•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • İstanbul / QHA Kırım’ın işgalinin 2. Yılı olan 27 Şubat 2016 tarihinde İstanbul’da da, bayraklar ve pankartlarla Beyoğlu’ndaki Rusya Başkonsolosluğu’na yapılan yürüyüş ile Rusya protesto edildi.

    Daha önce duyurulduğu üzere 27.02.2016 tarihinde saat 14.00’da Galatasaray Lisesi önünde, Kırım dernekleri başta olmak üzere Rusya’nın işgaline ve hukuksuz uygulamalarına karşı tepki gösteren vatandaşlar protesto için bir araya geldiler.

    Katılımın yoğun olduğu, başka şehirlerden Kırım Tatar dernekleri de otobüslerle protesto için İstanbul’a geldiği kaydedildi. İstanbul Kırım Derneği, Emel Kırım Vakfı, Eskişehir Kırım Derneği, Yalova Çiftlikköy Kırım Derneği, Kocaeli Kırım Derneği, Çatalca Kırım Derneği, Gebze Kırım Derneği, Sakarya Kırım Derneği ve Bulgaristan Anızçık-Çerkovna’daki Kırım Tatarları başta olmak üzere birçok dernek ve topluluğun protestoya iştirak ettiği bildirildi.

    Galatasaray Lisesi önünde toplanıldıktan sonra Rusya Başkonsolosluğu’nun önüne sloganlar eşliğinde yüründü. Burada İstiklal Marşı ve Ant Etkenmen Marşı’nın okunmasının ardından, 1918’de Ruslarca şehit edilen Noman Çelebicihan başta olmak üzere bütün Türk şehitlerinin ruhu için dua edildi.

    İstanbul Kırım Derneği Başkanı Celal İçten’in, Başkonsolosluk önünde Kırım’ın işgalinin ikinci yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan basın bildirisini okumasından ve siyah çelenk bırakılmasından sonra göstericiler olaysız şekilde dağıldılar. Yürüyüş esnasında İstiklal Caddesi’nde bulunan turistlerin ve başka kimselerin de protestoya ilgi gösterdiği ifade edilirken, Kırım Tatarlarının barışçıl bir şekilde tepkilerini dile getirip kendilerine yönelik baskıları kamuoyuna duyurmaları hayranlıkla karşılandı.

    Rusya Başkonsolosluğu önünde okunan basın bildirisinin tam metni şu şekilde:

    KIRIM TÜRKLERİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

    İSTANBUL ŞUBESİ’NİN
    BASIN BİLDİRİSİ

    Bugün 27 Şubat 2016. Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgali ile birlikte başlayan Kırım Tatar Türkleri üzerindeki insan hakları ihlallerinin, baskının ve sindirme politikasının ikinci yılı.

    Gözü dönmüş Rusya sadece bölgemizde değil, tüm dünya barışı için tehdit unsuru olmaya devam etmektedir. Kırım’ın işgalinden başlayarak, Ukrayna’nın diğer bölgelerine yaptığı saldırıların arkasından, Suriye’de aralarında çocuklarından da olduğu birçok insanın ölümüne sebep olmuştur. Dünya’nın barışı ve huzuru için tüm dünya birleşerek bu gözü dönmüş canavarı durdurmanın yolunu bir an önce bulmalıdır. 

    Kendi pisliği ile bataklığa sürüklenen Rusya, kendisi ile birlikte vatanımız Türkiye Cumhuriyeti’ni de bataklığa sürüklemek için elinden gelenini yapmaktadır. Bu bitmiş, tükenmiş canavarın oyununa gelinmemeli, çok dikkatli olunmalıdır.

    Her türlü Uluslararası hukuk, anlaşma ve kurallarını yok sayarak Kırım’ı işgal eden Putin ve emrindeki silahlı askerler, Kırım’daki işbirlikçileri ile birlikte bu iki yıl içinde işgali meşrulaştırmak ve kabul ettirmek için her türlü, en aşağılık yöntemleri uygulamışlar ve uygulamaya da devam etmektedirler.

    İşgalciler,  hür dünya ile birlikte işgali tanımayan ve meşrulaştırılmaması için mücadele eden Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım’da yaşayan halkımıza yaptıkları baskılara her gün bir yenisini eklemekte ve yeni yöntemler uygulamaktadırlar.

    Kırım Tatar Milli Hareketinin kurucusu, hak ve özgürlüklerin yılmaz savunucu halkımızın milli lideri Mustafa Abudulcemil KIRIMOĞLU, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat ÇUBAROV ve diğer Kırım Tatar aktivistlerinin Kırım’a girişi yasaklanmıştır.  

    İşgalden önce yapılan bir mitingi organize ettiği gerekçesi ile Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem ÇİGÖZ, miting iştirakçisi olma gerekçesi ile Mustafa DEĞİRMENCİ ve Ali ASANOV 1 yıldır tutukludurlar.

    Başta Kırım Tatarları olmak üzere işgali kabul etmeyen Kırım’da yaşayan tüm insanlara gözdağı vermek için, sudan bahanelerle hemen hemen her gün bir eve baskın düzenlenmekte, insanlar tutuklanmaktadırlar. 20’ye yakın kişi çeşitli bahanelerle tutuklu olarak gözaltındadırlar. Milli liderimizin oğlu Hayser de Rusya tarafından rehin tutulmaktadır.

    Son zamanlarda baskınların dozu o kadar artmıştır ki maskeli, eli silahlı terörist devletin kolluk kuvvetleri keyfi olarak kapı ve pencereleri kırarak çocuk yuvalarına, ibadethanelere, okullara girmektedirler.

    Daha önceden binaları kapatılan ve el koyulan, Kurultay geleneğini ile Kırım Tatar halkı tarafından seçilen, bağımsız Ukrayna’nın toprak bütünlüğü düşüncesinden asla taviz vermeyen, Kırım Tatar halkının umudu Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasaklamak üzere, Stalin’in ruhu ile bürünmüş Putin’in, Kırım’daki soytarıları yeniden düğmeye bastılar. Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri ve aileleri tehdit altındalar. Bilinmelidir ki, Kırım Tatar Milli Meclisi, sadece Kırım’da yaşayan değil, tüm dünyaya yayılmış Kırım Tatar Türklerinin meşru temsilciliğidir.

    Stalin ruhlu Putin ve onun Kırım’daki soytarıları ile ağızlarından salyalar akan hain işbirlikçileri iyi bilmeliler ki, küllerinden defalarca doğan Kırım Tatar halkı,  Andlı şehitimiz Noman ÇELEBİCİHAN’ın açtığı nurlu yoldan ve liderimiz Mustafa Abdulcemil KIRIMOĞLU’nun izinden asla geri dönmeyecektir.

    Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden ve Kırım’da Ukraynalılarla birlikte barış ve huzur içinde yaşamaktan yana olan İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak Kırım’da yaşanan bu olayları büyük bir kaygı ile izlemekte ve şiddetle kınamaktayız

    Unutulmayacak bir gerçek vardır, o da Kırım, Kırım Tatar Türklerinin ebedi vatanıdır.

    İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak sonuna kadar Kırım’daki yaşayan halkımızın, Kırım Tatar Milli Meclisimizin, milli hareketimiz ve Liderimiz Mustafa Abdülcemil KIRIMOĞLU’nun yanında ve emrinde olacağımızı kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz. 

    Pin It