•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Millî Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzey Stratejik Konsey 5. Toplantısı’na katılmak üzere 9 Mart 2016 tarihinde Ankara’ya geldi.

    Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Resmi görüşmelerde bulunmak üzere; Kırım Tatar liderleri Mustafa A. Kırımoğlu ve Refat Çubarov ile birlikte Türkiyeye gelen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’yu Ankara’da Genel Merkezimiz Kırım Tatar Teşkilatları’nın Temsilcileri ile karşıladık.

    Devlet Başkanı  Poroşenko, Kırımoğlu ve Çubarov daha sonra Kırım Tatarları ve Ukraynalılar tarafından Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarıyla ’Hoşgeldin Töreni’ ile karşılandı. Burada Kırım Tatarları ile uzun bir konuşma yapan Poroşenko Ukrayna’nın Kırım Tatar Halkının sürgününü soykırım olarak tanıdığını ve ilan ettiğini hatırlattı.

    Türkiye’ye yüksek düzeyde stratejik toplantılar yapmak üzere geldiklerini kaydeden Ukrayna Devlet Başkanı Petrol Poroşenko kendisi ve beraberindeki heyeti karşılayan Kırım Tatarlarına ve Ukrainlere bir konuşma yaparak, şunları söyledi: "Sizlerin bu sıcak karşılamasından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Kırım’da işgal altındaki Kırım Tatar halkı çok ciddi baskılar ve insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya. Ancak buna rağmen onların işgalcilere karşı direnişi Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tekrar sağlamak için bizlere güç veriyor. Ukrayna Kırım Tatar Halkının sürgünü soykırım olarak tanıdı ve ilan etti. Bugün yani 9 Mart Ukrayna için de önemli bir gün ulusal şairimiz Taras Sevçenko’nun doğum günü. Bugün sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum."

    Aynı zamanda bugün Nadya Savçenko’nun da mahkemesinin de devam ettiğini hatırlatan Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, "Avrupa Birliği, Birleşik Devletler ve diğer ülkelerin kendisine karşı işlenen insan hakları ihlallerine karşı Ukrayna’ya ve Nadya Savçenko’ya desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

    Poroşenko Kırım Tatarlarına seslenerek, "Sizlerin destekleriyle Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün en kısa sürede sağlanacağına inanıyoruz" diye konuştu.

    Türkiye’ye Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkileri en üst düzeyde geliştirmek ve çeşitli anlaşmalar imzalamak için geldiklerini söyleyen Kırım Tatar Halkının Milli Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ın işgalinden bu yana işgale karşı Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunan ve Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarına destek olan Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasına çok teşekkür ettiğini belitti. Kırımoğlu kendisini karşılayan Kırım Tatarlarına, "Sizlerin destekleriyle ve bu mücadele sonunda Kırım’ın en kısa sürede Ukrayna’ya döneceğine yürekten inanıyoruz. İnşallah" dedi.

    Asya Atila QHA

    Pin It