•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Genç Tatar inisiyatifinin organizatörlüğünde Kırım Derneği Genel Merkezi’nin desteğiyle 31 Aralık 2022-01 Ocak 2023 tarihlerinde “1. Kırım Tatar Millî Kurultayı’nın 105. Yıldönümü”ne özel düzenlediğimiz ödüllü satranç turnuvası 1 Ocak 2023 tarihinde sonuçlanmıştır.

    Lichess uygulaması üzerinden çevrimiçi olarak düzenlenen “1. Kırım Tatar Mîllî Kurultayı Uluslararası Satranç Turnuvası – Aralık 2022”, 31.12.2022 ve 01.01.2023 tarihlerinde klasman ve final maçlarının oynanması ile birlikte tamamlanmıştır. Turnuva organizasyonu Kırım Tatarlarının milli tarihi ve özellikle devletçilik serüveninde oldukça önemli bir yer tutan 1917’de gerçekleştirilen 1. Kırım Tatar Mîllî Kurultayı’nı yad etmek amacıyla düzenlenmiştir. Nitekim bu Kurultay’ın sonucunda Kırım Halk Cumhuriyeti ilan edilmiş olup bu Cumhuriyet’in Türk tarihinin tam demokratik ilk cumhuriyet sistemi olduğu kabul edilmektedir. Aynı zamanda 1783’te Kırım Hanlığı’nın Çarlık Rusya’sı tarafından işgalinden 134 yıl sonra Kırım’da bir Türk devletçiliğinin var olduğunu göstermiştir.

    Turnuva organizasyonuna dair Genç Tatar insiyatifinin görüşleri şu şekilde olmaktadır:

    “Genç Tatar olarak Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi’nin iş birliğiyle organize etmekte olduğumuz uluslararası satranç turnuvalarının üçüncüsü olan “1. Kırım Tatar Mîllî Kurultayı Uluslararası Satranç Turnuvası – Aralık 2022” organizasyonunu 31.12.2022 – 01.01.2023 tarihlerinde klasman ve final maçlarının oynanması ile nihayete erdirdik. Hiç şüphe yok ki tarihimizin dönüm noktalarından biri olan 1. Kırım Tatar Mîllî Kurultayı’na ithaf ettiğimiz bu turnuvayı ne yazık ki işgalci Rusya'nın saldırganlığı dolayısıyla savaş koşullarında düzenlemek zorunda kalmamız turnuvanın önemini ve amacını oldukça attırmıştır.

    Bu bakımdan, 2014’ten bu yana devam eden ve 2022’de Rusya tarafından Ukrayna’nın topyekûn işgaline evrilen süreçte tereddütsüz bir şekilde işgale ve zulme karşı mücadele eden Kırım Tatar Halkı’nın siyasî varlığının yok sayılamayacak bir delili olan 1. Kırım Tatar Mîllî Kurultayı ve akabinde ilan edilen Kırım Halk Cumhuriyeti’nin tarihi mirasını spor aracılığıyla uluslararası kamuoyunun gündemine getirdik. Bu yolla, Türkiye’de diasporada yaşayan Kırım Tatarları olarak halkımızın mücadelesine moral ve motivasyon sağlama ümidiyle aktif desteğimizi göstermek amacındayız. İnanıyoruz ki Kırım Tatarları en yakın zamanda işgale ve zulme karşı Ukrayna halkı ile birlikte omuz omuza verdiği bu mücadelesinden de galip çıkacaktır ve Vatan Kırım ve Ukrayna işgalcilerden azat olacaktır!  

    Aynı zamanda, satranç turnuvalarının uluslararası düzenlenmesi ile bugün yeniden işgal ve savaş şartları altında farklı bölge ve ülkelerde yaşayan Kırım Tatarları arasındaki iletişim ve etkileşimin spor aracılığıyla geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu vesile ile 1. Kırım Tatar Mîllî Kurultayı’na özel düzenlenen satranç turnuvası organizasyonu her sene düzenli olarak gerçekleştirilecektir.

    Sonuç olarak Kırım Tatarca olarak çıktığımız ilk ilana müteakip Türkçe, İngilizce ve Ukraince olarak ilanlara çıktığımız satranç turnuvamız dünyanın farklı noktalarında yaşayan Kırım Tatarlarının katılımları ile gerçekleştirilmiştir.”   

