•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Tarihçilerin duayenlerinden olan Prof. Dr. Kemal Karpat 20 Şubat 2019 tarihinde tedavi gördüğü ABD’nin Wisconsin eyaletinde 96 yaşında vefat etti.

    Kemal Karpat

    Romanya-Dobruca’nın Babadağ kasabası, Armutlu (Turda) köyünde bir Kırım Tatar ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Kemal Karpat, Romanya’daki eğitimine Üniversiteye kadar devam etti. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden 1947'de alan Kemal Karpat, yüksek lisansını Washington Üniversitesi Siyasi Bilimler, doktorasını ise New York Üniversitesi Siyasal ve Sosyal Bilimlerde 1957'de tamamladı. Karpat, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyindeki görevinin ardından Montana State, New York, Princeton, Bilkent, Ortadoğu Teknik, Ankara, Harvard, John Hopkins, Colombia üniversiteleri ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı.

    Dünya çapında çok önemli bir alim olan Prof. Dr. Kemal Karpat’a Allah’tan rahmet,

    Ailesine, Yakınlarına ve Bilim Camiasına başsağlığı dileriz.

    Kırım Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu

    Sosyal bilimler ve tarih alanında Cumhurbaşkanlığı 2016 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü kazanan Prof. Dr. Kemal Karpat’ın rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı törende, asistanı Prof. Dr. Hakan Kırımlı,  “Kemal hoca sadece bir tarihçi değil. Tarihi yazan bir tarihçi değil, onu en iyi yazanlardan biri olmakla birlikte; aslında tarihi yaşayan, tarihin yapılmasına katkıda bulunan, hatta tarihi yapan tarihçiler neslimizin en son örneği diyebiliriz” demişti. Bu konuşmaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

    90. yaşgünü münasebeti ile düzenlenen anma töreninde, Kemal Karpat'ın Dobrucada yaşayan Tatarlara hitap ettiği videoyu aşağıdaki linkten seyredebilirsiniz:

     

    Pin It