Facebook Twitter Youtube Vimeo
Haber ve Duyurular
Haytarma Filmi Edirne’de Gösterime Sunulacak
  14.11.2014 - 18:26  |  Yazı Boyutu: 10 12 14 16

18 Mayıs 1944 sürgününü konu alan ilk uzun metrajlı Kırım Tatar filmi Haytarma Edirne’de gösterilecek.

Edirne Şubemizin katkılarıyla, Trakya Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen Haytarma filminin gösterimi, Edirne Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde 20 Kasım 2014 tarihinde saat 18.30’da yapılacak.

Sürgün konulu film, Kızılordu’nun 8. Hava Ordusunda olağanüstü başarılar gösteren ancak ailesi Stalin’in emriyle Orta Asya’ya sürgün edilen 2 kez SSCB Kahramanı, avcı pilot Albay Amethan Sultan’ın yaşamını anlatıyor.

Filmin bütçesinden 2. Dünya Savaşı dönemi dekorların yapılması, kıyafetlere büyük harcama yapıldı. Bunların dışında film çekimleri için o zamanlar kullanılan silahlara, araçlara, tren ve uçağa gerek duyuldu. Kalabalık sahnelerin çekimlerine Kırım’ın farklı bölgelerinden binden fazla kişi katıldı. Bunların arasında 18 Mayıs 1944 felaketini yaşamış olan çok sayıda yaşlı da vardı.

Film ATR Televizyonunun sahibi Lenur İslâmov’un sponsorluğunda çekildi. Çekimler Alupka’da, Bahçesaray bölgesinde ve Sudak’ta 2012 yılının Ekim ayında gerçekleştirildi.

87 dakikalık filmin yönetmenliğini Ahtem Seytablayev yaparken, Cannes Lions ödülü sahibi Vladimir İvanov kameramanlığını yaptı.

Film, çok sayıda uluslararası ödüle layık görüldü.

Bu yazıyı : 885 kişi okudu.
Bookmark and Share Arkadaşına Gönder  Yazdır