• Ankara’da Tarımsal Kalkınma Vakfı’nda 9 Şubat 2019 tarihinde “İşgal Altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarının Durumu”  adlı bir konferans düzenlendi.

1

Tarımsal Kalkınma Vakfı Başkanı Mehmet Taşan’ın takdimiyle başlayan toplantıda Yönetim Kurulu Üyemiz ve Önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, Kırım’ın işgalinin 5. Yılı ile Kırım Tatar Sürgününün 75. Yılı olması nedeniyle; Kırım Derneği olarak bir program dahilinde 2019 yılında etkinlikler dizisi yapılacağını ve bugünkü konferansın da bu programın bir parçası olduğunu belirterek sözlerine başladı.

Banner

Kırım Tatarlarının kim olduğunu anlatan Kalkay, Kırım’daki tarihi süreç yanında Kırım Hanlığı, 1783 Kırım’ın ilk işgali, Kırım’dan zorunlu göçler, Kurultay ile Kırım Halk Cumhuriyeti, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgünü, sürgün yerlerindeki vatana dönüş mücadelesi ve sonrasında Vatana yerleşmeler konusunda bilgilendirmeler yaptı.

Giris

Kırım’ın işgali ve işgal sonrasında Kırım Tatarlarının durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Kalkay, Kırım dışında yaşayan Kırım Tatarlarının ve Kırım Tatar Teşkilatlarının Kırım’ın işgaline karşı yapmış oldukları çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

4

Kamuoyu desteğinin ve sivil toplum kuruluşlarının önemine de vurgu yapan Kalkay, bu imkanı sağlayan Tarımsal Kalkınma Vakfı yöneticilerine ve toplantıya katılım sağlayan üyelerine teşekkürlerini ve şükranlarını bildirdi.

5

Toplantı sonunda, esaret altında tutulduğu kamplarda ve hapishanede gördüğü işkenceler sonucu bir gün önce şehit düşen Doğu Türkistanlı Ozan Abdurehim Heyit de rahmetle anılarak, aynı akibeti paylaşan Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz için de dua edildi.

6

Abdurrehim Heyit