9626 1b930a469daa

“NERDE DERT VARSA BİZ ORDAYIZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelin Açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu, üstlendikleri misyona değinerek “Nerde bir dert, varsa orada biz varız” dedi. Tatlıoğlu, dün de benzer bir şekilde Türk Tarih Kurumunda Tripoliçe Katliamıyla panel yapıldığını hatırlattı. Tatlıoğlu, “Ukrayna Savaşı Kırım’ın istilasıyla başladı. Ukrayna’daki savaş mağdurlarına ve Kırım Tatarlarına destek olmak istiyoruz. Kırım’da şimdi de seferberlikle Tatar Türkleri askere alınıyor. Abilerine ve babalarına karşı savaşacaklar. Bunu durdurmaları gerekiyor. Hukuka insanlığa ters olan bu durumu dünyanın gözüne sokmaya çalışıyoruz” dedi.

Tuncer Kalkay

“UKRAYNA’NIN İŞGAL GİRİŞİMİ 2014’TE BAŞLADI”

Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, açılış konuşmasında Kırım’ın işgaline değinerek, “Ukrayna’nın işgal girişimi 2022’de değil, 2014’te başladı. Bu işgali takiben Hansaray’ı ve Kırım’daki tüm müzeleri tahrip etmeye başladı” diyerek işgalci Rus birliklerinin Kırım’daki işgal suçlarına dikkat çekti.

“ÇİN VE RUSYA’NIN İŞGALİNE KARŞI DURMAKTAN GURUR DUYUYORUZ”

Ankara Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Kır, platformumun faaliyetlerinden bahsetti. 300’den fazla sivil toplum kuruluşu olduğunu söyleyen Kır, “Doğu Türkistan için Çin işgaline ve Kırım için Rusya’nın işgaline karşı durmaktan gurur duyuyoruz. Onlar bizim kardeşimizdir. Onların derdini dert edinmek zorundayız. Kırım’ın bütün dertlerini, sıkıntılarını dünya kamuoyuna duyuracağız” ifadelerini kullandı.

Fırat Purtaş

TÜRKİYE’NİN UKRAYNA VE KIRIM’A YÖNELİK DESTEĞİ

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Fırat Purtaş, açılış konuşmasında 2012 yılında dünyaca ünlü Kırım Tatar romancı Cengiz Dağcı’nın cenaze törenine katıldığını söyledi. Purtaş, Cengiz Dağcı’nın naaşının Kırım’da defnedilmesinin vasiyeti olduğunu belirtti. Cengiz Dağcı’nın vasiyetini yerine getirdiklerini belirten Purtaş, Kırım’ın Türk dünyasındaki yerinin önemine değindi. Purtaş, “Türkiye, Karadeniz komşusu olan Ukrayna’ya dayanışma sergiliyor” dedi.

Vasyl Bodnar

“RUSLAR 2014’TE 1944 SÜRGÜNÜ’NÜ TEKRARLAMAK İSTEDİ”

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar konuşmasında panele ev sahipliği yapan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine teşekkür ederek başladı. Türkiye’nin Ukrayna savaşında üstlendiği rolünün çok önemli olduğunu vurgulayan Bodnar şu ifadeleri kullandı:

“Ukrayna bugün Rusya’nın adaletsiz saldırganlığına maruz kalıyor. Bu saldırganlık 2014’te Kırım’ın işgali ile başladı. Bizim için 2014 yılı bu savaşın başlangıcıydı. Kırım, Kırım Tatarlarının vatanıdır. Ukrayna’nın bağımsızlığını kazandıktan sonra Kırım Tatarlarına vatanlarına dönmeleri için şartlar yarattık. 2014’te ise Ruslar 1944 Sürgününü tekrarlamak istediler. Ruslar saldırgan politikalarına çok uzun zaman önce başladı. İşlediği suçları bu sene de tekrarlamak istedi. Tabi ki de biz elimizden geleni yapıyoruz. Kırım Tatarlarıyla birlikte Kırım’ı işgalden kurtarmak için çalışıyoruz. Ukrayna’da Türkiye’de barışçıl devletlerdir. Bizler uluslararası hukuk normları tarafındayız. Eminim ki Kırım’ı işgalden kurtaracağız. Kırım’ı şu anda Rusya’nın ilan ettiği seferberlikten korumamız lazım”

Büyükelçi Bodnar, Kırım’ın işgal tarihine ve Kırım Tatarlarının haklarına dikkat çekti. Bodnar sözlerini Türkçe teşekkür ederek sonlandırdı.

