•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •      3 Kasım 2014 Pazartesi günü saat 15.30’da TOBB Üniversitesi’nde düzenlenen “Karadeniz’de Bölgesel Güvenlik ve İşbirliği Perspektifi Paneli”nde Ukrayna’daki durum ve bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi.

          Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ve TOBB’un ortaklaşa düzenlediği panele Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Sergiy Korsunsky’nin yanı sıra Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Direktörü Alev Kılıç, ORSAM Başkanı Doç Dr. Şaban Kardaş ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Erşen de konuşmacı olarak katıldı.

        

           Açılış konuşmasını TOBB Üniversitesi’nden Prof. Haldun Yalçınkaya’nın yaptığı panelde Ukrayna Büyükelçisi Korsunsky, Ukrayna’nın siyasi geleceğinin öneminin Karadeniz bölgesini önemseyen ülkeler için giderek arttığını belirtti.

         Panelde konuşan AVİM Direktörü Kılıç, Karadeniz bölgesindeki siyasi gelişmelerde Türkiye’nin büyük rol oynadığını belirterek “Rusya Federasyonu içindeki ülkeler ekonomik olarak Rusya’nın etkisi altına alınmaya çalışılıyor” dedi. Kazakistan, Belarus, Ermenistan ve Kırım’ın bu politikadan etkilendiğini söyleyen Kılıç, Ukrayna’nın bunu reddettiğini ifade etti. 

         Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erşen, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’de Başbakan olarak Ukrayna’ya yapmış olduğu ziyaretin ardından ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini, vizelerin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını ayrıca ticaret ve turizmde gelişme kaydedildiğini dile getirdi. Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan gibi ülkelerin Rusya’dansa Avrupa’nın ekonomik entegrasyonuna dâhil olmak istediğini belirten Erşen, Rusya ile Batı arasındaki restleşmenin Ukrayna’da da gözlemlendiğini vurguladı. 

          Panel soru cevap şeklinde devam etti. Dinleyiciler daha çok Kırım’ın kaderini merak ettiler. Sorulan sorular çoğunlukla Kırım’ın geleceğiyle ilgiliydi. Büyükelçi Korsunsky sorulara verdiği cevaplarda Kırım’la ilgili şunları söyledi: “Dünyanın bütün ülkeleri Kırım’ı unutsa bile iki ülke onu asla ve asla unutmayacak. Bunlar Ukrayna ve Türkiye’dir. Kırım’ın kaderi Kırım Tatarları’nın elindedir. Yarımada meşru sahibine dönünce Kırım’ı Kırım Tatarları yönetecekler. Kırım’da farklı milletler yaşıyor, fakat bunlar arasında Kırım Tatarları, Kırımçaklar ve Karaim halkının dışında her milletin vatanı var. Kırım Tatarları’nın, Kırımçaklar’ın ve Karaim halkının vatanı da Kırım’dır. Son olaylar sebebiyle farklı ülkelere göç eden Kırım Tatarları’ndan dolayı da çok endişeleniyorum.”

       

         Kırım ne zaman Ukrayna sınırlarına dönecek ve Kırım krizini çözmek için kısa yollar var mı şeklindeki sorulara ise Büyükelçi şöyle cevap verdi: “Avrupa tarihini araştırırsanız Kırım sorununa benzeyen birçok örnek bulursunuz. Farklı zamanlarda işgal edilen topraklar mutlaka meşru sahiplerine döndüler. Fakat bu kolay bir çalışma değil, bazen on bazen yirmi sene zaman istiyor. Benim fikrimi bilmek isterseniz, Kırım krizi 2-3 senede bitecek. Neden bu kadar süre veriyorum, çünkü Amerika ve Rusya’da seçimler olacak. Ülkelerde hükümetler değişince olaylar da değişiyor. Tabi NATO’nun Rusya ve Ukrayna’ya yakın ülkelerde kendi merkezlerini kurması da ayrı bir rol oynuyor. Rusya’nın ekonomisi gün günden çöküyor ve bir gün Rusya halkı uyanacak.”

     
    .
    Pin It