•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatarları Sıfır Noktasına Yürüdüler

     

     
     
     
     

    Kırım’ın sivil ablukasının başlamasının birinci yıl dönümü dolayısıyla 24 Eylül 2016 Cumartesi günü Çongar’da bir eylem düzenlendi. Sivil abluka katılımcıları ve bölge halkından oluşan yüzlerce aktivist Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Kırım’ın sivil ablukası koordinatörü Lenur İslamov’un önderliğinde Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarıyla Rus sınırına doğru yürüdüler.

     

     

    Ukrayna’nın değişik bölgelerinden gelerek bu etkinliğe destek verenlerin yanı sıra Türkiye’den de DQTK Başkan Yardımcıları Mükremin Şahin ve Ümit Şilit ile birlikte gelen bir grup aktivist de yürüyüşe katıldı.

     

     

    Kırım’ın sivil ablukasının başlamasının birinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen yürüyüşe katılanlar Novooleksiyevka’da toplanarak arabalarla bir konvoy oluşturdular.

     

        

     

    Sınıra yaklaştıktan sonra arabalardan inerek Gök Bayrak ve Ukrayna Bayrakları ile “Vatan! Millet! Kırım!”, “Yaşasın Ukrayna! Kahramanlar Yaşasın!” sloganlarının yanı sıra tekbir getirerek “Allahu Ekber!” nidalarıyla yürüdüler.

     

       

     

    AGİT gözlemcileri tarafından da takip edilen etkinlik esnasında sınırın sıfır noktasında Kırım’daki işgalci yönetime seslenen KTMM Başkanı Refat Çubarov “Rus işgalcileri, bugünden bavullarınızı toplayın. Kırım’a Rus askeri birliklerinin işgalinden sonra yerleşenler orada hiçbir zaman yaşayamayacaklar. Askerlerin zırhlı araçlarla Kırım’ı işgal etmesini bekleyerek gece, suçlular gibi yarımadaya yerleştiniz. FSB, savcılık, Soruşturma Komitesi haydutları Ukrayna’nın Kırım’ına yerleşti. Kimse onlara acımayacak. Uluslararası Ceza Mahkemesi onları bulacak. Bizim çabalarımız, 21. yüzyılda başkasının evini işgal edenlere dayanılmaz şartlar yaratacak” diyerek çok yakın zamanda Çatırdağ’da Kırım Tatar bayrağının dalgalanacağını ifade etti.

     

     

    Ukrayna Sınır Muhafızları’nın QHA muhabirine yaptıkları açıklamaya göre Rusya Silahlı Kuvvetleri keskin nişancıları Kırım tarafında çalılıklarda saklanarak eylem düzenleyen aktivistleri takip ettiler. Sınır Muhafızları “Gölün kıyısı etrafında 10’a yakın keskin nişancı var. Çalılıklar içinde saklanıyorlar. Biz onları takip ediyoruz. Anladığımıza göre zorunlu askerlik yapan gençleri konuşlandırmışlar” diyerek işgalcilerin askeri teçhizatlar getirip ve helikopterleri sınıra yakın uçurtarak önceden hazırlanmaya başladıklarını kaydettiler.

     

     

    Daha sonra Ukrayna Millî Marşı ve Kırım Tatar Millî Marşı “Ant Etkenmen” okundu. Ardından katılımcılara seslenen KTMM Başkanı Refat Çubarov Kırım’ın Kremlin’in düşündüğünden çok daha çabuk Ukrayna’ya döneceğini belirterek “Şu an Kırım’da yaşayanlar için kötülük istemiyoruz. Ancak işgalcilerle işbirliği yapan, işgal sırasında onlara yardım edenler bir an önce Kırım’ı bırakıp Rusya’ya taşınmayı düşünmeli. Orada kendi yuvalarını kursunlar” dedi.

     

       

     

    Çubarov, dört ile beş bin arasında işbirlikçinin 2014’de gerçekleşen Kırım’ın işgali sırasında Rus askerleriyle işbirliği yaptığını dile getirdi.

     

       

     

    Yürüyüşe katılanlar daha sonra Noman Çelebicihan’ın adını taşıyan Kırım Tatar Taburu’na giderek Kırım’daki işgalcilere hitaben yazılmış mesajların yerleştirildiği balonları Kırım’a  doğru uçurdular.

     

       

     

    Sarı-mavi renklerdeki balonlar Kırım Tatarlarının kendi vatanlarına dönme dileklerini ifade eden “Kırım, Tanrının Kırım Tatarlarına hediye ettiği toprak”,  “Vatan yahut Ölüm!” yazılı mesajları işgal edilen Kırım’a taşıdılar.

     

      

     

    Kırım’ın sivil ablukaya alınması eylemi 20 Eylül 2015 tarihinde başladı. Eylemin amacı, işgal edilen Kırım’a ürün taşıyan kamyonların Ukrayna’nın anakarasından Rus işgali altındaki yarımadaya geçmesini engellemekti.

     

     

    Son olarak akşam saatlerinde Novoolekseyevka’da bir konser düzenlendi. Yerel halk oyunları ansambllerinin yer aldığı konserde ünlü Kırım Tatar sanatçı Fehmi Mustafayev ve genç yetenek Aliye Khacabadinova’da sahne aldılar.

       

     

    Kırım Tatar yırları ve danslarının yanı sıra Ukrayna halk danslarından örneklerin de sunulduğu konserin başlangıcında sivil ablukanın hayata geçirilmesinde aktif rol oynayarak destek verenlere teşekkür etmek için plaketler ile hediyeler verildi.

     

       

     

    Kırım Tatar Taburu’nda yer alan askerlerden bir gencin Kırım’ın yakın gelecekte işgalden kurtulacağını ifade sözlerle seslendirdiği rap türü şarkı ile yine askerlerin arasında yer alan bir Kırım Tatar kızının seslendirdiği “Ey güzel Kırım” yırını seslendirdiği anlar gecenin en çok ilgi çeken dakikaları oldu.

     

      

     

    Açık havada düzenlenen konsere halkın ilgisi büyüktü.

     

     

    Fotoğraflar : QHA, Oya Deniz ÇONGAR, Amina KADİR.

    Pin It