•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Emel ve Bahçesaray dergilerinin Yazı İşleri Müdürü, Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Kırım Tatarca Uzmanı Saim Osman Karahan 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

    1939 yılında Romanya’nın Köstence ilçesinde doğan Saim Osman Karahan 1964 yılında Türkiye’ye göç etmiş, 1970 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Fransız dili ve Edebiyatı Bölümün’den mezun olmuştu.

    Kırım Tatar kültürüne büyük hizmetler veren Saim Osman Karahan, uzun yıllar süren çalışmalarından sonra tamamladığı 3 ciltlik “Dobruca Kırım Tatar Ağzı Sözlüğü” adlı eseri ile ile Kırım’ın en prestijli kültür-sanat ödülü olan “2013 yılı Bekir Sıtkı Çobanzade Ödülü”ne “Kırım Tatar filolojisi ve folkloru alanında en iyi bilimsel ve bilimsel-metodik çalışma” dalında layık görüldü. Aynı eserinden dolayı, Romanya’daki Kırım Tatar kültürü, sanatı ve edebi değerlerinin gelişmesi ve desteklemesine katkıda bulunan "Mehmet Niyazi Ödülü" 2013 yılında Saim Osman Karahan’a verildi.

    Kırım Tatar aktivistleri Özgür ve Haluk Karahan’ın Babası olan Saim Osman Karahan, yakın zamanda Kırım Tatar Yazarlar Birliği fahri üyeliğine kabul edilmişti.

    Merhumun cenazesi 24 Nisan 2015 Cuma günü, İstanbul’da Fenerbahçe Camiinden Cuma namazını müteakip Ihlamurkuyu mezarlığına defnedilecek.

    Merhuma Allah’dan rahmet, Özgür ve Haluk Karahan ile ailesine ve bütün Kırım Tatar halkına baş sağlığı dileriz.

    Pin It