•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatar Sürgününün 72. Yılı Matem Mitingi 14 Mayıs 2016 tarihinde Ankara’da yapıldı.

     

     

    Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun organizasyonunda, Kırım Derneği Genel Merkezi’mizin ev sahipliğinde düzenlenen Miting için Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Kırım Tatarları, Atatürk Kültür Merkezi önünde toplandı. Mitinge Türkiye’nin dört bir yanından gelen Kırım Tatar teşkilatlarının yanı sıra, "8. Qırım Yaşlık Qurultayı" için dünyanın pek çok yerinden gelen Kırım Tatar delegeleri de katıldı.

     

     

    Sürgün şehitlerinin de anıldığı Matem Mitinginde Kırım Tatarlarına destek amacıyla gelen pek çok sivil toplum kuruluş temsilcileri de yer aldı.

     

     

    Kırım, Ukrayna ve Türk bayrağı taşıyan grup, çeşitli sloganlar atarak Atatürk Kültür Merkezinden Anadolu Meydanı’na  kadar yürüdü. Gruptakiler, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı arama noktalarından geçerek miting alanına girdi.

     

     

    İstiklal Marşı, Kırım Tatar Millî Marşı ve Kuran-ı Kerim’in okunması ile saat 14.00’de başlayan Miting’de Kırım’da yaşanan zorunlu göçler, sürgünler  ve 18 Mayıs 1944 Büyük Sürgününde hayatlarını kaybeden şehitler ile son günlerde Türkiye’deki terör olaylarında hayatlarını kaybeden şehitler için dualar edildi.

     

     

    Ellerindeki Gökbayrak ve Albayraklar ile  miting alanına toplanan kalabalığın "Millet Vatan Kırım",  "Katil Rusya Kırım’dan defol", "Kırımoğlu Mustafa Milletin yanında", “Kırım Tatarları teslim olmayacak”, "Türkiye uyuma kardeşine sahip çık" sloganları Anadolu Meydanı’nda yankılandı.

     

     

     

    Kırım Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, yaptığı konuşmada, Kırım Tatar Milli Meclisinin alternatifinin yaratılamaması ve Kırım Tatar Milli Meclisi’ni ele geçirilmesini amaçlayan planlarının gerçekleşme ihtimalinin bulunmaması sonucunda; Rusya Adalet Bakanlığı’nın, Kırım Tatar Milli Meclis’ni aşırı örgüt ilan ettiğini , işgalcilerin sözde mahkemesinin de Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasakladığını ifade ederek, şiddeti  ve terörü reddederek, İnsan hakları temelinde, demokratik usuller çerçevesinde mücadelesini sürdüren ve bu prensipleri ile bütün medeni dünyanın takdirini toplayan Kırım Tatar Milli Meclisinin, işgalci terör devleti tarafından, terör örgütü olarak gösterilmesinin hiç de inandırıcı olmadığını  belirtti.

     

     

    Ukrayna’nın haksız işgaline karşı duran Kırım Tatarlarının mücadelelerini sürdüreceğini vurgulayan Kalkay, bu mücadelede kendilerine destek veren, vicdan ve masumiyetin yanında duranlara teşekkürlerini iletti.

     

     

     

    Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky de ’Kırım’ın işgalini engelleyemediğimiz için bugün hala utanıyorum. Kırım’ın işgalini birlikte sona erdireceğimiz günler yakındır.’ İfadesini kullanarak birlik ve beraberlik ile Kırım’ı geri kazanacaklarını söyledi.

    Mitingde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun mesajları da okundu.

     

     

    Mitingde Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Ümit Şilit, Kırım Vakfı Başkanı Murtaza Esenkal, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Muhasibi Evren Olcay, Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kırım Tatar Millî Meclisi Üyesi Gayana Yüksel ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin de birer konuşma yaptı.

    Mitingin sonunda Kırım Tatar Teşkilatlarının Temsilcileri sahneye çıkarak birlik ve beraberliklerini katılımcılara gösterdi.

     

     

    18 Mayıs 1944 tarihinde, uğruna canlarını verdikleri ülkenin idarecileri, eli silah tutan erkekleri Sovyetler Birliği cephesinde Almanlara karşı savaşırken, Almanlarla işbirliği yaptığı bahanesiyle savunmasız yaşlıları, kadınları ve çocukları bir gece içerisinde yanlarına hiç bir şey almalarına izin verilmeden Vatanlarından binlerce kilometre uzağa trenlerle günlerce aç susuz süren zorunlu bir yolculuğa tabi tutulmuş, Sürgüne gönderilen 423 bin kişiden 195 bini sürgün esnasında ve sürgünden sonraki aylarda maruz kaldıkları şartlara dayanamayarak hayatını kaybetmişti.

    Pin It