• 10 Ocak 1996 yılında İstanbul’da vefat eden Diasporadaki Kırım Tatar Yolbaşçısı Müstecib Ülküsal 15. ölüm yılında Çengelköydeki kabri başında anıldı.

Ömrünü Kırım ve Türk Dünyası’na hizmet etmekle geçirmiş büyük dava adamı Müsticib Ülküsal’ı, kurucusu olduğu Emel Kırım Vakfı’nın Başkanı Zafer Karatay, Derneğimiz İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, Derneğimiz Çorlu Şubesi Başkanı İsmail Tonguç, Bahçesaray Dergisi Yazı işleri Müdürü Özgür Karahan, Emel Dergisi Yazı İşleri Müdürü Saim Osman Karahan ve sevenleri mezarı başında andılar. Okunan Yasin i Şerif ve edilen dualardan sonra Zafer Karatay, Celal İçten ve İsmail Tonguç kısa birer konuşma yaparak Müstecib Ülküsal ve mücadelesi hakkında düşünce ve hatıralarını paylaştılar.

357

Müstecib Ülküsal’ın kabri başında, Derneğimiz İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten tarafından Vatan Kırım’ın Yalta şehrinden getirilen ve 1. ölüm yılında dikilen küçük selvi fidanının 3 metreyi geçen boyu Vatan Kırım’ı temsil ediyordu.

Dobrucanın Azaplar Köyünde 1899 yılında dünyaya gelen, 1996 yılında 97 yaşında iken vefat eden Müstecip Ülküsal hayatının tamamını vatan Kırım’a adamış, Kırım İstiklal Davasının yayın organı olan Emel dergisinin kuruculuğunu ve on yıllarca Başyazarlığını yapmıştı. Müstecib Ülküsal’ın bu kadar uzun ve mücadele ile dopdolu geçen hayatında, fikirlerini, ideallerini, mücadelesini gelecek nesillere aktarmak ve kalıcı olmak için bir çok eser de bırakmıştır. 154 sayısı Romanya’da neşredilen Emel Dergisi'nde 103 makalesi, 227 sayısı Türkiye’de neşredilen Emel Dergisinde 214 makalesi yayınlanmıştır. Ayrıca değişik dergilerde yayınlanmış makaleleri de bulunmaktadır. 4 adet kitabı ve 2 adet Romence’den çevirisini yaptığı kitap basılmıştır.

Ölümünden sonra Emel dergisinin 212. sayısı, Müstecib Ülküsal sayısı olarak yayınlanmış, Kendisi tarafından kaleme alınan 5. kitabı, yine ölümünden sonra 1999 yılında bir Şükran göstergesi olması ve bu değerli eserin hayat bulması açısından Derneğimiz tarafından bastırılmıştır.

Onun, hiçbir zaman unutulmayacağına, yaptığı işlerin hiçbir zaman boşa gitmeyeceğine, tarih içerisinde hak ettiği yeri mutlaka alacağına olan sonsuz inancımızla bu büyük insanı şükranla ve rahmetle yad ediyoruz.