Enver Aydoğan HBVU

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan’ın oturum başkanlığında başladı. Aydoğan, Kırım’ın tarihteki Rus işgallerini, sürgünü ve Ruslar tarafından uygulanan baskıları anlattı. Ukrayna’da devam eden savaşı da ele alan Prof. Dr. Aydoğan, işgalci Rusların baskısını anlattı.

Gayana Yuksel

“UKRAYNA HALKININ MİLLİ RUHUNU ARTIRAN BİR SAVAŞ”

Daha sonra Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Tavriya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Ukrayna’daki savaşa değinerek, “Dünyanın güvenlik bakışını değiştiren Ukrayna halkının milli ruhunu artıran bir savaş. Ukrayna’nın %15’i işgal altında, 6 bin 600 sivil öldü. Ukrayna ekonomisi 630 milyar dolar zarar gördü” açıklamasını yaptı. Ayrıca 1991’de Kırım’ın Ukrayna’nın içinde kaldığını anlatan Doç. Dr. Yüksel, 2014’teki işgal süreciyle başlayan Rus propagandasına dikkat çekti.

KTMM’nin kuruluşunu ve faaliyetlerini anlatan Doç. Dr. Yüksel, “Eğer Rusya, imkanı olsaydı bugün Kırım Tatarlarını yine sürgüne yollardı. Neyse ki, dünya ilişkileri değişti. KTMM’nin özelliği insan haklarına dayanmaktaydı. Şimdiki dönemde Kırım Tatarları Ukrayna vatandaşları gibi silah almak zorunda kaldılar” değerlendirmesinde bulundu.

Filiz Aydın2

“KIRIM YARIMADASI DÜNYADAN İZOLE OLDU”

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, “Batı’nın, Türkiye’nin ve Ukrayna’nın siyasi tutumları Rusya’nın siyasetini engellemeyi başarabildi mi?” diyerek devletlerin daha kararlı yaptırımlar uygulaması gerektiğine dikkat çekti. Bezikoğlu, “Batı, Rusya’nın önceki tutumlarını sineye çekti. Avrupa Birliği (AB) Putin’in yörüngesinde hareket etmiştir. Kırım Yarımadası dünyadan izole olmuştur. Türkiye’nin Kırım Tatar halklarının korunması yönünde bir politika benimsemiştir” ifadelerini kullandı.

Turgut Kerem Tuncel

“KIRIM HALA UKRAYNA TOPRAĞIDIR”

Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Kıdemli Analisti Dr. Turgut Kerem Tuncel konuyla ise Rusya’nın eylemlerini ve Kırım’a karşı uyguladığı baskıya hukuki olarak değindi. Dr. Tuncel, “Rusya’nın Kırım’da yaptıklarının yasal zemin olsa dahi işgalden önce uygulanan eylemler ve ihlal geçersizdir. Dolayısıyla, Kırım hala Ukrayna toprağıdır” dedi.

Son olarak İrfan Tatlıoğlu kapanış konuşmasında Aliya İzzetbegoviç’in “Savaştan sonra dostlarımızın kim olduğunu hatırlayacağız” sözünü anımsattı. Tatlıoğlu ayrıca, “Nerede zulüm varsa karşısındayız” diyerek Kırım’a destek vereceklerini ve Ukrayna’nın yanında olduklarını ifade etti.

YÖRÜK TÜRKMEN BİRLİĞİ BAŞKANI, UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİNE KALPAK, KUR’AN-I KERİM VE TÜRK BAYRAĞI HEDİYE ETTİ

Panelin sonunda Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar’a Kuran’ı Kerim, Türk, Ukrayna ve Kırım bayrağı takdim etti. Ayrıca Tatlıoğlu, Yörük Türkmenlerinin kültürünü taşıyan yağlık, Türk bayrağını taşıyan kalpak ve çanta hediye etti. Ardından panelistlere ve katılımcılara aynı hediyeler dağıtıldı.

c 17