•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Dünyaca ünlü Kırım Tatar roman yazarı Cengiz Dağcı’nın özel eşyaları 21 Ocak 2013 günü diplomatik yük olarak yazarın vatanı Kırım’a getirildi.

    22 Eylül 2011’de Londra’da vefat eden ve TC Dışişleri Bakanlığı ve Bakan Ahmet Davutoğlu’nun özel ilgisiyle vatanı Kırım’da toprağa verilen Cengiz Dağcı’nın eşyaları da TC Dışişleri Bakanlığı, Kiev ve Londra Büyükelçiliği, Londra ve Odessa Başkonsoloslukları ile Derneğimiz Genel Merkezi, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı ve Emel Kırım Vakfı’nın işbirliği sonucu Kırım’a getirildi. 1,5 ton ağırlığındaki eşyalar TC Odessa Başkonsolosluğu tarafından Kırım Fondu (Vakfı)’na teslim edildi.
    Cengiz Dağcı’nın vefatından sonra Emel Kırım Vakfı Başkanı ve KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay ve Emel Kırım Vakfı Londra Temsilcisi Melek Maksutoğlu’nun girişimleriyle Cengiz Dağcı’nın özel eşyaları kızı ve damadından teslim alınmıştı. Emel Kırım Vakfı tarafından kiralanan bir depoda tutulan eşyalar, geçtiğimiz ay, Londra Başkonsolosluğu gözetiminde tek tek sayılarak tasnif edilmiş ve Londra Başkonsolosluğu tarafından her bir koli mühürlenmişti. TC Londra Başkonsolosluğu tarafından özel kargo olarak 18 Ocak 2013 günü Kırım’a gönderilen toplam 1,5 tonluk 36 koli tutan eşyalar arasında Cengiz Dağcı’nın divan, koltuk, çalışma masası, resimler, saat, baston vb. eşyaları bulunuyor.
    Londra’dan Kırım’a bütün nakil masrafları Derneğimiz Genel Merkezi ile Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılandı.
    Eşyalar, KTMM’ye bağlı Kırım Fondu (Vakfı)’nun demirbaşına alındı. Vakıf, bu eşyalarla Cengiz Dağcı Müzesini kurmayı planlıyor. Eşyalar, müze kurulana dek mühürlü olarak kalacak.
    Kırım Vakfı Müdürü Rıza Şevkiyev, “Bugün biz Kırım Tatar halkının ünlü yazarı Cengiz Dağcı’nın İngiltere’de yaşadığı odasında ömür boyu kullandığı eşyalarını getirdik. Bu konuda bize yardım eden Türkiye’deki dostlarımız sağ olsun. Bu eşyalar bizim için çok önemli, çok gereklidir, çünkü biz bunları Kırım Vakfı’nın demirbaşına alıp müze açacağız. Cengiz Dağcı Müzesi kurulacak.” dedi.
    Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay “Cengiz Dağcı vefat etmeden önce de kendisiyle eşyaların geleceği ve kendi adına bir müzede saklanması konusunu konuşmuştuk. Öldükten sonra kızı ve damadı bu konuda çok anlayış gösterdiler. Cengiz Dağcı’nın hatırasının Kırım’da yaşaması gerektiğine inandılar. Eşyaların sorunsuz Kırım’a gelmesinde TC Dışişleri Bakanlığı yetkilileri çok yardımcı oldular. Hem Cengiz Dağcı’nın hem de eşyalarının Kırım’a kavuşması tarihi bir olaydır.” dedi.
    Pin It