• Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ukrayna Parlamentosuna Ukrayna’da yasal olarak bulunan ve kökeni Ukrayna’ya dayanan yabancı ülke vatandaşlarına Ukrayna vatandaşlarının haklarını tanımasını öngören yasa tasarısını sundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı İdaresinin verdiği bilgiye göre Yanukoviç, söz konusu yasa tasarısını önceliğe sahip bir tasarı olarak sundu. Acil olarak görüşülmesi istenen bu tasarı, Anayasa, kanunlar ve uluslararası anlaşmalarda belirtilen istisnalar hariç Ukrayna’da yasal olarak bulunan Ukrayna kökenlilere Ukrayna vatandaşlarının kullandığı hak ve yükümlülüklerinin sağlanmasını öngörüyor.

Yasa tasarısına göre yabancı ülke vatandaşı olan Ukrayna kökenliler, Ukrayna vatandaşlarına uygulanan esaslara ve düzene göre şirketlerde, kurumlarda çalışabilecek ve diğer faaliyet gerçekleştirebilecek. Bu statüdeki kimselere kolaylaştırılmış Ukrayna vatandaşlığına geçiş sürecinin uygulanması planlanıyor.

Yabancı ülkelerde liseyi bitiren Ukrayna kökenlilere üniversitelerde yabancı uyruklu ve vatandaşlığı olmayan şahıslar için ayrılan kontenjandan burslu eğitim hakkının verilmesi teklif ediliyor. Böyle öğrencilerin okul masrafları Ukrayna Devlet Bütçesinden karşılanacak.

Yasa tasarısı, Ukrayna devlet organlarının yurt dışında bulunan Ukrayna kökenlilerin sivil toplum teşkilatlarına organizasyon, teknik, maddi ve diğer şekillerde yardım edilmesini öngörüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı İdaresinin verdiği bilgiye göre yurt dışında bulunan Ukrayna kökenlileri ile ilgili Ukrayna kanunlarına yapılacak değişiklikler devlet organları ile yurt dışında bulunan Ukrayna kökenliler arasındaki sistemli çalışmanın kuvvetlendirilmesini, Ukrayna kökenlilerin milli kültür, eğitim, dil ve enformasyon ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak.
    Ukrayna dışında şu anda yaklaşık 17 milyon Ukrayna kökenlinin kaldığı tahmin ediliyor.

İlyas Ali - QHA