•

Derneğimiz üyesi, Kırım Haber Ajansı Koordinatörü olan sayın İsmet Yüksel’in 09 Ağustos 2014 tarihinde Kırım’a girişinin yasaklandığının öğrenilmesi üzerine Derneğimiz üyeleri tarafından 09 Ağustos 2014 tarihinde Ankara’daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önünde bir kınama bildirisi okunmuş ve Büyükelçilik posta kutusuna bildiri metni bırakılmıştır.

“Derneğimiz üyesi, Kırım Haber Ajansı Koordinatörü olan Türk vatandaşı İsmet Yüksel’in 09 Ağustos 2014 tarihinde Kırım’a girişinin yasaklandığını öğrenmiş bulunmaktayız. Ailesiyle birlikte Türkiye’den Ramazan Bayramı dönüşünde maruz kaldığı bu hukuk dışı muameleden ötürü Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları olarak Rusya Federasyonu yönetimini şiddetle kınıyoruz.

Yirmi yıl önce Kırım’a yerleşen ve ailesini kuran, uzun yıllar TİKA’da görev yapmış olan ve TRT için programlar da hazırlayan İsmet Yüksel Kırım Haber Ajansını kurmuş ve Kırım’daki gelişmelerin dünyaya duyurulmasında önemli hizmetlerde bulunmuştur. Kendisine uygulanan bu yasak aynı zamanda Kırım Tatarlarının sesinin hür dünyaya duyurulmasına ve basın özgürlüğüne karşı şiddetli bir müdahaledir.

2014 yılı Şubat ayında Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgaliyle başlayan hukuksuz uygulamalar ve Kırım Tatarlarına karşı baskılar gün geçtikçe artmaktadır. Sırasıyla Kırım Tatar Milli Hareketi Lideri Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Sayın Refat Çubar’a getirilen Kırım’a giriş yasağı, bu sefer de Sayın İsmet Yüksel için çıkarılmıştır.

Türkiye’deki Kırım Tatar Diasporası olarak Rusya Federasyonu’nun bu yanlış tutum ve davranışlarını şiddetle kınadığımızı dünya kamuoyuna bir kere daha bildirir, insan hakları konusunda duyarlı olan bütün resmi ve sivil organizasyonları bu meselenin çözümünde aktif rol almaya davet ederiz.”