• Türk Dünyasının sevilen halk sanatçısı Arslanbek Sultanbekov 19 Kasım 2011 tarihinde Derneğimizin Ankara’daki Genel Merkez binasında Derneğimiz üyelerine müzik ziyafeti verdi.
    Genel Başkan Vekilimiz Tuncer Kalkay’ın takdim konuşmasının ardından, müzik çalışmaları hakkında da bilgi veren Arslanbek Sultanbekov Aynı kökten gelen Kırım Tatarları ve Nogayların aynı tarihi ve kültürü paylaşan bir halk olduğunu söyleyerek, halkı arasında bulunmaktan da büyük keyif aldığını ifade etti.

Kırım Hanlığının ve Edige Batır’ın en önemli unsurlarından olan Nogay kültürünün zenginliğini günümüze taşıyarak, Nogay yırlarını kendine has yorumuyla icra eden Sultanbekov, ilgi ve takdir ile izlendi.

İki telli dombrası ile seslendirdiği yırlardan özelikle  “Dombıra” yırı izleyicilerin büyük beğenisini kazandı. Karaçay-Çerkes Özerk Cumhuriyetinin Elbruz bölgesinde Nogay bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Sultanbekov 8 yıldan beri Kazakistan’ın Astana şehrindeki Konservatuarda müzik çalışmalarına devam etmekle birlikte Nogay müziğine can vermeye çalışıyor.
    Müzik dinletisinden hemen önce Kazan Tatarı üyemiz Ragil Agiş’in Derneğimize hediye ettiği Süyüm Bike posteri de Arlanbek Sultanbekov’un ilgisini çekti. Kazan tarihinin önemli kahramanlarından olan “hanbike” sıfatıyla kazan Hanlığını yöneten Süyüm Bİke Nogay mirzalarından Yusuf Mirza’nın Kızı olup Kırım Hanı da olan Safat Giray’ın  eşiydi. Safa Giray’ın 1549 yılında ölmesi üzerine iki yaşındaki oğlu Ödemiş Giray adına Kazan Hanlığının idaresini de üstlenmişti. Bu konu ile Süyüm Bike de dinletiye ayrı bir anlam kazandırmış oldu.