Facebook Twitter Youtube Vimeo
Haber ve Duyurular
Bora Gazi Geray Han Besteleri ve Şiirleri İle Anıldı
  23.11.2013 - 21:00  |  Yazı Boyutu: 10 12 14 16

22 Kasım 2013 Cuma günü Ankara Hamamönü Kabakçı Konağı’nda Genel Merkezimizin artık gelenekselleşen etkinliklerinden birinde daha üyelerimizle beraberdik. Bora Gazi Geray Han’ın besteleri ve şiirleri eşliğinde gerçekleştirilen toplantımız büyük ilgi gördü.

Genel Sekreterimiz Oya Deniz ÇONGAR’ın yaptığı açılış konuşmasından sonra “Turkuaz Müzik Kültürü Eğitimi ve Araştırma Derneği” üyelerinin icra ettikleri Bora Gazi Geray Han’ın “Mahûr Peşrevi” çok beğenildi. Gazi Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal YÜKSEL’in Klâsik Kırım Tatar Edebiyatı ve Bora Gazi Geray Han’ın sanatçı kişiliğinden bahsettiği konuşması üyelerimiz için çok aydınlatıcı oldu. Daha sonra Gazi Geray Han’ın şiirleri üyelerimiz tarafından okundu.

Viyolada Serhat ÇİĞİLTEPE, Kanunda Celâleddin BİÇER, Neyde U. Murat AYTEKİN ve Daire-Bendirde Nazlı ŞENOCAK’tan oluşan “Turkuaz Müzik Kültürü Eğitimi ve Araştırma Derneği” üyelerinin büyük bir maharetle seslendirdikleri eserler ise dinleyenleri bir hayal alemine götürdü.

Bora Gazi Geray Han’ın, Türk Sanat Müziği repertuarında önemli bir yer teşkil eden saz eserleri arasında yer alan ve bu önemli akşamda bir kez daha seslendirilerek hayat bulan eserleri sırasıyla Mahûr Peşrevi, Mahûr Saz Semaisi, Acemaşirân Peşrevi, Bayâti-Araban Saz Semaisi, Isfahan Rû-yi Nevâ Saz semaisi, Evc-Hûzî Saz Semaisi, Hicaz Saz Semaisi ve Mahûr peşrevi olarak belirlenmişti.

“Dr.Ahmed İhsan Kırımlı Edebiyat Yarışması”nda bu yıl üçüncülük ödülünü kazanan, G.Ü.Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü Öğretim Üyeleri arasında yer alan genç yetenek Meryem BAŞKURT’un seslendirdiği kendi şiiri ise geceye ayrı bir renk kattı.

Her Kabakçı Konağı etkinliğinde olduğu gibi bu etkinlikte vatandaşlarımızın yoğun ilgisi sayesinde kalabalık ve samimi bir ortamda gerçekleşti.

Genel Merkezimiz, klasikleşen Kabakçı Konağı etkinliklerine farklı bir boyut kazandıran Bora Gazi Geray Han Konseri ile bir ilki de gerçekleştirmiş oldu. Varlığı bilinen ama hemen hiçbir konserde icra edilmeyen bu eserler yeniden günışığına çıkarılarak tanıtılmış oldular.

Bu yazıyı : 1880 kişi okudu.
Bookmark and Share Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz \ Takma İsim*