•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • TÜRKİYE’DEKİ KIRIM TATAR DERNEKLERİNİN ORTAK BİLDİRİSİ 

     

     

    Kırım’ın geçtiğimiz Şubat ayında Rusya ordusu tarafından işgali ve Rusya tarafından ilhakının ilânı Kırım’ın yerli halkı ve tarihî sahibi olan Kırım Tatar halkı tarafından hiç bir şekilde kabul edilmemiştir. Bugüne değin, diasporadaki Kırım Tatarları da her türlü milletlerarası hukuk normunu ayaklar altına alan ve milletlerinin varlığını doğrudan tehdit eden bu oldu-bittiyi asla tanımayacaklarını düzenledikleri bütün miting, toplantı ve açıklamalarla kesin bir dille anlatagelmişlerdir.

    İşgalci Rusya idaresi Kırım’daki işgale meşruiyet görüntüsü verebilmek ve bu hayasız saldırganlığa karşı koyan en önemli unsur olan Kırım Tatar halkının direncini kırabilmek maksadıyla bir takım çirkin entrikaları uygulamaya koymuştur. Bunlar arasında, Kırım Tatar millî temsil organlarını yok etmek veya etkisiz kılmak, bu kuruluşları en azından içlerinden bölmek, Kırım Tatar toplum liderlerini itibarsızlaştırarak devre dışı bırakmak, Kırım Tatar halkını korkutup sindirerek işbirliğine zorlamak ve Kırım Tatar halkı arasından “sahte temsilciler” çıkartmak gibi metotlar bulunmaktadır.

    Bu meyanda, öteden beri Rusya’nın maşa olarak kullandığı bilinen ve Kırım Tatar halkı tarafından çoktan dışlanmış bir takım karanlık şahıslar tabansız paravan teşkilatlar adına Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasını temsil edermişçesine öne çıkarılmaktadır. Böyle haddini bilmezlerin ağzından çıkan beyanlar Rusya medya organları vasıtasıyla bütün dünyaya yayılmakta, böylelikle Kırım Tatarlarının vatanlarındaki işgali benimsedikleri ve toplum liderlerinden yüz çevirdikleri izlenimi verilmeye çalışılmaktadır.

    Türkiye’deki milyonlarca kişiden oluşan Kırım Tatar diasporası bu alçakça oyunları ve yalanları dünya kamuoyu önünde lanetlemektedir. Moskova tarafından alet olarak kullanılan, gerek Kırım’da gerekse diasporadaki bir avuç satın alınmış unsurlar Kırım Tatar halkının hiç bir şekilde kendinden saymadığı ve tiksintiyle baktığı düşkün şahıslardır. Dolayısıyla, bu gibilerin Kırım Tatar halkını temsil etmesi söz konusu dahi olamaz.

    Aşağıda adları bulunan ve Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasının gerçek temsilcileri sayılan Kırım Tatar dernekleri olarak Kırım’daki hukuk dışı işgali asla tanımadığımızı ve tanımayacağımızı bir kere daha beyan ediyoruz. Güzel Kırım’ın yabancı işgal güçlerinden derhal arındırılması, Kırım Tatar halkının tarihî haklarının iadesi ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması dışındaki yaklaşımları kesinlikle kabul etmiyoruz. Tarih boyunca zulüm karşısında asla boyun eğmeyen Kırım Tatar halkına mensup olmakla iftihar ettiğimiz gibi, halkımızın hür iradesiyle seçilmiş millî temsil organlarımızla ve bütün dünyanın haklı saygısını kazanmış olan büyük yolbaşçımız Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile daima gurur duymaktayız. Onların temsil ettiği millî ve demokratik çizgimizden hiçbir zaman ayrılmayacağız.

     

    1.     Kırım Derneği Genel Merkezi

    27.   Düzce Kırım Derneği

    2.     Kırım Derneği Aksaray Şubesi 
    28.   Emiryakup Kırım Derneği
    3.     Kırım Derneği Amasya Şubesi
     29.   Eskişehir Kırım Derneği
    4.     Kırım Derneği Balıkesir Şubesi 
    30.    Esk. Kırım Halkbilim Arş. Gnçlk ve Spr Derneği
    5.     Kırım Derneği Ballıkpınar Şubesi

    31.    İzmir Kırım Derneği

    6.      Kırım Derneği Bandırma Şubesi 

    32.    Polatlı Kırım Derneği

    7.      Kırım Derneği Bursa Şubesi

    33.    Sakarya Kırım Derneği

    8.      Kırım Derneği Ceyhan Şubesi 

    34.    Serik Kırım Derneği

    9.      Kırım Derneği Çatalca Şubesi 
    10.    Kırım Derneği Çorlu Şubesi 

    35.     Kırım Vakfı

    11.    Kırım Derneği Edirne Şubesi 

    36.     Emel Kırım Vakfı

    12.    Kırım Derneği Gebze Şubesi 

    37.     Kırım Gelişim Vakfı

    13     Kırım Derneği Gönen Şubesi 
    14     Kırım Derneği Ilgın Şubesi 
    15.    Kırım Derneği İstanbul Şubesi 
    16.    Kırım Derneği Kocaeli Şubesi 
    17.    Kırım Derneği Konya Şubesi 
    18.    Kırım Derneği Manavgat Şubesi 
    19.    Kırım Derneği Mersin Şubesi 
    20.    Kırım Derneği Seydişehir Şubesi 
    21.    Kırım Derneği Sungurlu Şubesi 
    22.    Kırım Derneği Tekirdağ Şubesi 

    23.    Kırım Derneği Yalova Şubesi

    24.    Kırım Derneği Yalova Altınova Şubesi 

    25.    Kırım Derneği Nevşehir Temsilciliği
    26.    Kırım Derneği Ordu Temsilciliği
    Pin It
    Derneğimiz, Bakanlar Kurulu'nun 21.12.1992 tarih ve 92/3924 sayılı Kararı ile kamu yararına çalışan derneklerden sayılmış olup bu karar 15 Ocak 1993 tarih ve 21466 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.