•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •    

     

    KIRIM DERNEGİ GENEL MERKEZİ’NDEN

    23.11.2014

     

     

     

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun 19 Kasım 2014 tarihinde Rusya’nın Sesi Radyosu’na yaptığı “Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin ve yapılan referandumun meşru olduğu ve güçlü bir devlet olan Rusya’nın Kıbrıs sorununu çözecek konumda bulunduğu” doğrultusundaki açıklaması biz Kırım Tatarları arasında büyük bir infial ve derin bir üzüntü doğurmuştur. 

    Medenî dünyada hiçbir ülkenin kabul etmediği, sadece Kim Cong Un’un Kuzey Koresi, Beşşar Esed’in Suriyesi ve benzer diktatörlük ülkelerinin tanıdığı, dünya kamuoyunun vicdanında mahkûm edilmiş bir işgali ve tamamen bir komediden ibaret olan sözde referandumu hangi sebeple olursa olsun desteklemek hiçbir kişi ve topluma itibar kazandırmaz. Küçük hesaplarla zalimin yanında mazluma karşı tavır almak utanç vericidir. Eroğlu’nun bu ifadelerle Rusya’nın sempatisini kazanmaya çalıştığı bellidir. Ne var ki, Putin’in Rusyası ve onun halefi olmakla övündüğü Sovyetler Birliği, 65 yıldan beri daima Kıbrıs Türkleri’nin siyasetinin tam karşısında bir çizgi izleyegelmiştir. 

    Kıbrıs Türk toplumunun haklı davasını böyle yanlış bir emsal ile savunmayı, biz Kırım Tatarları ne vicdanen, ne ahlâken, ne de politik manâda asla kabul etmiyor ve mazur görmüyoruz. Türkiye’de yaşayan milyonlarca Kırım Tatarı yapılan bu açıklamaları Derviş Eroğlu’nun bulunduğu makama ve temsil ettiği halka hiç bir şekilde yakıştıramazken, kardeş Kıbrıs Türkleri’ni bu ayıptan tenzih etmektedir. Kırım Tatarları elbette ki bundan sonra da her zaman kendilerini çok yakın gördükleri Kıbrıs Türkleri’ne kopmaz kardeşlik bağlarıyla bağlı kalacaktır. Esasen bu olayın Kırım Tatarları’nın gerçek dostu ve kardeşi olduğunu her fırsatta göstermiş bulunan büyük dava adamı merhum Rauf Denktaş’ın ruhunu da muazzep ettiğine eminiz. Ancak Eroğlu’nun ifadelerini, Kırım’ın yerli halkı olan ve vatanları Putin Rusyası’nın işgaline uğramış olan Kırım Tatarları’nın Türkiye’deki diasporası adına şiddetle protesto ediyor, kendisini Türk Milleti’ne şikâyet ediyoruz.


     

    Pin It