•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ukrayna Kültür Günleri 10 Eylül 2013 Salı günü Ankara’da başladı. Ukrayna Kültür Bakanlığı ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliği’nde  düzenlenen “Ukrayna Kültür Günleri” Cer Modern’de gerçekleştirilen “Kehribar Mozaikleri ve İskit Altını Sergisi”  açılışı ve düzenlenen kokteyl ile başladı. Kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı törende Ukrayna Kültür Bakanı Leonid NOVOHATKO  ve T.C. Kültür Bakanlığı adına Kültür Bakanlığı Müsteşarı Özgür ÖZASLAN birer konuşma yaptılar.  NOVOHATKO konuşmasında komşu iki ülke halkının tarihi yakınlıklarından söz ederken Kültür Bakanlığı Müsteşarı ÖZASLAN iki ülkeyi bağlayan en önemli unsurun Kırım Tatarları olduğunu vurguladı. Kırım Vakfı Başkanı Murtaza ESENKAL ve Bilkent Üniv. Öğrt. Üyesi Doç.Dr. Hakan KIRIMLI’nın da davetliler arasında bulunduğu açılış töreninde Derneğimiz Genel Merkezini Genel Başkanımız Tuncer KALKAY temsil etti.

    Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ömer ÇELİK  ile  Ukrayna Kültür Bakanı Leonid NOVOHATKO’nun Ankara Devlet Opera ve Balesi binasında birlikte katıldıkları resmi açılış töreni  ve Gala programı ise çok renkli görüntülere sahne oldu. Bakanlar konuşmalarında “Kırım Tatarları”nın iki ülkenin ortak kültürü olduğundan söz ettiler. Özellikle T.C. Kültür Bakanı Sayın Çelik konuşmasında; Kırım Tatarları’nın Ukrayna’nın sadık vatandaşları olarak yaşadıklarından, kültürel birikimleri ve zenginlikleriyle iki ülke arasında bir köprü vazife gördüklerinden bahsetti. Aynı zamanda Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları’nın çok büyük bir nüfusa sahip olduklarından söz ederken kültürel zenginliklerinin iki ülkenin ortak paydası olduğunu vurguladı. Konuk Bakan ise böyle kültür günlerinin daha sık yapılması gerektiğini söyleyerek kültürlerin ve halkların birbirlerini böylece daha yakından tanıyabileceklerini belirtti.

    Gala programı daha sonra kalabalık bir davetli topluluğunun seyrettiği “Pavlo Virsky Ukrayna Ulusal Akademik Dans Topluluğu” gösterisi ile devam etti.  Renkli kıyafetleri, muhteşem sahne performansları ve inanılmaz disiplinleri ile seyircileri büyüleyen topluluk dakikalarca alkışlandı. Dans Topluluğu’nun gösterisi 11 Eylül 2013 Salı akşamı Ankara Opera Sahnesi’nde bir kez daha sahnelendikten sonra 12 Eylül 2013 Çarşamba akşamı Eskişehir Anadolu Üniversitesi AKM Salonu’nda sahne aldı.

    Kehribar Mozaikleri ve İskit Altını Hologram Sergisi 14 Eylül 2013 Cumartesi gününe kadar Cer Modern’de ziyarete açık olacaktır.

    Pin It