• Tarihi pek çok acı olaylarla dolu olan Kırım Tatarlarının geçmişinde maruz kaldıkları sürgünler ve katliamlar yanı sıra büyük bir gururla ve övünçle anılan büyük zaferleri ve ilkleri de bulunmaktadır.
    Bu ilklerden en önemlisi 26 Aralık 1917 tarihinde kurulan Kırım Ahali Cumhuriyeti’dir. Bu yıl 93. Kuruluş Yıldönümünü kutladığımız Kırım Ahali Cumhuriyeti tamamen demokratik, eşit ve katılımcı demokrasi örneklerinin gerçekleştiği tarihteki ilk devletlerden biri olarak dünya tarihindeki yerini almıştır.
    Kadınların da seçme ve seçilme hakkını kullanarak seçtiği Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin parlamentosu olan Kurultay’ın 76 üyesinden 5’i kadındı.
    Aralarında İsmail Bey Gaspıralı’nın kızı Şefika Gaspıralı’nın da bulunduğu bu 5 kadın dünya tarihinde demokratik seçimle parlamento üyesi olan ilk kadın parlamenterlerdir.
    Kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu tarihteki ilk devlet olan Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin kurucularının torunları olarak tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarız.

KIRIM TÜRKLERİ
    KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