•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilişinin 69. yıldönümü münasebetiyle, Derneğimiz Genel Merkezinin Ankara’daki binasında 17 Mayıs 2013 akşamı yapılan toplantıda Sürgünde hayatlarını kaybedenler dualarla anıldı.

    Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, Dünya’da Kırım Tatarlarının yaşadığı yerlerde her yıl 17 Mayıs akşamı dualarla Kırım Sürgününün anılmasının artık geleneksel hale geldiğini, 18 Mayıs 1944 sürgünün Kırım Tatarlarının herşeyleri ile yok edilmeye yönelik bir soykırım olduğunu, eli silah tutan erkeklerin cephede oldukları sırada uğruna canlarını verdikleri devletleri tarafından, korumasız kalan kadın, yaşlı ve çocuklarının sürgüne gönderildiklerini, Sürgüne gönderilen 423 bin Kırım Tatarından sürgün ve devamındaki bir kaç yıl içinde 195 bin Kırım Tatarının hayatını kaybettiğini, sağ kalanların ise aç, susuz, aşağılanmış, insanlık onurunun dibini görmüş bir şekilde hayatlarını idame etmeye çalıştıklarını, her bir ailenin onlarca acı hatırası olduğunu ve bu hatıraların halen daha hafızalarda canlı olarak yaşadığını ifade etti.

    İnsanlık adına utanç verici olan böyle bir sürgünü hiç bir halkın yaşamaması için dua ettiğini belirten Kalkay, Sürgünden önceki farklı zamanlarda vatanlarından ayrılmak zorunda bırakılan ve dünyanın çeşitli yerlerine dağılan Kırım Tatarlarının vatanları Kırım’a olan bağlarınn her geçen gün artarak devam ettiğini, bugün Vatan Kırım’da var olma mücadelesi veren vatandaşlarıyla münasebetlerini artırdığını,, Kırım Tatarlarının temsil organlarına yapılan saldırılara da sessiz kalmadığını ve kalmayacağını vurguladı.

    Tamamen kendi imkanları ile tutunmaya çalıştıkları vatanlarında, Sürgünün telafisi ve tazmini yolunda bırakın bir şey yapılmasını, 1944 yılında uygulanan soykırımın müsebbiplerinin bugünkü zihniyet uzantılarının; daha farklı yöntemlerle ve sinsi bir şekilde Kırım Tatarlarını yok etmeye, bunun için de öncelikle onların milli temsil organlarını itibarsızlaştırmaya çalıştığını, varlığına bile tahammül edemediği Kırım Tatarlarına sözde temsilciler atayarak birbirlerine düşürmek ve kaos yaratmak için bütün gücünü kulandığını belirten Kalkay, bu tehlikeli oyuna Kırım Tatarlarının düşürülemeyeceğini belirtti.

     

    Kırım Tatar sürgününün ve Kırım Tatarlarının bugünkü durumunun anlatılmasının sonra, Ali Gül, tarafından okunan Kuran-ı Kerim ve Yasin-i Şerif’in ardından, Kırım Tatar Sürgünü 69. yılı dualarla anıldı.

     

    Pin It