•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Derneğimiz Rusya'nın Kırım'ı işgaline, Kırım Tatarları'na yapılan baskılara, hukuka ve insan haklarına yapılan saldırılara bir tepki olarak ve bu olayların müsebbibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara'ya yaptığı ziyareti 1 Aralık 2014 tarihinde düzenlediği basın açıklaması ile protesto etti.


    Ankara'da, Kızılay Güvenpark'ta düzenlenen basın açıklamasına yerli ve yabancı basın mensupları ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

      

    Mitingde ilk olarak Genel Başkanımız Tuncer Kalkay konuştu. Kalkay konuşmasında "Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırarak 27 Şubat 2014 tarihinde Kırım Tatarları'nın Vatanı Kırım'ı işgal eden ardından 16 Mart 2014 tarihinde düzenlediği düzmece ve sözde referandum ile ilhak eden işgalciler; daha önce de defalarca yaptıkları gibi Kırım'ı Kırım Tatarsızlaştırmak için yarattıkları korku ile birlikte her türlü hile ve baskıyı kullanarak, işgallerini kabullendirmeye çalıştılar" dedi.

       

    İlhakçı yönetimin bir yandan Kırım Tatarları'nın meşru temsil organlarını yok etmek ya da etkisiz hale getirmeye çalışırken, diğer yandan kendileri tarafından oluşturdukları sözde Kırım Tatar kuruluşları ile Kırım Tatar Milli Kurultayı'nı şekillendirmek ve Kırım Tatarları'nın iradesini ele geçirmek amacıyla sinsi oyunlara başladıklarını ifade eden Kalkay; Türkiye'den getirilerek Kırım'da Rusya tarafından ağırlanan, Kırım Tatar sıfatları ile tanıtılarak maşa olarak kullanılan bir avuç satın alınmışların, Kırım Tatarları'na yapılan soykırımın yalan olduğu ve Putin'i desteklediklerine yönelik aşağılık ve iğrenç açıklamalarını Putin'in Ankara ziyaretinden 1 gün önce Rusya'nın Sesi Radyosu'nda yayınladıklarını da ifade etti.


    Tuncer Kalkay, “Bütün bu olanlara rağmen Kırım Tatarları yıllardan beri uydukları demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü prensipleri çerçevesinde; Ukrayna'nın egemenliğinden ve toprak bütünlüğünden yana takındıkları tavırlarından, işgale karşı duruşlarından hiçbir zaman taviz vermemişlerdir. Aksini düşünmek kendi varlığını inkâr etmekle aynı anlama gelecektir ve işgalciler ile Kırım Tatarları'nın ortak bir gelecekleri olamayacağını çok iyi anlamak gerekir” diyerek konuşmasını tamamladı.

      

    Katılımcılar ellerindeki Al Bayrak, Kırım'ın Tarihi Gökbayrağı ve Ukrayna bayrakları ile birlikte “Rusya Kırım'dan elini çek!”, “Adolf Putin”, “Biz Kazan Tatarları arkanızdayız!”, “Stalin+Putin=Katiller!” yazılı pankartlar taşıdılar. Ayrıca ellerinde, Kırım'da 3 Mart'ta Lenin meydanındaki protestoya katıldığı için kimliği belirsiz kişiler tarafından bilinmeyen bir yere götürülen ve 15 Mart'ta Karasupazar bölgesi Ortalan köyünde cesedi bulunan Reşat Ametov'un resimleri de vardı.

     

    Yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu tarafından takip edilen miting Genel Merkez Gençlik Komisyonu üyesi Gökçe Karalezli tarafından okunan Kırım Derneği Genel Merkezi'nin basın açıklaması ile sona erdi.

    Güven Park'taki basın açıklamasından hemen sonra Derneğimiz üyeleri tarafından Ankara'daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önünde Putin'in Ankara'ya gelişini protesto etmek üzere basın bildirisi okunmuş ve bildirinin Türkçe, İngilizce ve Rusça metinleri Büyükelçilik posta kutusuna bırakılmıştır.

     

    Pin It