    Herkese açık ve uluslararası nitelikte düzenlenen turnuvaya Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Hollanda ve Hindistan’dan amatör ve profesyonel olmak üzere toplam 97 yarışmacı kayıt yaptırmıştır. Bu bahisle Turnuvamız Kırım Tatarca, Türkçe, İngilizce ve Ukraince dillerinde gerçekleştirilmiş olup yarışmacılara anlık olarak dil desteği sağlanmıştır. Yarışmacılar arasında Dünya Satranç Federasyonu’nca ustalığı kabul edilen dört sporcu ön plana çıkmaktadır. Bu yarışmacılar unvanlarıyla birlikte şu şekildedir:

    • IM Yusup Atabayev: International Master/Uluslararası Usta
    • FM Umut Erdem Gündüz: FIDE Master/FIDE Ustası
    • FM Okan Özsakallıoğlu: FIDE Master/FIDE Ustası
    • FM Tuna Özateş: FIDE Master/FIDE Ustası

    31.12.2022’de oynanan ve turnuvanın final elemesi için ilk aşama olan klasman maçlarına toplam 73 yarışmacı katılmıştır. Turnuva yönergesi gereği klasman maçları katılımcı sayısının ilk %20’si final maçlarına katılmaya hak kazanacaktır. Buna göre yeni yılın ilk gününde yapılan final maçlarında 16 yarışmacı performans göstermiştir.

    Yine turnuva yönergesi gereğince final maçları sonucunda nihai sıralamada ilk beş derecede yer alan yarışmacılara para ödülü verilmiştir. Derece sırasına göre verilecek ödül miktarı ve hak kazanan yarışmacılar şu şekilde olmaktadır:

    • FM Tuna Özateş – 7.000 TL
    • FM Okan Özsakallıoğlu – 5.000 TL
    • Gökalp Deniz Dölek – 3.000 TL
    • İbrahim Çetinkaya – 1.000 TL
    • Osman Eren Çiçek – 1.000 TL

    Hak kazanan katılımcılara ödüllerinin iletimi Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi tarafından en kısa zamanda gerçekleştirilecektir.

    Turnuva maçları Genç Tatar facebook sosyal medya hesabında canlı olarak yayınlanmıştır. Canlı yayında maç değerlendirmeleri müzik dinletisi eşliğinde yapılmıştır. 

    1. Kırım Tatar Mîllî Kurultayı Uluslararası Satranç Turnuvası – Aralık 2022 Klasman Maçları: https://fb.watch/hNTEc2ylz5/

    1. Kırım Tatar Mîllî Kurultayı Uluslararası Satranç Turnuvası – Aralık 2022 Final Maçları: https://fb.watch/hNTFvaGKh4/

    Genç Tatar inisiyatifi yine Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi’nin iş birliği ile 2023 yılı haziran ayı içerisinde Kırım Tatar Mîllî Bayrak Günü’ne özel satranç turnuvası düzenlemeyi planlamaktadır. Yarışmak isteyenlerin Genç Tatar sosyal medya hesaplarını takip etmesi rica olunur.

    Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

    Turnuva organizasyonuna dair görsel içerikler şu şekildedir.

    Turnuva Afişleri:

    Kırım Tatarca:

     Kırımtatarca

    Türkçe:

    319183758 587343903391789 5692530672974882517 n

    İngilizce:

    İngilizce

    Ukraince:

    Rusca

    Klasman Maçları:

    Klasman Maçları Genel Puan Tablosunda İlk 10 Sıralaması:

    Klasman 10

    Klasman Maçlarının İlk Turu (Toplam Yedi Tur) Genel Sonuçlarından Bir Kesit:

    Klasman Genel

    Klasman Aşamasında Oynanan Herhangi Bir Maçtan Kesit:

    Klasman kesit

    Final Maçları:

    Final Maçları Genel Puan Tablosunda İlk 8 Sıralaması:

    Final8

    Final Maçlarının İlk Turu (Toplam Beş Tur) Genel Sonuçları:

    Final İlktur Genel

    Final Aşamasında Oynanan Herhangi Bir Maçtan Kesit:

    Final Kesit

    Pin It