•

Derneğimizin de içerisinde yer aldığı, Türkiye’de çalışmalarını sürdüren 43 Kırım Tatar Teşkilatı’nın ortaklaşa kurduğu Kırım Tatar Teşkilatları Platformu 4-5 Nisan 2015 tarihlerinde ilk toplantısını gerçekleştirdi. Milli liderimiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubar, Milli Meclis Başkan Muavini Aslan Ömer Kırımlı, Milli Meclisimizin Türkiye danışmanı ve Kırım Haber Ajansı’nın sahibi İsmet Yüksel, önemli insan hakları savunucusu ve milli hareketimizin veteranlarından Sinaver Kadir’in katıldığı ilk toplantıda diasporanın yakın gelecekteki faaliyet planı ve genel stratejisi hakkında tarihi kararlar alındı.

Kırım’ın işgal edilişini takip eden süreç içerisinde diasporamızda üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirmek için yürütülen çalışmaların ürünü olan Kırım Tatar Teşkilatları platformu, milli lider ve aktivistlerimizin de katıldığı ilk toplantısında yakın gelecekteki yol haritasını belirledi ve genel prensiplerinin altını çizdi. Mustafa Ağamızın ve Refat Çubar’ın Kırım ve Ukrayna’daki genel durum hakkında birinci ağızdan yaptıkları konuşmalarla başlayan toplantı; yaklaşmakta olan 18 Mayıs için yapılacak olan anma organizasyonları, medya alanındaki ihtiyaçlarımız ve Bütün Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin organize edilmesi konuları üzerinde yoğunlaştı. İki gün devam eden toplantı süresince teşkilatlarımızın genel problemleri ve ihtiyaçları üzerinde de duruldu. Türkiye genelinde ortak çalışmalar yürütmek ve yapılacak işbirliklerini kurumsallaştırmak için pek çok adımlar atıldı ve derneklerimiz arasındaki bağlar perçinlendi.

Toplantımıza ayrıca Bükreş’te bulunan Kırım Tatar Derneğinin temsilcileri Mefküre Gafar ve Abdulgani Sunay’da katıldı. Romanya’daki genel durum ve çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra Romanya ve diğer merkezler arasındaki bağları kuvvetlendirmek için görüş alış verişinde bulunuldu.

Özellikle sayın Refat Çubar ve Mustafa Ağamızın diasporada yaşamakta olan Kırım Tatarlarından beklentiler üzerinde yaptıkları konuşmalar uzun vadeli çalışma planımızı oluşturmak için bizlere hedefler koydu. Özellikle son bir sene içerisinde yapılan faaliyetlerin Kırım’da ve Ukrayna’da çok büyük yankı uyandırdığının, bu faaliyetlerin halkımıza güç ve umut verdiğinin altını çizen sayın Kırımoğlu benzer çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini belirtti.

Onurlu duruşları ve insani değerlere saygılarıyla Kırım Tatar teşkilatlarının uluslararası alanda her seviyede saygı ile karşılandığını, bu sebeple dünya kamuoyunun bizlere karşı her zaman muhabbet ile yaklaştığını belirten misafirlerimiz bu birlikteliğimizi güçlendirmek ve çalışmalarımızı derinleştirmek için bizlerle fikir alış verişinde bulundu.

Halkımızın çok büyük bir sınavdan geçmekte olduğu bu günlerde, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu gibi kuruluşların ortaya çıkması ve sorumluluk alarak, milli değerlerimiz doğrultusunda çalışmalarına devam etmesi bizler için büyük bir mutluluk. Genel Merkez olarak, bu zor yolda beraber yürüdüğümüz bütün teşkilatlara ve onların temsilcilerine gösterdikleri özveri için teşekkür ediyor ve bu gibi kuruluşların çalışmalarının büyüyerek milli ihtiyaçlarımıza derman olmasını temenni ediyoruz.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ilk toplantısı sonuç bildirgesi için tıklayınız.

Toplantımızdan kareler:

Fotoğraf: Nedim Ergün Kırımlı (Akay Kırımlı)