•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Vatan Kırım’ın Rusya tarafından kanunsuz işgali 28 Şubat 2015 Cumartesi günü Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği önünde düzenlenen bir basın açıklaması ile protesto edildi.

    Genel Merkezimiz ve Türkiye’de Kurulu Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından organize edilen basın açıklamasında Türkiye’nin dört bir tarafından gelen vatandaşlarımız yaklaşık 1500-2000 kişi kadardı. 

    Basın açıklaması kanunsuz Rus işgalinin başladığı günden bu güne 1 yıl içerisinde Kırım’da işkence ile şehit edilen Reşat Ametov ve diğer şehitlerimiz; Doğu Ukrayna’da hayatlarını terörist saldırılarda kaybedenler ve Moskova’da vahşice öldürülen Putin muhalifi lider Boris Nemtsov’un anısına; Kırım Tatarlarının vatan mücadelesinde kaybedilen insanlarımızın ruhuna bir fatiha süresince saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Ant Etkenmen’in okunmasıyla başladı. 

    İlk konuşmayı Genel Başkanımız Tuncer Kalkay yaptı. Kalkay konuşmasına  basın açıklamasına katılan  Kırım Tatar Teşkilatlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, basın mensuplarını selamladıktan sonra katılımlarınız ve destekleriniz için şükranlarımı sunuyorum diyerek başladı. Kırım’da son bir yıl içerisinde yaşanan olaylara değinerek yaşananların 70 yıl önce halkı  yok etmeye çalışan zihniyetin bu gün işbaşında olduğunu açık seçik gösterdiğini ifade etti. 

    Kalkay bütün bunlara karşı Kırım Tatar Teşkilatlarının bir bütün olarak; Kırım Tatar Milli Kurultay geleneğinden aldığı ilkeleri ile Kırım Tatar Milli hareketinin prensipleri çerçevesinde Ukrayna’nın egemenliğinden ve toprak bütünlüğünden yana düşüncesinden asla taviz vermediğini ve Milli liderleri Mustafa Kırımoğlu’nun, Kurultay’ın, KTMM’nin yani halkının her zaman yanında olduğunu dile getirdi. “Türkiye’nin dört bir tarafından gelen Kırım Tatar Teşkilatları olarak bu birliği bir kez daha göstermek, itirazımızı bildirmek, kararlığımızı belirtmek, duruşumuzu ve tavrımızı ortaya koymak, yılmayacağımızı ve yıldırılamayacağımızı göstermek için toplanmış bulunuyoruz” diyerek unutturulmaya, normalleştirilmeye ve kabullendirilmeye çalışılan Kırım’ın işgalinin hiçbir zaman kabul edilmeyeceğini ve vatan Kırım’dan asla vazgeçilmeyeceğini belirtti. 

    Daha sonra bir konuşma yapan Eskişehir Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit ise birlik ve beraberlik olmanın önemi üzerinde durdu. 

    Toplantı Oya Deniz Çongar tarafından okunan basın açıklamasının ardından sonra sona erdi. 

    Basın açıklaması sonrasında dernek başkanları tarafından Rusya Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakıldı... 

     

     

    Fotoğraflar : Mustafa Gültekin

    Pin It