•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

    Kırım Tatarları’nın vatanlarından sürgünü ve soykırımının 71. yılında Ankara Anadolu (Tandoğan) Meydanı’nda Matem Mitingi düzenlendi.

     

     

    Sunuculuğunu Oya Deniz Çongar’ın yaptığı miting saat 13.30’da saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Ant Etkenmen’in okunmasıyla başladı. Daha sonra Kurtuluş Camii İmamı Bektaş Çelik sürgün esnasında ve muhaceret yollarında hayatını kaybedenler için okunan iki hatimin duasını yaptı.

     

     

    Genel Başkanımız Tuncer Kalkay’ın açılış konuşmasının ardından Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun Kırım Tatarlarının Sürgün edilmelerinin yıldönümü münasebetiyle yollamış olduğu mesaj okundu. Mitinge katılanlar Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov’un mesajını ise miting alanında kurulmuş olan dev barkovizyon ekranından izlediler.

     

     

    Ukrayna Büyükelçiliği adına konuşan Elçi Müsteşar Stanislav Puroşko’nun konuşması alanda büyük ilgi topladı. KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay’ın heyecanlı ve bir o kadar dikkat çeken konusmasından sonra sırasıyla Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koord. Kurulu Üyesi Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koord. Kurulu Üyesi Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koord. Kurulu Üyesi Kırım Derneği Genel Merkezi Genel Başkan Vekili Mükremin Şahin Kırım’da yaşanan son gelişmeler ile Sürgünün yıldönümü hakkında konuşmalarını yaptılar.

    Mitingin sonunda Kırım Tatar Teşkilatları Platformunu oluşturan 43 teşkilat başkanı sahneye çıkarak halkı selamladı. Aynı dakikalarda Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun Kırım Tatarlarının Vatanlarından sürgün edilişinin 71. yılı münasebetiyle aziz Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne hitaben yayınlamış olduğu açık çağrı okundu.

     

       

     

    Türkiye’nin dört bir tarafından gelen 3000 civarındaki Kırım Tatarının katıldığı ve çok sayıda basın mensubunun takip ettiği miting yaklaşık iki saat sürdü. Daha sonra platform adına bir grup Rusya Büyükelçiliği önüne giderek siyah çelenk bıraktı ve İzmir Kırım Derneği Başkanı Nuran Çağatay tarafından platform adına bir bildiri okundu.

     

     

    Fotoğraflar : Mustafa GÜLTEKİN

    Pin It