•

Tanınmış Kırım Tatar millî hareketi veteranı, dilbilimci Zuhal Yüksel, Profesör ünvanını aldı.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nde öğretim üyeliğini sürdüren Prof.Dr.Zuhal Yüksel, 1956 yılında Polatlı’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Yüksel, aktif çalışma hayatına Edebiyat Öğretmeni olarak atıldı. Bir dönem Hacettepe Üniversitesi’nde çalışan Yüksel, 1985 yılında Yüksek Lisansını, 1992 yılında da Doktorasını tamamladı. 1993 yılından bugüne Gazi Üniversitesi’nde akademik hayatını devam ettiren Zuhal Yüksel, Emel Kırım Vakfı, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi ve Kırım Vakfı’nda da aktif olarak görev almaktadır.

Prof.Dr. Zuhal Yüksel’in Kırım Tatar Türkçesi Grameri (Ankara-2005), Kırım Türk Tatar Destanları (Ankara-2005) ve Polatlı Kırım Türkçesi Ağzı (Ankara-1989) adlı kitapları ve çok sayıda makale, tebliğ ve akademik çalışması yayınlanmıştır.