• AKMESCİT / (QHA) - Türkiye ve Avrupa’daki Kırımcemiyetleri Akmescit’te bir araya gelerek “Kırım Tatar Milli Meclisinin arkasındayız” mesajı verdiler.

Kırımda son yıllarda KırımTatarlarına karşı artan siyasi baskılar nedeniyle Ukrayna, Türkiye, Almanya, Rusya ve Polonya’dan 38 Kırımcemiyetinin başkanı Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleriyle 4 Mayıs 2013 tarihinde Kırım’ın başşehri Akmescit’te bir istişare toplantısı yaptı.

Toplantıda Genel Merkezimiz ile birlikte 21 Şube Başkanlığımız ve 2 Temsilciliğimiz temsil edidi.

Kırımdernek ve vakıf yetkilileri KırımTatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile birlikte Türk Dünyasının büyük düşünürü ve eylem adamı İsmail Bey Gaspıralı’nın heykeli önünde toplanarak anıta çiçek koydular.

Anıtın önünde konuşma yaşan İstanbul Şubemiz Başkanı Celâl İçten: “Burada, Kırımda yaşayan KırımTatarları ne kadar rahat olursa biz de diasporada o kadar vatanımız için elimizden geleni yapmaya gayret ederiz. Ama Ukraynadevletinin ve KırımParlamentosunun Kırım Tatarlarına karşı davranış ve hareketlerinden hiç hoşnut değiliz. Bizim mücadelemiz demokratik kurallar içinde devam ediyor ve öyle devam etmesini istiyoruz. Vatanımızda yaşan KırımTatarlarının haklarının ve güvenliklerinin korunmasını istiyoruz.” dedi. İstişare toplantısı KırımTatar ve Ukraynamilli marşları ve dua okunmasıyla başladı.

Basına kapalı şekilde gerçekleşen toplantıda KırımBaşbakanlığına Anatoliy Mogilyov’un gelmesinin ardından gerilen siyasi durum ele alındı.

Toplantının gündemine ilişkin açıklama yapan KTMM 1. Başkan Yardımcısı Refat Çubarov, “Bugün bizim çalışmamız, KırımTatar Milli Meclisi azaları olarak diasporadaki KırımCemiyetlerinin başkanlarıyla akıl danışmak ve KırımTatar milletinin bugünkü durumunu göz önünde bulundurarak, yakın zamanlarda yapacağımız çalışmaları koordine etmek için konuşmalar yapacağız.” dedi.

Kırımın dışındaki cemiyetlerin temsilcileri demokratik usullerle seçilmiş KırımTatar Milli Kurultayı ve KırımTatar Milli Meclisinin mevcut iktidar tarafından KırımTatar halkının temsil organı olarak tanımamasını kınadılar. Cumhurbaşkanı Yanukoviç başkanlığındaki Ukraynadevlet idaresinin KırımTatar halkına bakışının nasıl değiştirilebileceğine ilişkin fikirler değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca 18 Mayıs 1944 sürgününde yaşanan soykırımın daha geniş kitlelere duyurulması için 17 ve 18 Mayıs tarihlerinde çeşitli ülkelerde yapılacak kapsamlı faaliyetler ele alındı. Avrupa’nın çeşitli başkentlerinde Ukraynabüyükelçilikleri önünde anma toplantılarının yapılması planlanıyor.

Mustafa A. Kırımoğlu:“Bizim bir hafta önce Avrupa ziyaretimiz oldu. Köln’de bizim diaspora temsilcilerimizle, oranın en önemli Türk sivil toplum kuruluşlarının başkanlarıyla görüştük. Onlar da bugün olacak olan toplantıdan haberleri var. Burada alacağımız kararlara imkânları çerçevesinde yerine getirmeye çalışacaklar.”

Dispora dernekleri birlik ve beraberlik içinde KırımTatar Milli Meclisinin hiçbir zaman sıkıntaya düşmesine izin vermeyeceklerini kaydettiler.

Yapılan basın toplantısında KırımTatarlarının ne gibi talepleri olduğuna ilişkin soruya cevap veren Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu:“Talebimizi elbette onu 18 Mayıs’ta söyleyeceğiz, bir bildiri veya müracaat kabul edeceğiz. Birinci talebimiz şimdiki yönetici Mogilyov gibi şovenist, halkımızın düşmanı olan, açık şekilde halkın sürgününü haklı bulduğunu açıklayan, Stalin’in cinayetlerini doğru tanıyan insan bu gibi yerde başbakan olması tuhaf bir şeydir. Bu provokasyona benzeyen bir şeydir. Elbette taleplerimizden birincisi , bu gibi insanların buradan defolması gerekir. İkinci olarak siyasi bakımdan KırımTatarı olduğu için işten çıkarılan insanların yeniden yerlerine tain edilmesi gerekir.  Ve üçüncüsü devlet gerçekten de Kırım Tatarlarıyla barış içinde yaşayacak olsa o halkın seçtiği yapıyı tanıması ve onunla işbirliği yapması gerekir. Karşı adımlar yapacak olsa, elbette bu tarafta ona göre tepkileri, reaksiyonu olacaktır.” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan Derneğimiz teşkilatları ve yetkilileri aşağıda gösterilmiştir.

BİRİMİ
    AD-SOYAD