•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

    Genel Merkezimiz ve Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Klubü Derneği’nin birlikte düzenlediği Sürgün’ü Anma Töreni Eskişehir’de gerçekleştirildi.

    Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilişinin 67. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen Anma Töreni 18 Mayıs 2011 günü Eskişehir Tunalı Mahallesi Gaffar Okkan Caddesi’nde bulunan Kırım Sürgünü Anıtı’nda gerçekleştirdi.
     
    Şehitler anısına saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Ant Etkenmen’in okunmasıyla başlayan Anma Töreni’nde sürgünde hayatını kaybedenlerin ruhuna bağışlanan hatm-i şeriflerin duası Abdurrahman Kaya hoca tarafından yapıldı. Törenin açılış konuşması Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Mesut Ör tarafından yapıldı. Mesut Ör konuşmasında Kırım Tatarlarının sürgünü konusunda bilgiler vererek, bu insanlık suçu karşısında sessiz kalınmamasını ve tarihimizde yaşanan bu soykırımın tüm dünya devletleri ve uluslar arası kuruluşlar nezdinde dile getirilerek Kırım Tatarlarının hak ve hukuklarının Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi boyutunda savunulması gerektiğine dikkat çekti.
     
    Konuşmasına Kırım Tatarlarının Kırım’daki son durumu hakkında bilgi vererek devam eden Mesut Ör, bugün Kırım’da yaşayan vatandaşlarımızın tüm insani alanlarda, sağlık, eğitim ve altyapı eksiklikleri olduğunu belirterek bunların en kısa zamanda başta Ukrayna olmak üzere ilgili devletlerce çözüme kavuşturulmasını ve Kırım Tatarlarının sürgünden önceki haklarının iade edilmesi gerektiğini ifade etti.
    Sürgün Anıtı alanındaki tören, çeşitli siyasi partilerin temsilci ve milletvekili adayları ile Türk Ocakları Eskişehir Şube Başkanı’nın 18 Mayıs 1944 Sürgününü kınayan konuşmaları ile sona erdi.
     
    Sürgün Anıtı önünden ayrılan kafile Eskişehir Odunpazarı’nda bulunan Kırım Evi’ni ziyaret etti. Burada Eskişehir Kırım Derneği’nin ikramı ile ağırlanan kafile burada da Sürgün’ü anma konuşmalarına devam etti.
     
     
    Burada bir konuşma yapan Genel Başkan Yardımcımız Namık Kemal Bayar, bir iki asır önce Kırım’dan kopartılarak Ak Topraklara göç eden Kırım Tatarlarının aradan geçen iki asıra rağmen vatanları Kırım’a bağlılıklarını hiç kaybetmediklerini bugün Eskişehir’de bir kez daha gösterdiklerini ifade etti. Sözlerine, Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları sürgüne uğramadılar ama vatanda kalan kardeşlerinin sürgünlük acısı yüreklerinde aynen yaşadılar ve bu acıyı paylaştıklarını gösterdiler diyerek devam eden Bayar, bugün buraya toplanan Kırım Tatarları, Kırım’da yaşayan kardeşlerinin acılarını paylaşıyor ve her zaman onları destekleyecektir, dedi.
    Gebze Şube Başkanımız Şerif Orak da bu alanda bir konuşma yaparak vatan Kırım’a hizmet ve yardımların artarak devam edeceğini kaydetti.
    Eskişehir’de gerçekleşen Anma Töreni’ne Genel Merkezimiz, Gebze, Balıkesir, Amasya, Ceyhan ve Konya Şubelerimizden yoğun bir katılım oldu.

     

    Pin It