•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi ile Anadilde İşbirliğimiz Artarak Devam Ediyor.

    Kırım Derneği Genel Merkez’imiz ve KİPU Kırım Tatar dilini geliştirme ve yaygınlaştırmaya yönelik işbirliği çalışmaları artarak devam ediyor. Kurban Bayramı ve Kırım Tatar Milli Kurultayı dolayısıyla Kırım’a seyahat gerçekleştiren Genel Başkan Tuncer Kalkay başkanlığındaki Genel Merkez heyetimizin Kırım’da yaptığı bir dizi görüşmeler neticesini vermeye başladı.

    Genel Merkez heyetimizin Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi’ni ziyareti esnasında yapılan toplantı ile KİPU tarafından düzenlenen geleneksel "Kırım Tatar Dili Olimpiyatı"nın sponsorluğunun Genel Merkezimizce yapılması yönünde karşılıklı protokol imzalandı. Protokol ile Kırım Tatar dilinin gelişimine ve yaygınlaşmasına hizmet eden, gençler arasında ana dilin unutulmaması amacıyla başlatılan olimpiyatın kurumsallaşması ve sürekliliğinin sağlanması için Genel Merkez’imizin sponsor olması kararlaştırıldı. Ayrıca, olimpiyat etkinliğinin başta Türkiye olmak üzere diasporanın yaşadığı diğer bölgelerde de yapılabilmesi için proje geliştirilerek yaygınlaştırılması konusunda KİPU ve Genel Merkez heyeti arasında altyapı çalışmalarına başlanması da kararlaştırıldı.

    Kırım Derneği Genel Merkezi’mizin Kırım Tatarca’nın korunması ve geliştirilmesi yönündeki faaliyetlerinin KİPU tarafından çok olumlu karşılandığı ve "Dr.Ahmed İhsan Kırımlı Edebiyat Yarışması"nın bu alanda Kırım’da ve diasporanın diğer bölgelerinde örnek teşkil ettiği, KİPU yöneticilerince dile getirildi.

    "Dr.Ahmed İhsan Kırımlı Edebiyat Yarışması"nın Kırım’da bulunan Kırım Tatar milli mektepleri ve Kırım Tatarca ders programlarına sahip okullara yönelik ayağının başlatılması konusunda da Genel Merkez heyetimiz ile Kırım Tatar Maarifçi Teşkilatı ile prensip anlaşmasına varılmıştı.

    Genel Merkez’imiz, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi maksadı ile son iki-üç yıllık süreçte KİPU tarafından milli mektep öğretmenleri ve Kırım Tatar dili akademisyenlerine yönelik olarak KİPU tarafından hazırlanan "Kırım Tatar Dilinin Noktalama İşaretleri Kuralları" kitabına, Tahir Kerim’in "Millet Gazetası" kitabına, çocuklar için hazırlanan "Aynenni Kitap ve CD"sine, "Nenkecan" kadın dergisine, Cengiz Dağcı’nın bazı eserlerinin Kırım Tatarca’ya çevrilmesine, QHA’nın Kırım Tatarca yayımlanan yapımlarına, Kırım’da Kırım Tatarca yayımlanan çeşitli gazete ve dergilere sponsorluk yolu ile maddi desteklerde bulunuyor. 

    Pin It