•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • 8.Qırımtatar Yaşlıq Qurultayı Ankara’da Yapıldı

     

    8.Qırımtatar Yaşlıq Qurultayı 13-15 Mayıs 2016 tarihlerinde Ankara’da düzenlendi. Büyük Anadolu Oteli’nde yapılan, 9 ülkeden 120 delege ve organizasyon komitesinin davetlileri ile birlikte 160 katılımcının hazır bulunduğu kurultay 13 Mayıs’ta şehitlerimizin aziz hatıraları önünde yapılan saygı duruşunun ardından İstiklâl Marşı ve Kırım Tatar Millî Marşı “Ant Etkenmen”in okunmasıyla saat 15.50’da başladı.

    Ömer Özel’in yaptığı açılış duasının ardından Genel Merkezimiz Gençlik Komisyonu Başkanı Fethi kurtiy Şahin bir konuşma yaparak konuklara hoşgeldiniz dedi.

     

    Şahin konuşmasında birlikte hareket etmenin önemine değindi. Kurultay esnasında komitelerin nasıl çalışacağından da bahseden Şahin katılımcıların fikir ve tekliflerini çekinmeden söylemeleri gerektiğini ifade etti.

        

    Daha sonra KTMM ve DQTK Başkanı Refat Çubarov ve KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un kongre çalışmalarının hayırlı olması dileklerini ilettikleri video mesajları izlendi. Ardından Ukrayna Büyükelçiliği 1.Başkatibi Deniz Zolotaryov Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunski’nin Türkiye’nin desteklerine teşekkür ettiği, Kırım Tatar halkının çektiği acılardan duydukları üzüntüyü dile getirdiği ve Rusya’nın saldırgan tutumu karşısında Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün savunulmasının önemine değinerek kurultay çalışmalarının hayırlı olması dileğini ifeade ettiği mesajını okudu.  

        

    DQTK Başkan Yardımcısı  Mükremin Şahin ise sürgünler, katliamlar ve iki yıldır sürmekte olan işgal ile birlikte  Kırım Tatar halkının tarih boyunca çektiği acılardan bahsederek, millî hareketin barışçıl prensiplerle hareket ettiğini vurguladı. Kırım Tatarlarının geçmişlerinden ve kültürlerinden aldıkları güçle başarıya ulaşacaklarını, bunun da gençlerin çalışmalarıyla gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

    Kurultayın ilk gün çalışmaları bir gelenek haline gelen kurultay vekillerinin tek tek kendilerini tanıtmaları ile sona erdi.

    8.Qırımtatar Yaşlıq Qurultayı delegeleri 14 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenen “Kırım tatar Sürgünü Anma Mitingi”ne katıldılar. Miting esnasında organizasyonda aktif bir çalışma sergileyen gençler akşam üzeri otele dönerek başka bir organizasyonun hazırlıklarını yaptılar.

        

    "Kalbinde Bir Ateş Yak" etkinliğine Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunski beraberinde gelen elçilik mensuplarından oluşan kalabalık bir  grupla katıldı. Kırım Tatar gençleri mumlarla Tarak Tamga oluşturdular. Mumlar bütün gençler, konuklar ve elçilik mensupları tarafından yakıldı. Daha sonra ise Kırım Tatar sürgününün 72. yılı dolayısıyla ve “Barış” dilekleriyle 72 adet dilek feneri yakılıp uçuruldu.

    Organizasyon Komitesi Başkanı Fethi Kurtiy Şahin, bu etkinliğin daha önce Kırım’da 17 Mayıs gecesi sürgün kurbanları için duaların okunmasının ardından gerçekleştirildiğini, Kırım’ın işgalinden beridir Kırım’da yapılamadığını ifade ederek, son yıllarda Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gerçekleştirildiğini hatırlattı. Dilek fenerleri uçurulurken kalplerdeki yegane temenni bir gün bu etkinliğin tekrar Kırım’da yapılması oldu.

        

    İkinci günün son etkinliği ise Eurovision Şarkı Yarışması’nın hep birlikte tek yürek seyredilmesi oldu. Camala’nın birinciliği salonda büyük bir coşku seli yarattı.

        

    Gençler mutluluklarını salonda oynadıkları “Bahçesaray Qaytarması” ile ifade ettiler.

    Kurultay çalışmaları 15 Mayıs’ta Kırım Tatar Halkının Haklarını Koruma Komitesi Koordinatörü ve KTMM Üyesi Eskender Bariyev’in göndermiş olduğu mesajın okunması ile başladı. Ardından DQTK Başkatibi Namık Kemal Bayar DQTK’nın yapısı, işleyişi ve faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

        

    KTMM Üyesi Gayana Yüksel’in konuşmasının ardından gün boyu devam eden toplantılar komisyon çalışmaları ile sürdü. Akşam üzeri oluşturulan 4 komisyonda alınan kararlar sonuç bildirgesine kaydedildikten sonra heyetler gelecek kurultay çalışmalarının hazırlıklarını yapmak üzere yeniden delegelerini belirlediler.

    Çekilen toplu fotoğrafın ardından duygulu vedalaşmalarla sona eren 8.Qırımtatar Yaşlıq Qurultayı’na emeği geçen tüm katılımcılara bundan sonraki çalışmalarında kolaylıklar diliyoruz.

    Pin It