• Türkiye’de faaliyet gösteren 45 kadar Kırım Tatar Dernek ve Vakıflarının bir araya gelerek oluşturduğu Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun 2. kuruluş yılı münasebetiyle 4 Şubat 2017 tarihinde Ankara’da Patform temsilcisi teşkilat başkanları ve temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi.

1

2

Kırım Tatar Milli Marşı Ant Enkenmen ve İstiklal marşı’nın okunması ile başlayan toplantının açılış konuşmasını Kırım Tatarlarının Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu yaptı.

3

Kırımoğlu, 3. Yılını doldurmak üzere olan Kırım İşgalinin, Kırım Tatarlarınca gün olarak sayıldığını, işgalden bu yana geçen 1095 günde, her bir günün bir yıl gibi geçtiğini, dolayısıyla Kırım Tatarlarına büyük tahribat verdiğini anlattı. Kırım’ın bugünkü durumunun yalnızca Kırım Tatarları tarafından çözülmesinin imkansız olduğu, bu konunun Ukrayna ve Türkiye tarafından da düzeltilemeyeceği, ancak uluslar arası bir dayanışmanın gereğini belirtti. Kırım Tatarlarının bütün kazanımlarını ve haklarını ayaklar altına alan bu işgalin sona ermesi için öncelikle Kırım Tatar teşkilatlarına büyük sorumluluk düştüğünü anlattı.

Büyük bir dikkatle takip edilen Kırımoğlu’nun konuşmasının ardından, söz alanlar kürsüden konuşmalarını yaptılar.

5

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu koordinatörlerinden ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun çalışmaları ve 2017 yılında yapılacak faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı. Aralarında, Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu Üyesi Ervin İbragimov’un da bulunduğu, Kırım’da kaçırılan ve akibeti belli olmayan Kırım Tatar gençleri için yapılacak uluslararası etkinlikleri de anlattı.

6

Emel Kırım Vakfı Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilci Zafer Karatay konuşmasında, 2017 yılının, 1. Kırım Tatar Kurultayı ile 1917 yılında kurulan Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olduğunu, dolayısıyla 2017 yılında yapılacak etkinliklerin önemine değinerek, bu mahalde yapılması gereken çok iş olduğunu belirtti.

7

Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun koordinatörlerinden ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Patformun 2015 yılının Şubat ayında oluşturulmasında ortaya çıkan heyecanın ve sinerjinin ikinci yılında da devam ettiğini ve iki yıl boyunca başarılan faaliyetlerden söz etti.

8

Kırım Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, diasporada yaşayan Kırım Tatarlarının, Vatan Kırım ile bağının olmamasının düşünülemeyeceğini, Kırım’ın Çarlık Rusyası tarafından ilk defa işgal edildiği 1783 yılından itibaren zorunlu göçe tabii tutulan ve Anadolu topraklarına yerleşen Kırım Tatarlarının yüzyıllar geçse de Vatanları ile bağını koparmadıklarını ve kurdukları teşkilatları ile bugüne kadar Vatan Kırım’ın hep yanında olduklarını, Rusya tarafından 2014 yılında ikinci defa yapılan işgali, işgalin ilk gününden itibaren kabul etmediklerini ve asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Yılmaz İdik, Ukrayna’da Herson bölgesinin Kırım’ın bitişiğinde bulunan Geniçesk şehrinde Şube Başkanlıklarınca kurmayı planladıkları Camii ve Külliye hakkında bilgilendirme yaptı.

Toplantı süresince gündeme gelen konular üzerinde teşkilatların temsilcilerinin görüşleri çerçevesinde değerlendirmeler yapıldı.

9

Fotoğraflar: QHA (Kırım Haber Ajansı) ve Nedim Ergün Kırımlı