•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

     

    ODTÜ Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı, 29 Nisan Çarşamba günü saat 13:00’da Ukrayna’daki son olaylar ve Avro Maydan’dan beri olan genel durum hakkında bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. "Ukrayna’nın Avrupa Tercihi: Avro Maydan Olayları ve Ukrayna’daki Son Gelişmeler" adıyla organize edilen bu toplantıya üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı bölümlerin öğrencileri ve öğretim üyeleri yoğun ilgi gösterdi.

     

       

     

    Toplantıya; Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi ekselansları Dr. Sergiy Korsusnky, Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi kıymetli Kırım Tatar akademisyenimiz Dr. Filiz Tutku Aydın ve Ukrayna Taras Şevçenko Edebiyat Akademisi’nden Dr. Oleksandr Mykhed konuşmacı olarak katıldılar.

     

              

     

    İlk olarak konuşan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi ekselansları Dr. Sergiy Korsusnky Ukrayna – Avrupa ilişkileri konusunda bilgi verirken son gelişmeler hususunda katılımcıları bilgilendirdi. Büyükelçi Korsunsky, Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra sağlanan ateşkesle AB’nin temellerinin atıldığına dikkati çekerek, "AB sadece ekonomik birlik demek değildir. AB’nin temelinde yatan en önemli ilke Almanya ile Fransa arasındaki çatışmanın sona erdirilmesi, bu çatışmanın tekrar yaşanmaması ve ortak bir gelecek inşa etmek içindi" diye konuştu. Coğrafi, tarihi ve zihinsel olarak Avrupalı olduklarını vurgulayan Korsunsky, Ukrayna’nın AB’ye alınması gerektiğini belirterek, "13. yüzyılda Kiev bölgenin güçlü ve ihtişamlı bir merkeziyken Paris ve Londra küçük köylerdi. Çoğu merkez ise henüz kurulmamıştı" dedi. Türkiye’nin de uzun süredir AB’ye üyelik için beklediğine değinen Korsunsky, "Türkiye’den Bulgaristan’a arabayla giderseniz İstanbul’dan sınıra kadar mükemmel bir otoyolda ilerlersiniz. Sınırdan sonra ise yol yoktur. Sadece buradan hareketle sınırın hangi tarafının AB olduğunu kendinize sorarsınız" ifadesini kullandı. Türkiye ve Ukrayna’nın AB’deki ekonomik ve insani standartlara ulaşması gerektiğini vurgulayan Korsunsky "AB en mükemmel en etkili birlik değil ama başka seçeneğimiz yok. Ukraynalılar olarak iki seçeneğimiz var. Birincisi ekonomik ve dış politika hedeflerimiz doğrultusunda batıdaki AB, diğeri ise doğu komşularımızla olan ortaklık" açıklamasını yaptı.

     

             

     

    Daha sonra söz alan, Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın’da “Turuncu Devrim”den bu güne Ukrayna’da  yaşananları anlattı. Aydın konuşmasında Kırım Tatarları’nın durumuna değindi, birçok Kırım Tatarı siyasinin Kırım’a girişinin yasaklandığına dikkati çekti. Kırım’ın Türkiye için önemini dile getiren Aydın, Ortadoğu’yu öncelemeleri ve Doğu Avrupa politikalarının olmamasının ABD ve Türkiye’nin en büyük problemi olduğunu söyledi. Aydın, "Türkiye, Kırım’daki gelişmeleri takip etmeli çünkü stratejik bir bölge ve büyük bir ekonomik potansiyeli de var. Türkiye Kırım Tatarlarını desteklemeli çünkü Türkiye’nin Kırım ile tarihi bağları var ve ayrıca Türkiye’de büyük bir Kırım Tatar diasporası bulunuyor. Batı ve Türkiye, Kırım’daki muhtemel bir etnik temizliğe ve insan hak ihlallerine karşı durmalı" diye konuştu.

     

             

     

    Toplantı da son olarak konuşan Ukrayna Taras Şevçenko Edebiyat Akademisi’nden Dr. Oleksandr Mykhed ise “Maydan” olayları ve sonrasında daha da geliştiği hissedilen halkın yaratıcı gücünden bahsederek değişen ve gelişen Ukrayna sanatını tanıttı. Mykhed Kiev’in merkezindeki gösterilerin sonrasında yeni Ukrayna gerçeği hakkında konuşulması gerektiğini belirtti. Ayrıca Mykhed gösteriler sırasında kullanılan sembollerin sosyal medyanın gücüyle toplulukları nasıl hareketlendirdiğini anlattı.

     

            

     

    Programda Ukrayna’nın genel durumu değerlendirildi, Ukrayna’nın doğusunda devam eden çatışmalar ve Kırım mevzuları üzerinde duruldu. Düzenlenen fotoğraf sergisi ile “Avro Maydan” olaylarından beri süre gelen hikaye katılımcılara anlatıldı. Katılımcılar Maydan olaylarının nasıl geliştiğini, doğudaki olayların çatışmalara nasıl dönüştüğünü, ülkeye nasıl yayıldığını, doğudaki savaştaki askerlerin durumunu, Kırım içerisindeki şartların nasıl olduğunu hem fotoğraflarla görebildiler hem de gelecek uzman konuşmacılarla tartışma fırsatı buldular.

     

     

    Fotoğraf sergisinde İsmail Tantana ve Zarema Yalıboylu’nun Kırım’dan fotoğrafları da yer aldı.

     

          

     

    Fotoğraflar : Cafer Umerov

    Pin It