•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Nevşehir’de bulunan Şehitlik Parkı’nda 2 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen törenle, Kırım Derneği Nevşehir Temsilciliği katkıları ile Nevşehir Belediyesi’nin yaptırdığı Kırım Sürgün Anıtı açıldı.

    Törene, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Kırım Derneği Genel Merkezimiz ve Şubelerimiz yöneticileri ile Türkiye’nin yanı sıra çeşitli ülkelerden gelen Kırım Tatar Türkleri ile vatandaşlar katıldı.

      


    Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, "Yürekler toplu vurdukça topun sindiremeyeceğini yıllardır çeşitli vesilelerle ifade ederiz. Bunu görmek için Kırım’a bakmak yeterli. Bir milleti yok edebilmek için yeryüzünde ne kadar vahşet varsa hepsini ortaya koydular. Ama yürekler gümbür gümbür vurdukça ortaya koyulan vahşet karşısında vahşeti gerçekleştirenler Kırım Tatar Türkleri ile ilgili istedikleri gibi bir başarıyı getirmedi. Gelecekte sizinle ilgili Oyunu oynamak isteyenlerin, sizin geçmişinize sizin birlik ve beraberliklerine bakarak kendilerine çeki düzen verdikleri görülür" dedi.

    Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Kırım Türkleri’nin son 70-80 yıldan beri yaşadıkları olumsuzluğu dile getiren anıtın açılışı nedeniyle Kırım Tatar Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu ve diğer konukları Nevşehir’de görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

    KTMM Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Hanlığı yıkıldıktan ve topraklarının Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından yüz binlerce Kırım Tatarının öz topraklarını bırakarak dinlerini ve örf ve adetlerini korumak için Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına göç etmeye başladıklarını anlattı. Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının tarihlerinin en büyük soykırımının 1944 yılında yaşandığını hatırlattı. Kırımoğlu, "18 Mayıs 1944 tarihinde,Kırım halkı tam olarak Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edildi. Resmi verilere göre bu sürgün esnasında ve 2 yıl içerisinde halkımızın yüzde 40’ı öldü veya öldürüldü. Yıllarca, öz vatanımıza dönmek için kansız demokratik usulleri kullanıp mücadele verdik ve nihayet vatanımıza döndük. Kırım yine bizim toprağımız ve bayrağımız vardır. Biz vatanımıza döndükten sonra sürgünde öldürülen, ülkemiz için mücadele eden ancak vatanlarına dönmeyen gurbetteki ölen insanlarımız için çeşitli yerlerde böyle anıtlar yapıyoruz. Bu anıt intikam çağrısı değil, çünkü bizim ülkemizde cinayet işleyenler cehennemdedirler. Bu anıtın yapılmasında bizlere yardımcı olan Nevşehir Belediye Başkanımıza, Valimize ve diğer yöneticilere teşekkür ediyorum. Bu anıt öyle inanıyorum ki Kırım Tatar Türkleri ile Türkiye’deki kardeşlerimizin arasındaki ilişkileri daha da artıracaktır."

      
     

    Kırımoğlu’na Fahri Vatandaş ünvanı

    Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver törende konuşma yaparken kendisine ulaşan bir bilgiyi aktararak, törenin düzenlendiği saatlerde toplantı halinde bulunan Nevşehir Belediye Meclis toplantısında Kırım Tatar Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nevşehir’in fahri hemşehrisi ilan edilmesinin kararlaştırıldığını, hayırlı olmasını diledi. Ünver, yapılan bu anıtın Kırım Türkleri ile olan kardeşliğin bir nişanesi olmasını ve geçmişle olan bağları kendilerine hatırlatmasını diledi.

      

     

    Nevşehir Temsilcimiz Hacı Mehmet Şahin’in takibinde, Nevşehir Belediye Başkanlığı’nın desteğiyle aylar sonucu süren titiz bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkan Kırım Sürgün Anıtı 2 bölümden oluşuyor

    1. Bölümde, yatay olarak konulan kitabe de Kırım Tatarları ile ilgili tarihi bilgilere yer verilerek, 18 Mayıs 1944 de vatanlarından topyekün sürgün edilen Kırım Tatarlarının aziz hatırasına bu anıtın dikildiği belirtiliyor.

    2. Bölümde yer alan Sürgün Anıtı’nın 3 yüzüne kitabe, bir yüzüne de Kırım Hanlarının sarayı olan Hansaray içerisindeki “Gözyaşı Çeşmesi”nin bir kopyası konulmuş.

    18 Mayıs 1944’de Vatanlarından Sürgün Edilen Kırım Tatarlarının Aziz hatırasına atfedilen Anıtın 1. Yüzünde; Kırım Tatar Demokratik Cumhuriyetinin Başbakanı Noman Çelebi Cihan’ın şiiri olan Kırım Milli Marşı “Ant Etkenmen”, 2. Yüzünde “Ey Güzel Kırım” yırının sözleri, 3. Yüzde “Dilde Fikirde İşde Birlik” şiarı ve müellifi İsmail Gaspıralı ile geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz büyük romancı Cengiz Dağcı’nın bir deyişi yer alıyor. Anıtın bütün yüzlerinin en üst kısımlarında ise Kırım Tatarlarının sembolu ve Kırım Bayrağı “Tarak Tamga” yer alıyor.

    Bu vesile ile başta Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımızı sunarız.

    Pin It